Senaste nytt

Go east: vad brexit betyder

Euro Realist Newsletter

Det som inte skulle hända, i alla fall om man frågade David Cameron den där dagen han utlyste att han skulle verka för en folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap, har hänt.

Britterna har röstat för att lämna EU. Frihet och självbestämmanderätt har sagts vara de stora anledningarna till varför ca 52 % av de ca 33 miljoner som gick till valurnorna valde att rösta för en brexit. Frågan som dyker upp är om frihet och självbestämmanderätt även gäller för Skottland och de skottar som vill ha ett självständigt Skottland?

1993 släppte syntgruppen Pet Shop Boys en cover på en gammal låt av Village People som heter Go West. Låten släpptes några år efter att Berlinmuren och Sovjetunionen föll och två år innan Sverige gick med i EU. Låtens text uppmanar lyssnaren att vända sig mot Väst, som jag uppfattar texten menar den att i Väst finns framtiden. Läs texten själv nedan och avgör själv!

Come on, come on, come on, come on
(Together) We will go our way
(Together) We will leave someday
(Together) Your hand in my hand
(Together) We will make our plans
(Together) We will fly so high
(Together) Tell all our friends good-bye
(Together) We will start life new
(Together) This is what we’ll do

(Go West) Life is peaceful there
(Go West) In the open air
(Go West) Where the skies are blue
(Go West) This is what we’re gonna do
(Go West, this is what we’re gonna do, Go West)

(Together) We will love the beach
(Together) We will learn and teach
(Together) Change our pace of life
(Together) We will work and strive
(I love you) I know you love me
(I want you) How could I disagree?
(So that’s why) I make no protest
(When you say) You will do the rest

(Go West) Life is peaceful there
(Go West) In the open air
(Go West) Baby you and me
(Go West) This is our destiny
(Go West) Sun in wintertime
(Go West) We will do just fine
(Go West) Where the skies are blue
(Go West, this is what we’re gonna do)

There where the air is free
we’ll be (We’ll be) what we want to be
Now if we make a stand
we’ll find (We’ll find) our promised land

(I know that) There are many ways
(To live there) In the sun or shade
(Together) We will find a place
(To settle) Where there’s so much space
(Without rush) And the pace back East
(The hustling) Rustling just to feed
(I know I’m) Ready to leave too
(So that’s what) We are gonna do

(What we’re gonna do is
Go West) Life is peaceful there
(Go West) There in the open air
(Go West) Where the skies are blue
(Go West) This is what we’re gonna do
(Life is peaceful there) Go West
(In the open air) Go West
(Baby, you and me) Go West
(This is our destiny)
Come on, come on, come on, come on

(Go West) Sun in wintertime
(Go West) We will feel just fine
(Go West) Where the skies are blue
(Go West) This is what we’re gonna do
(Come on, come on, come on, come on)
(Go West)

Britterna, antagligen får de sällskap av fler EU-länder, har bestämt sig för att framtiden inte längre är ett integrerat Väst, utan det är ett splittrat väst eller enligt deras egna utsagor suveräna stater –  förutom Skottland då – som är framtiden. UKIP ledaren Nigel Farage som varit pådrivande i över 20 år för ett brittiskt utträde har talat sig varmt om den ryske ledaren Vladimir Putin som Farage menar är bra ledare vad gäller hans sätt att hantera politiska skeden. I samma sammanhang argumenterar Farage för att den tyske förbundskanslern Angela Merkel är en kall människa. Farages och UKIPS fränder i Europa går ännu längre och hyllar, försvarar och tar emot pengar ifrån Putin.

När Europaparlamentet vill yttra kritik eller införa sanktioner mot Ryssland och Putinregimen har fränder varit där för att försvara deras välgörare och inspirationskälla. Det är ingen hemlighet att den våg av EU skeptiker som länge avancerat i Europa och som nu vinner mark är en stark motståndare till den liberala demokratin som utgör det europeiska samarbetet. Det är inte heller någon hemlighet att samma människor och aktörer längtar till dagarna när stater styrdes av en ensam och stark ledare.

Drömmar om en svunnen tid där prat om frihet betyder ofrihet för individen har gjort sitt intrång! 1993 uppmanades vi att blicka åt Väst, idag uppmanas vi att blicka åt Öst och inåt. Vinnarna sägs vara de som vill har frihet och självbestämmanderätt, liberaler och andra måste fråga följande fråga när detta framförs: Vems frihet pratar vi om? Är det Skottlands och det skotska folkets frihet vi pratar om? Är det nationalisters/reaktionära drömmar om en svunnen tid där prat om frihet betyder ofrihet för individen som menas?          

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Vill vi inte bygga murar mellan folk, och leta efter olikheterna, måste vi hitta sätt att samarbeta på som kan godtas. Detta förr att förändra allas lika syn, där det är möjligt stegvis. Ingen tjänar på att se andra som fiender och motståndare.

 • marlies

  Vad jag uppfattar upplever en stor del av världen att dörrar till självständigt liv stängs, då ser en del ett fönster ut vad det än kostar.
  Ingen kan säga idag vad som är lämpligast längre fram, som senare blir historia.

 • marlies

  Idag är folk fullt medvetna i hur våra liv styrs upp politiskt i ett samarbete som inte är acceptabelt för massan av folk. En kapitaljakt utan ansvar för alla följdkonsekvenser i allt mindre av tillgångar omöjliga att täcka i kommande fantasisummor oräknebara. Detta i en snabbt ökande global befolkning. Inkommande befolkning lämnas åt sitt eget öde, en del med ekonomiska inköp av kontakter utomlands i drog och vapenhandel omöjliga att kontrollera. De försvarar sig själva mot det samhälle som vänder dem ryggen, med liv som insats.
  I sammanhanget kan nämnas Irland men även arbetarstäder i Sverige. USA snart överallt som EU,s sopidol., i ett efterapande för ett fåtal med enorma vinster kortsiktiga hänsynslöst fördelade enbart till sig själva för enbart egen beundran..Vore det så fantastiskt skulle de ligga långt, långt före i utvecklingsnivå med en levnadsstandard högt över det tänkbara. Vad jag sett är ofattbara fettberg resultatet, i en sjukvård i enorm kris och i ständigt nya naturreservat. samt en civil kriminalitet vi aldrig skådat. Hämnden är ljuv.

 • marlies

  Politiker är som hästar som travar, har de flyt, känner sig hotade börjar de galoppera. Då är piskrapp tillåtna, samt att de, och folk blir diskade och åker av banan. Rubriker i media är en tydlig varningsmarkering.

 • marlies

  Vi har fem starka stater som bestämmer allt. USA, Kina. Idag Tyskland som fyra. Sverige sjua tror jag. Vore bra om de kan världsatlas. Där de hämtar allt billigt ifrån under lovord och hot om stenhårda straff i nya sanktioner och krig.

%d bloggare gillar detta: