Senaste nytt

Nationaldagen är liberaldemokratins dag

Picture taken 2005-06-19 17:15 This file is licensed under Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Det brukar hävdas att Sverige inte har någonting att fira på sin nationaldag, vårt nationalfirande är inte lika pampigt som amerikanernas 4th july eller norrmännens 17 maj. Men för många som bor i Sverige finns det något viktigt att fira, något som många infödda svenskar tar för givet.

Jag talar så klart om vårt liberaldemokratiska samhällssystem.

För många nysvenskar som flytt eller invandrat till Sverige är rätten till praktisera eller inte praktisera en religion en lyx. Att kunna få tala sitt språk och praktisera delar av sitt kulturella arv är även det en lyx för många nysvenskar. Fråga en person med kurdiska rötter ifrån Turkiet, eller en kristen bördig i vissa delar av Mellanöstern, eller en muslim i Burma eller varför inte en Tatar med rötter i Krim?

Vårt liberaldemokratiska samhälle med grundlagar och maktseparation mellan regering och riksdag och mellan myndigheter och departement ger oss medborgare och i många fall även icke- medborgare rätten att kritisera våra politiker och myndighetsutövare.

Eller som Mattias Svensson uttryckte det:

Så ta vara på denna dag och ägna en tanke till vilken tur vi har som lever i ett liberaldemokratiskt samhälle, till skillnad ifrån Turkiet, Ryssland, Venezuela, Kuba, Saudiarabien, Kina m.fl.  

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Bra att uppmärksamma att vi trots detta tappat känslan för Nationaldagen om vi bara jämför med Norge där den firas enormt. Detta på grund av invasion 2a världskriget. De fattar hur viktigt det är med eget land och att ha kvar sin frihet. Andra har andra festligheter av andra traditioner, som vi borde ha mer av för samhörigheter.
  Söndagarnas tipspromenader säger allt om fantasiförmågan i Sverige.
  Därutöver IKEA TRAMP. Vi behöver folk som är dynamiska med bredd i en tillgänglig enkelhet i festaspekter. Här ska allt vara dyrt för få. i Borgarlandet bäst. Det folkliga är viktigt, ur många kulturer.
  Viktigt att hänga med i utvecklingen som det ser ut omkring oss.
  Samtidigt saknas det allmänna platser och arenor för sådant.
  Alla gillar inte att dricka öl på stora torget som är en historisk gammal plats för detta, att sitta och glo på varandra. Vi har hur många amatörer som helst i olikhet som bör få chans att visa upp sig.
  Heja Sverige dagen är allas.!

 • marlies

  Trädgårdsföreningen är en lyxinrättning. Andra städer har gott om folkliga parker, med serveringar, större allmänna lekparker, med bassänger i, samt annat att se på. En storstad har tivoli öppet varje jul. Mycket har hänt med konstnärlig belysning. Viktigt att det finns gratis inträde, tillgängligt med personal i stället som tillsyn så barn och ungdom kan röra sig fritt och vuxna koppla av. Alla har inte ekonomi att fara till alla aktivtetsland, djurparker och övrigt. Inte tillgång till bil heller. Många behöver se nya ansikten. Men även träffa djur.
  Valla har förfallit länge som en nutid intressant plats. Likadant sedan jag var liten. Nytt är för specialintresserade av historia. Lite boutiqer skadar inte.. Inte lokal heller där med enkel mat. En musikpub inte fel på avstånd där. Isolering finns ju.
  De gammalmodiga styr i staden, med längtan tillbaka.
  Cykelparkeringen mitt i stan ingen vidare prydnad. Under mark med sådant ett chip att gå in och ut., till ägd cykel.
  Tacka vet jag Norrköping. Där vill inte fina glo på sig själva.

 • marlies

  Så fort folk trivs någonstans kommer avundsjuka näsan fram, bråkar och härjar, ändrar, stänger i vår fisförnäma borgarstad. Kultur för feta plånböcker till stillasittande okreativa folk, som aldrig vågar bjuda på sig själva offentligt. De lever rövare inom fyra väggar istället.

%d bloggare gillar detta: