Senaste nytt

Helena Lind Trotzenfeldt: Den kollektiva skuldbeläggningen av Östermalmsbor

Privat

En relativiseringstrend pågår just nu i debattartiklar och på sociala medier: Alla ”problem” som hänförs till invandring ska enkelt motas med att peka på skattesmitare.

För mig och säkert även andra som lagt stor del av vår tid på att möta argument mot invandring med just argument – verkliga sakargument – blir detta en märklig retorik.

Aftonbladets Anders Lindberg går steget längre än de flesta, och skuldbelägger alla boende på Östermalm. Senare halkar Danderyd, Lidingö och Täby med. Orsaken är att bostäder är dyra där de bor. Det i sin tur verkar enligt Lindbergs slutsats automatiskt medföra att de som har råd med bostäderna är brottslingar.

Han skulle förstås kunna jämföra asylinvandringens kostnader med samhällets utgifter för:

 • pyromaner
 • felaktiga fastighetskonstruktioner
 • mördare och hustrumisshandlare
 • försäkringsbedragare

Det hade varit ungefär lika logiskt. Självklart kostar det att det finns brottslingar i ett land, och brott ska bekämpas så långt möjligt. Tjänar Sverige på att lägga mer pengar på att utreda ekonomisk brottslighet ska vi göra det. Behöver Skatteverket mer medel – för all del – ingen är rimligtvis emot detta heller.

Vi måste kunna diskutera bilbränderna på samma sätt som vi diskuterar övriga samhällsproblem. Att peka finger åt kvarter där välbeställda bor är inget motargument. Istället kan vi exempelvis påpeka att i alla områden med stort utanförskap begås brott av människor som känner hopplöshet – särskilt de som växt upp där. Det gäller inte bara invandrare och deras barn. Även när vi sextiotalister växte upp och det knappt bodde några invandrare i Sverige fanns i varje ort bostadsområden med precis samma sorts problem med vandalisering och småbrott som Husby, även om det sällan gick så långt som till stenkastning.

Det som behöver motverkas är utanförskapet.

Det som också behöver motarbetas är alla försök att skuldbelägga samtliga invandrare eller samtliga boende i Husby. De hederliga har lika lite skuld i det som händer där som vi övriga.

Anledningen till att Lindberg och övriga ivriga debattörer väljer att i tid och otid dra upp skattesmitare är rimligtvis en vilja att skapa en klasskamp genom att smeta skuld på alla som har bättre ställt. Det fungerar dessvärre precis lika bra som det funkar att skuldbelägga samtliga muslimer för IS och Al Qaida, samtliga ensamkommande för att ett fåtal tafsat på tjejer och samtliga invandrare för att några elda bilar och kastar sten i förorter. Vi människor gillar att bunta ihop våra fiender och hata dem i klump.

Men är det så vi ska debattera, Aftonbladet? Genom att plocka upp den sämsta retoriken från de främlingsfientliga?

Helena Lind Trotzenfeldt

Författare, krönikör och Sales & Business Development-chef. Hon skriver återkommande i Motargument och Afropé och är gästkrönikör i Frihetssmedjan.

 • marlies

  Kapitalister får nog tåla stryk, precis som andra. Inte klokt anfalla alla med minimala möjligheter. Deras brott är av betydligt större storlek i Rikas områden. Då ska man nog passa sig noga. De försvarar sig till hårfästet och har råd att betala sig fria. Hustrumisshandlare och andra finns i alla samhällsklasser, inom alla yrken och grader. En maktlöshet åt två håll. Exakt som i politikers utspel i att känna sig hotade.
  Smarta visar inte sådant helt öppet. Kul at de gör bort sig själva i förakt mot de sämst lottade. Allt vad myndighet heter straffas i dessa områden som förorter. Stenkast mot polisbilar, hot mot polis, socialen, angrep mot ambulanser, uppeldning av bilar, misshandel av alla typer av ledarpersoner som har makt i områden. En maffia i svarta kontrakt på bostäder som kan sägas upp direkt av kriminella, som annars inte är välkomna på samma marknad. På Östermalm finns 150 tomma lägenheter som kostar överklass, miljonbelopp att hyra i få kvadrat.
  Kontrakten är till för höga svarta kostnader, som inte finns återbetalning för i den illegala marknaden. De skapar sitt eget motstånd lite överallt, även på mindre orter. De har ingen vision i hur problem ska lösas i alla behov som saknas i förorter inte i övriga rikemansområden heller, som Östermalm. Inte vill de bo grannar själva och erbjuda bättre möjligheter för invandrare.
  De kastar sten i glashus. Alla vet och ser i media att sådant syns och hörs i splitter. Ett gäng uppkäftiga i vår Riksdag.

 • marlies

  Jag anser att Östermalm är farligt för Sverige, då andra grupper växer och blir större för varje dag. Som ett medvetet drag de pysslar med.
  Normalt talar politiker med invånare och gör ett program för deras utveckling där, skaffar sig information i vad som saknas. Aldrig angripa. Deras tolerans för det nya Sverige är NOLL.

 • marlies

  Att utsätta de som står för ordningsmakt, sjukvård och hjälpinsatser socialt är helt vansinnigt som politiskt utspel. samtidigt går många i pension som har lång erfarenhet och styrkor har dragits ner rejält.
  Idag bristyrken innan de fylls på. Poliser är inga skyttar i första hand, utan har ett brett samhällsansvar som ska täcka stora områden.
  Politiker verkar uselt uppdaterade i nutid i vad som finns att tillgå.
  De älskar att skjuta skarpt själva, och gömmer sig bakom stängda murar. De kan flytta till USA där brott är spännande. Inga föredömen.
  Brutala till max. De leker GESTAPO !

 • marlies

  Idag jobbar många ideellt där behov finns i brister på politiska hållbara resurser i dessa områden. Ingen vidare uppmuntran från politiskt håll.
  Därutöver är de flesta fortfarande skötsamma medborgare med höga kvaliteter. Inga slösaktiga falska moderater. De har förstånd i var kapital ska läggas.

 • marlies

  Trotzenfeldt kan ju fundera över varför SD växer i raketfart. Ett parti som innan inte alls var aktuellt. Antar att hon själv har det gott ställt, livrädd att bli av med något. Jag har själv sett hur vissa bor. Stora familjer på liten yta, där alla ska äta, sova, göra läxor med alla runt om.
  Gå i en förfallen skola, med små möjligheter till gemenskap och dålig ekonomi. En del är traumatiska, andra krigsskadade. En del ungdomar får därför ta ett stort ansvar själva i en ständig frustation av maktlöshet.

 • marlies

  Dessa ungdomar har också länge läst hur vi behandlar våra äldre i detta land. En del har far och morföräldrar boende hos sig. som ett brev på posten i tillsyner och en bemanning som springer ut och in.
  Många lämnas helt ensamma i sina hem, utan kontakt med barn och barnbarn. Det är absolut inte godtagbart i deras hemländer.

 • marlies

  Det vore nog på tiden att göra kalkyler för framtidens kostnader i samhället som biverkningar av samhällsnedrustningen. Hur ska befolkningen försörja sig på usla betyg i en obefintlig modern arbetsmarknad som vi har som mål. Var ska skatter till samhället tas i den fasen i en allt mer bråttskande verklighet ? Ättestupan nästa ?
  Fattighus eller ? Vi ska kanske vara inneboende i Östermalm och likasinnade.

 • marlies

  Idag går mattransporter dit till högavlönade, där beställningar tillagas i menyer, medans andra får betala för livsinnehållet. Matbussarnas tid till landsbygd, långt till affärer avskaffades. Fossila bränslen perfekt till handel i ytterområden miltals hemifrån. Bara de har råd med klimatbilar för sådär 350 000 kr. Reklam för sig själva. De handlar i butik för likasinnade så de själva överlever. Dessa gynnar ett fåtal i samhället. Vi har fått Netto, Lidl. Rövarnas tidsålder.

 • marlies

  Etikett är ofattbart viktigt i allt de handlar som stoppas ner i väskor med etiketter utvändigt, som talar om vilka de berikar, sitter i hus på ett fåtals bekostnad, går i skolor där mobbing kom ifrån i hetsen om bäst utmärkelser, skitar ner mest längs våra kuster, i luften och höjer kollektiv trafik. Undantag finns som hos andra. Tjänstefolk till allt. Inga händer, inga fötter

 • marlies

  De skattar som det fuskas med i samhället är minimala jämförelsevis.
  En del som blivit berikade de senaste åren tappar hakan, för de har inte själva efterfrågat detta.

 • marlies

  En sak ska de ha klart för sig att aldrig tidigare har befolkningen skuldsatts så mycket som i nutiden, med räntor höga som berg, samt pålagor i allt vad ekonomi heter, även på egna uttag. Lyxfällan snyggt förpackat i en kredit i fantasin. Flera banker skurkar. En byråkrati aldrig skådat i var mans privata av nyfiken näsa. Körkort på motorsåg,
  EU kort för moped ? Pass på gammal häst ? BANDITER !

 • marlies

  Så räkna med ungdomsrevolt, demonstrationer. Normalt folk fattar att barn och barnbarn också ska leva bra ett HELT LIV. Inte 4 år ? Som politiker har fått för sig för egna liv., och skiter i andra.. De spelar roulette med befolkningen globalt.

 • marlies

  Är det uträknat att ansvaret ska läggas på SD, att rensa rejält i efterlämnad av er kallad lort, som nu heter mångkultur, mångfald av oss övriga. Jobbigt att ta ansvar över stulet kapital ? Svarta får älskar politiker ! De är lärarna till lärjungar. HUR DUM I SKALLEN FÅR MAN VARA ?

 • marlies

  Först sålde sossarna ut näringslivet i världsklass, sedan såldes landsbygden ut i världsklass. Efter det äldrevården i världsklass,
  sedan slavarbetare inom hela EU som förbjöds 1945 på grund av smittor och dåliga oisolerade bostäder som jobbade som livegna.
  Obahma passade perfekt, hyllades på en bro för svartas rösträtt.
  Nu rasister som kandiderar i USA. En följetong primitiv sedan begynnelsen att följa historiskt. De äger människoförakt till över 90 % av jordens befolkning.

 • marlies

  Hur många näringsliv, bostäder, skolor, sjukhus, hjälporganisationer och lik historiskt går det åt ? Naturtillgångar åt detta slösande med kapital som direkt när sedlarna är införskaffade ska bombas sönder ?
  På vägen samlas alla tänkbara krigare och terrorister ihop under svarta rubriker i media. Sedan skyller de ifrån sig på befolkningen de har som uppgift att försörja och skydda. Miljonlotteriet bra instans.,
  samt allt annat vad spel heter. Nobelpris för utökade dumheter.
  Pris för läkare utan gränser, brist i vårat land. Rena dagiset.

 • marlies

  Västvärlden följer inte mänskliga rättigheter, enbart för sig själva.
  Långt ifrån humanitet som alltid. Säkerhetsrådet bevakar kapital för detta inom EU. Resten av världen skit samma. 9 % äger allt av tillgångar år 2016. Länder och öar utan självbestämmande nyttjas sedan begynnelsen. De lämnas i fattigdom och inbördeskrig.
  Politiker har detta som sin enda målsättning att sko sig själva.
  Ett svenskt oljebolag bevakades av barnsoldater, bytte namn som alla gör när skandaler uppdagas. De samarbetar i väst för gemensamma egna mål.

 • marlies

  De vita slavarnas tid. Hur är detta möjligt att gå över brottsbalkens lagar, samt att förnedra folk de säger sig värna om, ha en ljugande miljöpolitik, bygga arbetsförmedlingar stora som höghus och betala löner därefter i alla som arbetar med detta i en arbetsmarknad för få utvalda. Samt låta folk med sjukintyg arbeta i aktiviteter resten av procentsats som är till för läkning i lugnt tempo anpassat. Undrar vart vardagsarbete tog vägen. Tror de vi också har tjänstefolk. Det tar åratal att få dessa att fatta läkarintyg. Alla hittar inte genvägar godkända. Läkare bestämmer över AF. Även domstolar. Miljön är viktig för de flesta, samt personalen. En del kända som tuffa, handläggare Finns uttal som – Kvittar om slår ihjäl denne, ger sig aldrig. HEJA UNGDOMAR ! MYNDIGA TAR ALLTID ÖVER !
  Som små redan. – JAG KAN SJÄLV !
  Desto tuffare motstånd, hårdare motkamp.

 • marlies

  Vissa skulle aldrig själva ta risker för sina egna liv som dessa, men beordrar andra i tuffa uttal, en politisk skam. De tar sig vatten över egna huvuden.

 • marlies

  Självklart ska vi föra klasskamp som har funnits sedan forntiden. Där ett fåtal lever i Palats gratis betalda av underklass. I forna tider piskade magra för max arbetsinsats, senare krigsfångar som knappt fick mat, men slussar för handeln skulle de bygga. Våra rälsar till tåg, med rallare som byggare sovandes under bar himmel, vandrande miltals i arbetet. Kajsa Varg en Legend som försåg dem med mat.
  Inte fick dessa gratisbiljett att inviga tågen i flotta herrskapsvagnar.
  Statarlängor halvt bobara att förse Godsherrar lyx. Urbaniseringen till Stockholm av fattigt folk, att bo i sämsta kvarter, trångbodda i smittor.
  Tjänstefolk till rika att tvätta och annat under usla förhållanden.
  Per Albin Hansson beskriver den tiden. De har alltid haft människoförakt, med undantag. Nu tillbaka i 1800 tal med slavar.

 • marlies

  Det ser ju illa ut att importera mörkhyade slavar i nutid så vita går bra ??? Exakt samma sjuka inställning bland rika svenskar som dåtida amerikaner ? EU en skräck i modern tid.

 • marlies

  Uppvigling,, stämpling, anstiftan är normalt mål om godispåsar.
  Socialpsykiatri.

 • marlies

  Vi kanske kommer senare som lördagsgodis. Vi tar nog gamla bilen, tar med en flaska vin och en Whiskey, och lämnar Sverigekartan hemma. Det finns så mycket annat intressantare att göra.

 • marlies

  Jag kan jämföra med nazister, de har tummen mitt i handen och skiter totalt i andra.

 • marlies

  Man kan fråga sig varför SD växer enormt samtidigt som EU s slavarbetare. Men taktiska är de åratal innan. En övermakt i världsordningen, med bevakning utanför. Så Östermalm en fara för Sverige

 • marlies

  Göring utsläppt från psyket blev bästa kompis med Adolf Hitler.

 • marlies

  Angela Merkler borde veta bättre, vars folk togs om hand av Tyskland, efter judeutrotning. En Stor industri stad som bombades i ruiner som slutkläm av Nato. Hamburg. Där många judar arbetade upp staden.

 • marlies

  Äpplet faller inte långt från trädet. Nära världskrig Jugoslavienkrigen..
  Det har vi sett som katastrofer historiskt.

 • marlies

  Ena gruppen bakar bulldeg, den andra trolldeg. En med socker en med salt och karamellfärg. De använder all sin fantasi i skapandet.
  En del att äta, den andra att konservera i hårda figurer.

 • marlies

  En del väljer utanförskap för att det är trevligare att umgås med likar.
  Sedan är det lika dumt att påstå att ALLA i SD är främlingsfientliga
  som om det inte finns i alla partier som ALLT annat. Bara orsak och lösningar är intressant.. Jag kan inte påstå att vi umgås blandat privat heller i stor utsträckning. En utopi att sådant löses politiskt. De är ju inte vidare intresserade av socialt utvecklande, där vi möts, Inte kulturellt heller i aktiviteter Musiken undantag. kampsport, fotboll. Allaktivitetshus går åt, åldersblandat som forna ARBIS med enkel fika.
  Elsas hus, Hangaren., skylten. Valla rid klubb vanskött , men tjejer finns det gott om att göra saker för. Ny lyxridning för ett fåtal., som nya musikhuset. Så skyll er själva för busliv. Mellan 12år och 18år begränsat.. Alla har rätt till en bra fritid.. Badbussar skadar ingen från och till områden.
  Boxholm 11 tror jag ut till Sommen och grillkvällar. Busschaufför avgör, annars blir man kvar på stranden. med ledare över natt utan frukost-.

  • marlies

   Polisbilar är normalt att angripa om annat saknas.
   Samt elda upp bilar för bra försäkringar till fritid.

%d bloggare gillar detta: