Senaste nytt

Alina Koltsova: Tänk efter innan du röstar

Privat

Folkomröstningen som skedde i Storbritannien landade mot resultatet att man röstade för ett utträde av den europeiska unionen. Många var ytterst förvånade över resultatet, och många som röstade för en Brexit ångrade sig efteråt. Samtidigt har rasismen vädrat morgonluft och kommit ut ur garderoben något så explosionsartat. Vi har något att lära oss av detta.

På fredagen vaknade EU och världen till en politisk baksmälla. En knapp majoritet av britterna hade röstat för ett utträde ur unionen. Den dagen var en bra dag för de högerextremistiska populister som likt svampar ploppat upp sedan tidigare i samtliga EU-länders parlament. Samtidigt har punden åkt ner i värde. Klimatarbetet försvåras. Marknaden tvingas till omkonstruktion. Eftersom Storbritannien inte är med i Schengen blir det inte lika lätt för oss att arbeta och studera där som det är i t.ex. Norge.

Visst är det så, gjort är gjort. Men det är inte gjort utan att följande konsekvenser uppstår. Brexit är på många sätt skadligt för både Storbritannien och EU. Samtidigt kan man också se på folkomröstningen som en slags hemläxa på flera plan. EU är inte perfekt, vi har problem med t.ex. byråkratin. Men ett ostädat rum blir först rent om man stannar kvar för att plocka iordning.

Sedan finns en andra hemläxa som gäller i samtliga val överallt i världen. Den läxan innebär att man ska utnyttja rösträtten när man väl har den. I åldersgruppen 18-24 år låg valdeltagandet på endast 36%, och extremt många i den åldersgruppen är idag missnöjda över resultatet. Hade de knuffat iväg sin politiska likgiltighet i torsdags och istället gått och röstat hade resultatet kanske sett annorlunda ut. Vem vet?

Och så har vi förstås de i alla röstberättigade ålderskategorier som röstade för en Brexit, men som först efteråt förstod vad de röstade på då de tog reda på vad EU var för något. Enligt Google Trends var den allra mest sökta frågan på Google från brittiskt håll ”What does it mean to leave the EU?” tätt följd av andraplatsen ”What is the EU?”. Det här trendade alltså allt sedan folkomröstningsresultatet blev offentligt fastställt.

Man kan ju automatiskt tänka att sådana googlesökningar borde ha gjorts innan det var dags att rösta. Hemläxa nr två lyder alltså såhär: rättigheter är inte bara till för att ånjuta, de är också något som bör förvaltas klokt. Lever du i ett land där du har rösträtt så är du privilegierad. Se då till att vara eftertänksam, ta reda på vad det är du tänker rösta på och vad valet gäller, och försök använda ditt privilegium på ett ansvarsfullt sätt. Din röst påverkar mycket mer än du tror.

Men tyvärr är det lätt att agera efterklokt. Dock ska inte själva Brexit-röstarna beskyllas för det, snarare är det Boris Johnson och hans falang i Tories samt högerpopulistiska UKIP med Nigel Farage i spetsen som borde beskyllas. UKIP har dessvärre lyckats väl med sin bruna propaganda, den gamla klassikern att se invandringen som roten till allt ont och lova mer pengar till sjukvården, något som visade sig vara lögn och förbannad dikt efteråt. Farage och hans anhang lyckades alltså manipulera fram en Brexit med enkla svar på komplexa frågor.

Och så finns den tredje hemläxan, som är att akta sig för syndabockspopulismen. Det har rapporterats i bl.a. Huffington Post om en explosion av öppen rasism som tagit fart efter folkomröstningen, både i sociala medier och ute på gatorna. Britter med utomeuropeiskt ursprung, t.o.m. de som är födda och uppvuxna i Storbritannien, får höra bl.a. ”we voted out, go home!” och dylikt. Invandrare allmänt har fått det mycket tuffare i Storbritannien. Rasistiska strukturer är förvisso ingen ny företeelse ens där, men rasismen har nu klivit ut ur garderoben och etsat sig i vardagen.

Visst kan dessa ord tolkas som att måla fan på väggen, men tyvärr ser läget ut precis på det sättet. Vi har sannerligen något att lära oss av allt som hänt denna vecka. En rösträtt är inte bara en liten lapp man kryssar på för att stoppa ner i en låda. Det är något som i allra högsta grad påverkar samhället. Med rättigheter kommer ansvar, och då gäller det att ta det ansvaret. Det skadar inte att tänka efter före man röstar.

%d bloggare gillar detta: