Senaste nytt

Nationaldagen är liberaldemokratins dag

Picture taken 2005-06-19 17:15 This file is licensed under Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Det brukar hävdas att Sverige inte har någonting att fira på sin nationaldag, vårt nationalfirande är inte lika pampigt som amerikanernas 4th july eller norrmännens 17 maj. Men för många som bor i Sverige finns det något viktigt att fira, något som många infödda svenskar tar för givet.

Jag talar så klart om vårt liberaldemokratiska samhällssystem.

För många nysvenskar som flytt eller invandrat till Sverige är rätten till praktisera eller inte praktisera en religion en lyx. Att kunna få tala sitt språk och praktisera delar av sitt kulturella arv är även det en lyx för många nysvenskar. Fråga en person med kurdiska rötter ifrån Turkiet, eller en kristen bördig i vissa delar av Mellanöstern, eller en muslim i Burma eller varför inte en Tatar med rötter i Krim?

Vårt liberaldemokratiska samhälle med grundlagar och maktseparation mellan regering och riksdag och mellan myndigheter och departement ger oss medborgare och i många fall även icke- medborgare rätten att kritisera våra politiker och myndighetsutövare.

Eller som Mattias Svensson uttryckte det:

Så ta vara på denna dag och ägna en tanke till vilken tur vi har som lever i ett liberaldemokratiskt samhälle, till skillnad ifrån Turkiet, Ryssland, Venezuela, Kuba, Saudiarabien, Kina m.fl.  

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: