Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Sonen

Privat

Fönstren på Åhléns i Malmö täcks av meterstora reklamaffischer för Zlatans nya parfym.

I en lättsmält samt kulört Tv-studio i Stockholm diskuteras Zlatans närvaro på sociala medier. Det är för mycket reklam slår den sociala medier-experten fast – det vore roligare att se fler bilder på Zlatan med sina fans. Zlatan au naturel. En bild på Zlatan ståendes i en tunnel i Rosengård visas upp i rutan. Så ska det se ut! Så vill vi se honom – Rosengårds son. Endast tillfälligt utsläppt på internationellt fotbollskollo.

I Frankrike landar Zlatan inför EM.

Men det är där i tunneln, med kepsen i hand, som han egentligen står.

Zlatan föddes i Malmö och växte upp i Rosengård. Zlatan bor dock inte i Rosengård. Senast han överhuvudtaget och i någon mån bodde i Malmö så var det i en rosa paradvilla i stadsdelen Ribersborg. Vilket naturligtvis skakade om lite. Men han var ju i alla fall hemma. Han var himma. Sedan såldes huset, fasadens färg gick från rosa till vit, och Zlatan brydde sig nog inte särskilt mycket om något av det. Men det gjorde däremot de försmådda skarorna som han lämnat – igen.

Han är ju en förebild för fan!

En förebild för… förorten. En förortsbild. Zlatan Court finns ju! Vad är det för fel på den? Varför är han inte i Rosengård, joxar trasa och är föredömlig i stället? Visst, det är ju roligt att det går bra för grabben, men hemma är hemma och så vidare in i evigheten. Att Zlatan aldrig varit Zlatan om han varit kvar i Malmö låtsas man helst inte om.

Hoppet är det sista som överger den som ingenting vill se.

Kanske kommer han senare. Anja Pärson kom ju tillbaka. Säkert massa andra människor med. Men de är inga symboler. De är inga symboler för räddningen. Inte om man ska vara ärlig. Inte ens om man ljuger för sig själv.

Det går tio Anja Pärson på en tiondels Zlatan.

Nu kommer du hem, parfymkillen! Hur ska vi annars rädda förorten, den förort som just Rosengård fått vara ett ofrivilligt ansikte utåt för sedan begreppet förort myntades. Vi älskar rags to riches-historier men inte rags to riches-verklighet.

Men Zlatan kommer aldrig att komma tillbaka till Malmö. Och han borde heller inte göra det.

En förortsmakare behöver inte förbli vid sin läst.

Innan Zlatan köpte sin rosa villa på Grönvångsgatan sa han till pressen: ”Vi beslöt att inte ge oss. Kanske rentav att ge dem ett offer they couldn’t refuse”.

Vi får besluta oss för att ge oss. Vi kan nämligen inte ge honom ett offer he can´t refuse

Han kommer att klara sig – och det får Malmö också göra.

  • marlies

    Ja, en glasklar bild av oförrätter i att inte respekteras från förort, man måste vara av annan klass. Samtidigt bevisar det att förortsungar är mentalt starka att flytta spelregler för allas vinning och beundran, medans andra göms undan.. Men ett högt pris ersätter aldrig livskvalitet , men ger möjligheter senare för sig och andra som förebild.. Hus färg oväsentligt.

  • marlies

    Jag vet en familj med flera söner, där fadern var stor och lång. Han hade en vana att ställa sig bakom grabbarna ta dem hårt i axlarna och frågade – Vem är starkast ?
    Grabbarna svarade alltid DU ? De visste sitt underläge, samt att fadern alltid stod bakom dem som försvar. En ledarperson är viktig även i lag.

%d bloggare gillar detta: