Senaste nytt

Helena Lind Trotzenfeldt: Den kollektiva skuldbeläggningen av Östermalmsbor

Privat

En relativiseringstrend pågår just nu i debattartiklar och på sociala medier: Alla ”problem” som hänförs till invandring ska enkelt motas med att peka på skattesmitare.

För mig och säkert även andra som lagt stor del av vår tid på att möta argument mot invandring med just argument – verkliga sakargument – blir detta en märklig retorik.

Aftonbladets Anders Lindberg går steget längre än de flesta, och skuldbelägger alla boende på Östermalm. Senare halkar Danderyd, Lidingö och Täby med. Orsaken är att bostäder är dyra där de bor. Det i sin tur verkar enligt Lindbergs slutsats automatiskt medföra att de som har råd med bostäderna är brottslingar.

Han skulle förstås kunna jämföra asylinvandringens kostnader med samhällets utgifter för:

  • pyromaner
  • felaktiga fastighetskonstruktioner
  • mördare och hustrumisshandlare
  • försäkringsbedragare

Det hade varit ungefär lika logiskt. Självklart kostar det att det finns brottslingar i ett land, och brott ska bekämpas så långt möjligt. Tjänar Sverige på att lägga mer pengar på att utreda ekonomisk brottslighet ska vi göra det. Behöver Skatteverket mer medel – för all del – ingen är rimligtvis emot detta heller.

Vi måste kunna diskutera bilbränderna på samma sätt som vi diskuterar övriga samhällsproblem. Att peka finger åt kvarter där välbeställda bor är inget motargument. Istället kan vi exempelvis påpeka att i alla områden med stort utanförskap begås brott av människor som känner hopplöshet – särskilt de som växt upp där. Det gäller inte bara invandrare och deras barn. Även när vi sextiotalister växte upp och det knappt bodde några invandrare i Sverige fanns i varje ort bostadsområden med precis samma sorts problem med vandalisering och småbrott som Husby, även om det sällan gick så långt som till stenkastning.

Det som behöver motverkas är utanförskapet.

Det som också behöver motarbetas är alla försök att skuldbelägga samtliga invandrare eller samtliga boende i Husby. De hederliga har lika lite skuld i det som händer där som vi övriga.

Anledningen till att Lindberg och övriga ivriga debattörer väljer att i tid och otid dra upp skattesmitare är rimligtvis en vilja att skapa en klasskamp genom att smeta skuld på alla som har bättre ställt. Det fungerar dessvärre precis lika bra som det funkar att skuldbelägga samtliga muslimer för IS och Al Qaida, samtliga ensamkommande för att ett fåtal tafsat på tjejer och samtliga invandrare för att några elda bilar och kastar sten i förorter. Vi människor gillar att bunta ihop våra fiender och hata dem i klump.

Men är det så vi ska debattera, Aftonbladet? Genom att plocka upp den sämsta retoriken från de främlingsfientliga?

Helena Lind Trotzenfeldt

Författare, krönikör och Sales & Business Development-chef. Hon skriver återkommande i Motargument och Afropé och är gästkrönikör i Frihetssmedjan.

%d bloggare gillar detta: