Senaste nytt

Alina Koltsova: Tänk efter innan du röstar

Privat

Folkomröstningen som skedde i Storbritannien landade mot resultatet att man röstade för ett utträde av den europeiska unionen. Många var ytterst förvånade över resultatet, och många som röstade för en Brexit ångrade sig efteråt. Samtidigt har rasismen vädrat morgonluft och kommit ut ur garderoben något så explosionsartat. Vi har något att lära oss av detta.

På fredagen vaknade EU och världen till en politisk baksmälla. En knapp majoritet av britterna hade röstat för ett utträde ur unionen. Den dagen var en bra dag för de högerextremistiska populister som likt svampar ploppat upp sedan tidigare i samtliga EU-länders parlament. Samtidigt har punden åkt ner i värde. Klimatarbetet försvåras. Marknaden tvingas till omkonstruktion. Eftersom Storbritannien inte är med i Schengen blir det inte lika lätt för oss att arbeta och studera där som det är i t.ex. Norge.

Visst är det så, gjort är gjort. Men det är inte gjort utan att följande konsekvenser uppstår. Brexit är på många sätt skadligt för både Storbritannien och EU. Samtidigt kan man också se på folkomröstningen som en slags hemläxa på flera plan. EU är inte perfekt, vi har problem med t.ex. byråkratin. Men ett ostädat rum blir först rent om man stannar kvar för att plocka iordning.

Sedan finns en andra hemläxa som gäller i samtliga val överallt i världen. Den läxan innebär att man ska utnyttja rösträtten när man väl har den. I åldersgruppen 18-24 år låg valdeltagandet på endast 36%, och extremt många i den åldersgruppen är idag missnöjda över resultatet. Hade de knuffat iväg sin politiska likgiltighet i torsdags och istället gått och röstat hade resultatet kanske sett annorlunda ut. Vem vet?

Och så har vi förstås de i alla röstberättigade ålderskategorier som röstade för en Brexit, men som först efteråt förstod vad de röstade på då de tog reda på vad EU var för något. Enligt Google Trends var den allra mest sökta frågan på Google från brittiskt håll ”What does it mean to leave the EU?” tätt följd av andraplatsen ”What is the EU?”. Det här trendade alltså allt sedan folkomröstningsresultatet blev offentligt fastställt.

Man kan ju automatiskt tänka att sådana googlesökningar borde ha gjorts innan det var dags att rösta. Hemläxa nr två lyder alltså såhär: rättigheter är inte bara till för att ånjuta, de är också något som bör förvaltas klokt. Lever du i ett land där du har rösträtt så är du privilegierad. Se då till att vara eftertänksam, ta reda på vad det är du tänker rösta på och vad valet gäller, och försök använda ditt privilegium på ett ansvarsfullt sätt. Din röst påverkar mycket mer än du tror.

Men tyvärr är det lätt att agera efterklokt. Dock ska inte själva Brexit-röstarna beskyllas för det, snarare är det Boris Johnson och hans falang i Tories samt högerpopulistiska UKIP med Nigel Farage i spetsen som borde beskyllas. UKIP har dessvärre lyckats väl med sin bruna propaganda, den gamla klassikern att se invandringen som roten till allt ont och lova mer pengar till sjukvården, något som visade sig vara lögn och förbannad dikt efteråt. Farage och hans anhang lyckades alltså manipulera fram en Brexit med enkla svar på komplexa frågor.

Och så finns den tredje hemläxan, som är att akta sig för syndabockspopulismen. Det har rapporterats i bl.a. Huffington Post om en explosion av öppen rasism som tagit fart efter folkomröstningen, både i sociala medier och ute på gatorna. Britter med utomeuropeiskt ursprung, t.o.m. de som är födda och uppvuxna i Storbritannien, får höra bl.a. ”we voted out, go home!” och dylikt. Invandrare allmänt har fått det mycket tuffare i Storbritannien. Rasistiska strukturer är förvisso ingen ny företeelse ens där, men rasismen har nu klivit ut ur garderoben och etsat sig i vardagen.

Visst kan dessa ord tolkas som att måla fan på väggen, men tyvärr ser läget ut precis på det sättet. Vi har sannerligen något att lära oss av allt som hänt denna vecka. En rösträtt är inte bara en liten lapp man kryssar på för att stoppa ner i en låda. Det är något som i allra högsta grad påverkar samhället. Med rättigheter kommer ansvar, och då gäller det att ta det ansvaret. Det skadar inte att tänka efter före man röstar.

 • marlies

  Jag tror nog rasism fanns utbrett innan i ett allt större flöde av krig runt om, med en allt större skriande fattigdom. Samt ett flöde av underklass i arbeten, lägre lönade med sämre arbetsvillkor inom hela EU, som utmanar alla de med en bra lönepolitik som grund innan.
  Därtill är det inte de mest utsatta som har möjlighet att kunna få en bättre framtid, utan till största delen män, med utbildning. Att folk vill att andra ska åka hem betyder att möjligheter till eget självbestämmande ska finnas kvar för alla och inte mot dessa personer enskilt. Otroligt barnsligt med gamla uttryck som aldrig vetenskapligt har funnits. Klä av er nakna och titta själva.
  Det kan knappast inte vara öppna gränser att TVINGAS BO I VÄST.
  Inte heller att våra privatliv genomlyses in i minsta detalj, hemma och på väg bort och hem ?????

 • marlies

  Alla individer bevakar i första hand sina egna rättigheter. I nutid förlorar massor en tidigare självklar levnadsstandard. Att totalt förändra samhällsstrukturen utan att lägga till kapital för detta, samt helt strunta i en hållbar planering framåt är största orsaken till otrygghet överallt som inte har något alls med andras enskilda ursprung att göra.De bygger medvetet in segreationen i alla samhällen, på förutbestämda platser långt ifrån de med kapital till det.
  Där växer också hatet, i kriminalitet som svar på övergreppen politiskt.
  Både från hemländers befolkning och de inkommande.

 • marlies

  Sedan tar inte näringslivet, handeln något ansvar alls i att ständigt tvinga folk in i nya produkter med nya påtvingade tjänster ingen har efterfrågat. Något som varje företag självt kan programmera in och ta bort i inte nutid gällande. Samma sak i ett hav av nya märken, etiketter med exakt samma innehåll och användning. De lurar oss ständigt psykologiskt i upprepande reklam i låtsaslekar att det vore nödvändigt att hela tiden uppdateras i en verklighet med lika behov för alla som grund. Miljötänkansvar ett gapskratt, samt oansvar för följder och senare kostbara konsekvenser av mindre tillgångar och större sabotage i människoliv och natur. Tydligt med allt socker i varje produkt av livsmedel, samt mängden av antibiotika, som vi inte har motmedel till. Läkare idag högst medvetna i förskrivning. Därutöver saknar idag folk immunförsvar i en brist på kontakt med djur och natur, vad gäller livsnödvändig bakterieflora. Tidigare från lantbruk och boskap. Ur ekologin är vi födda och där ska vi leva för framtiden.

 • marlies

  Idag städas det mindre även på sjukhus för en större bakteriestandard. Sterilt är omänskligt utanför kroppen.
  Många borde straffas i vilseledande reklam. Kaffesump bästa rengöring av igentäppta rör. Naturligt, effektivt.

 • marlies

  Att ge sin röst vidare är ett individuellt ansvar i samarbete, socialt att ge sig själv och andra, möjligheter att få max utdelning. En del gör det ständigt omedvetet men upptäcks och konstateras senare.Av sig själva, eller andra. Detta är resultatet vi har. Lika farligt, som bra !

 • marlies

  Så fort vi föds och dör öppnas fönstret för själen att tas emot. Vi återföds genetiskt. I bra och dåligt för allas tolerans. Livsmiljö avgörande i våra tankar och bemötande utifrån skapar vår självbild..

 • marlies

  Viktigt att tänka. Att inte göra som jag och andra VILL, utan som jag och andra behöver. En gammal läxa. Alla fattar inte att LIV är EGET ANSVAR. Chefer och fackombud begriper. Man ska vara olydig, så andra fattar vad som inte fungerar. Samma med organisk hallucination. Flyktförsök. De ska inte vara på avdelning bland andra.
  Inte mysigt om det plötsligt börjar brinna, eller får för sig annat som lönedumpning, basbelopp, artificiell intelligens satt på vår max kapacitet och uthållighet. som deras testpiloter.

 • marlies

  Vad jag tror på är mer besök i skolor för den ungdomliga kommande väljare. Sådant ingår i samhällskunskap. En tanke är ett förberedande innan. Jag vet att det finns lärdukar i olika områden att välja bland.
  På sådana förekommer förslag till åtgärder, ibland ska dessa härleda till orsak och tänkt resultat. Ibland följer studiebesök, ibland tävlingar som morot i ämnet att ta reda på frågor själv. En ansvarig ska finnas i grupper, samt underskrift i vad man åtar sig. En orientering i hur samhället ser ut och vilka behov som saknas. En grund till utökat intresse i politiska frågor senare. Arbetet kan vara åldersrelaterat.
  De ska ju alla växa upp och förstå sammanhang, regler, lagar, samt inriktning senare. Alla måste förstå att var och en är delaktig i hur samhället ser ut, och vad som förväntas.

 • marlies

  En orsak till bristande intresse kan vara ett mer utpräglat utanförskap.
  Men även en individ utan arbete bidrar, av att bara finnas. I elförbrukning, sophantering, inköp, vattenförbrukning, slitage inne och ute, som ger uppbyggnad och ekonomi för andra.

%d bloggare gillar detta: