Senaste nytt

Alina Koltsova: Var dig själv och bry dig om andra

Privat

När det gäller att vara liberal, eller åtminstone frihetlig, så kan man likna det vid ett träd med rätt många grenar och ännu fler löv (vilket får symbolisera underkategorier). Vissa drar alla liberaler över samma kam, och tror att liberalism uteslutande består av ren egoism. Men då får man studera saken närmre.

Som typ alla som läser Frihetssmedjan vet så tillhör jag Miljöpartiet sedan över sex år tillbaka. Jag har därav fått en rad intressanta epitet. Jag har blivit kallad allt från kulturmarxist till nyliberal. Men ska jag klassa mig själv i något så blir det en slags ideologisk treenighet. Jag är grön, feminist och socialliberal. Alla tre hörn är lika starka.

När man talar om att vara liberal, så finns det som tidigare nämnt en uppsjö av olika definitioner. Den schablonbild som dyker upp är oftast en libertarian som plöjt Ayn Rand betydligt mer än Mattias Svensson, och som (till skillnad från honom) anser att människor är egna öar, helt opåverkbara av grupptryck, normer eller strukturer. Det finns en liten skara libertarianer som bekräftar den bilden, vars passande devis är det klassiska uttrycket ”sköt dig och skit i andra”.

Men så finns det andra slags liberaler. Och med liberal talar jag inte om en medlem i partiet Liberalerna, det jag tar upp är ren ideologi. Att vara liberal betyder inte nödvändigtvis att det är marknaden till varje pris som gäller. Själv vägrar jag gå över lik för vare sig marknaden eller staten. När jag kallar mig socialliberal t.ex. utgår jag från individens rätt att få vara sig själv, vilket ofta är en röd tråd i nästan allt jag skriver här.

Socialliberalism i min värld är att transpersoner ska få vara sig själva utan att staten tvångssteriliserar dem. Det är rätten att klä sig hur man vill, oavsett om det är t.ex. en hijab, kippa eller att vara lättklädd. Likaså handlar det om rätten att få slippa klä sig så. Det handlar om den obotligt svårt sjukes rätt att få aktiv dödshjälp. Det handlar om icke-heterosexuella mäns rätt att få bli blodgivare. Om öppna gränser och att få gifta sig med den man vill oavsett partnerns könstillhörighet eller medborgarskap.

Socialliberalism handlar också om att din funktionsvariation inte ska vara något hinder för att få ett gediget bemötande av allmänheten. Det handlar om att bryta sig loss från förlegade könsroller. Om att vårt svenska medborgarskap inte ska hindra oss från att fira våra traditioner från hemkulturen. Om att vi har rätt att blanda svenska och utländska högtider.

Allt detta gäller förstås så länge ingen kommer till skada av det. Ingen är fri förrän alla är fria, och att ta ifrån någon annans frihet är aldrig frihetligt. Det är här den sociala biten kommer upp, den om solidaritet och rättvisa, vilket kan få mig att låta väldigt vänster. Men vi människor är inga isolerade öar. För att samhället ska fungera krävs det acceptans och förståelse för andras existens. För att friheten ska fungera måste friheten vara jämlik. Annars får vi ett Animal Farm-samhälle. Föreställ er själva: ”Alla djur är fria, men vissa djur är friare än andra”. Det rimmar illa med en liberal vision, eller hur?

Som socialliberal är jag inte främmande för att problematisera strukturer som fortfarande råder, och att hungrigt driva på för att vi ska komma närmre en punkt där strukturer inte längre hindrar oss från att vara de individer vi är. Det utgör ingen hinder från att ha en vision om individualism. När det gäller stat och marknad ser jag varken det ena eller det andra som ondskan själv, men ej heller ser jag dessa ting som guds gåva. Vi ska kunna förlita oss på dessa ting, men vi ska aldrig vara rädda för att kritisera den ena eller den andra aktören. Här är det människans och planetens väl och ve som är av största vikt.

Vad är kontentan av det hela? Jo, som tidigare nämnt går inte individualism stick i stäv med att inse att det finns saker som motarbetar dessa (som rasism, patriarkala normer etc). Det behöver ej heller vara någon motsättning mellan individualism och givmildhet. Min melodi är individualism utan egoism. Det är inte att sköta sig själv och skita i andra, utan att vara sig själv och bry sig om andra

 • marlies

  Ja, vi är många ansikten utåt. Men individen ska ha sin plats i den samordnade strukturen oavsett vad. Vi har ingen rätt att sätta etikett förutbestämda på andra ur egen åsikt. Det är andras uppgift med kunskap om sådant. Däremot har vi alla ett ansvar att uppmärksamma enskilda och stödja dessa så alla får sina behov tillgodosedda.
  Ibland krävs att vissa får specialhjälp, för enskilda behov avskilt från andra. Därför har vi speciella boenden och vård för sådant, som även heter fängelse för återanpassning till samhället. I andra områden borde folk separeras mera för en vidare insikt om möjligheter utanför dem. Man blir som man umgås stämmer oftast. Viktigt med objektivitet, som ingen kan avgöra ensam. Vi ser faran av sådant i samhället i grupperingar av individer men även politiskt.

 • marlies

  I min fantasi kan jag tänka att möjligheten om att hyra en kompis borde finnas, eftersom många lever isolerat. En del har tappat kontakter, andra har fel kontakter som de fortsatt umgås med i brist på andra. Detta förekommer i alla åldrar i alla sociala klasser. Det borde vara intressebaserat, men också i bakgrund för nytt tänkande.
  Ett sätt att avlasta andra instanser, som en egen nytta.

 • marlies

  I ett längre perspektiv mer samarbete med flersinnade som kan avslutas med eget företagande. Så är min syn i utveckling framåt.
  Att bara drömma och vänta på andras beslut är en långdragen verksamhet.

 • marlies

  Allmänt tycker jag att vi ska framträda mer ur våra traditioner, som göms undan. Att göra om gammalt till ny användning. Där ingår kreativitet och enskilda synsätt i samarbete. Jag kan även tänka mej att blanda med annat ursprung. I vilket fall som helst behövs alla till en ny marknad anpassad efter vad vi redan har. Idag har vi ett överskott av allt i andra hands butiker. Där finns mycket att hämta i utförande och inspiration. Till ett pris för alla. Jag tror att det funktionella återkommer i en framtida ökad befolkning med fler önskemål.

 • marlies

  Vi ska inte se oss blinda på vår borgarstad. Den har inte alltid sett ut så. En tid skulle alla hus ha en trädgård, som kompensation till att en del åkrar och marker köptes upp av borgare, som herrgårdar mm.
  idag sa, saknas svenska frukter och bär i handeln, som ruttnar bort i andras trädgårdar i brist på tid i omhändertagandet. Där jag bor fanns förr en stor handelsträdgård, något som saknas att plocka själv i.
  En kultur levande i andra länder. Där jag växte upp finns än idag fiskmarknad , där säljs nästan allt, mer än fisk.

 • marlies

  Om man följer vidare så får man även ett naturområde gratis att studera, med insekter, fjärilar, maskar, svampar. En fri tillgång för elever och lärare i skolan. Ett ämne barn endast förstår genom att se och följa upp i små ekologiska rutor. Troligen kan man få bidrag för sådant.

 • marlies

  En erfarenhet är att så fort man får ett nätverk måste man bevaka med näbbar och klor. Politiker är snabba på att upplösa sådant i ett stort byråkratiskt styrande istället, så att inflytandet blir så litet som möjligt. Skolan ett bra exempel. Hem och Skola styrelser fanns i varje område. Idag heter detta Skolråd, där alla utanför är maktlösa.
  Innan dess mycket samarbete och utveckling med inbjudna utifrån.
  Styrande kan inte ens fixa en snygg skolskylt, med namn för vägledning, inte räkna elevantal framåt heller. Ett måste är kontakter med andra som universitet och övrigt från andra områden.
  I dag är många skolor en sorg att se. Insyn är nödvändigt i allt.

 • marlies

  Svartsjukan är enorm på befolkningens kvaliteter. De hindras i alla upptänkliga paragrafer. Vad jag förstår finns ett långt förutbestämt planerande i det mesta som vi inte upptäcker förrän senare. Under tiden innan höga paroller som en positiv planering som har motsatt betydelse. För en förminskning av inflytande. En diktatur med en demokrati utåt. Men demokratin måste alltid skyddas av oss andra i vaksamhet i vad som förändras. Nytänkande ska inte visas upp offentligt förrän man ar ordentlig på fötter. Antingen kopieras det till billigare pris, eller hindras lagligt. De som tar sig över måste stå ut med avundsjukan rejält påspädd. Man ska komma ihåg att styrande är helt vanliga individer med inte bättre begåvning än andra.

 • marlies

  Ibland är det dubbla budskap som gäller som en som berömde en tjej för hennes byxor. – Vilka fina byxor du har, var har du köpt dem ?
  Hon blev tvärilsk, svarade – Så du tycker jag är gammalmodig.
  Det blev helt tokigt, troligen av bakgrund. Vi har individer med svårighet at skilja på nu och då, en del upplever påståenden som ett ifrågasättande.

 • marlies

  Bry dig mest om dej själv, eftersom du betyder mest för dej. Du känner dej själv bäst.
  Förlåt dej själv mest, för bara du vet alla omständigheter. Meningen med livet är att leva. Varför vet ingen, så varför fråga ? Du själv spelar din huvudroll i en föreställning ingen vet när den slutar. Ju mer du ger får du tillbaka, en lögn. Mycket vill ha mer. Håller tyst om det, annars du kommer på kant med dem, som visar sig vara lata.
  Det gäller förhandling i stort och smått. Bara då kan du må gott. Kärlek för blinda och döva, så ibland ge ingen service. Visa dem röva.

 • marlies

  Många säger att de känner Kalle, Ida , Anton, Sara mfl. Men det är en lögn. Vi känner bara oss själva. Få fragment vet vi helt säkert. Bara i utmaningar vet vi vilka vi är.
  Det räcker att stötta. En del utplånar sig själva i hjälpsamhet , men även andra till ett beroende av ett onödigt det samma. Att bli utnyttjad är lätt, att utnyttja också. För mej betyder att bry sig att ställa krav lite i taget samt att roa sig själv och andra. Vardag har vi nog av. Politiker kan jobba själva långt efter pensionsåldern. Farmek eller liknande. Varför inte i hemtjänsten ? Som ställningsbyggare på plattform över Östersjön ? Asfaltläggare mysigt ? Pizzabagare ? Diskare ? Myrorna ? Vi gör studiebesök direkt. Och rapporterar ? Söndagar allmän tipspromenad ? Vi har
  bakluckeloppis att ta del av också ! Man ska bry sig, har vi lärt oss, med fullt ansvar !

 • marlies

  Ett väl beprövat sätt är att ungar kan bråka så mycket så de får byta föräldrar. För en bättre framtid. Detta både för dem själva och vuxna.. Fäder ska stå för diciplin och ansvar, samt som max stöd till mödrar. Man hotar svaga knäppa individer, andra ger man sig inte på..Idag många ensamstående där ungar dribblar fördelar fram och tillbaka. En rejäl bitch gäller där. Dessa blir älskade senare. Men en del blir asfaltsläggare med missar. POTTHÅL. Ekonomiska förluster som nervärderar både sig själva och andra. och i allt de har och äger. Alla orkar inte fostra ungdom. Ibland av egna gamla eller nya problem.

 • marlies

  Det kan tolkas som att vara egoist och bara bry sig om andra av egna motiv. Ett alltmer vanligt beteende. Idag är det mer ovanligt att göra något ointressant som glädje för andra. En farlig ingång, då en del går med som en social gemenskap. Dessa känner sig lurade och utnyttjade. Samtidigt som andra vägrar vidga sitt perspektiv. Som två sorters kakor. En tar samma i åratal, den andra tar den som de aldrig smakat ..Ett knep kan vara ett eget intresse man vill åt, att säga – ok ! Hoppa över du. Att sätta den andra på plats, att vara själv. Att förlora är inte populärt.
  Kanske blir det tyst av chocken en tid, men de återkommer.

 • marlies

  Något som är intressant är namn. Hur de nästan alltid talar om personlighet pricksäkert. I mjuka, och hårda vokaler och konsonanter på dem man känner. En del har flera namn, som släktnamn. Själv heter jag Marlies, Marielouise, men också Anke, Annika. Ett namn omöjligt att gömma i Sverige. Så tur med båda. Hur man kan förstå vad barn ska heta är en gåta. Magnus Ladulås ? Zlatan ? Björn ? Borg ? Ingemar Stenmark ? Jag har fastnat i det ett tag, även historiskt kända. Kan användas i umgänge med en nypa socker.
  En del barns namn bestäms direkt, andra tar tid att bestämma..
  Kvack , kvack.

%d bloggare gillar detta: