Senaste nytt

Alina Koltsova: Om morgondagens hissnande brittiska folkomröstning.

Privat

Imorgon, den 23:e juni, ska det folkomröstas i Storbritannien om landets framtid i samband med EU-medlemskapet. Antingen är Storbritannien kvar i unionen (Bremain), eller blir landet det första att begära utträde ur den (Brexit). Det eventuella utträdet blir inte utan konsekvenser för vare sig Storbritannien eller resten av EU, och heller inte för Sverige. Utträdet blir dessutom illegitimt.


Sverige och Storbritannien står varandra väldigt nära och samarbetar tätt. Dessa länder har liknande syn på en rad politiska frågor, såsom jordbruket, EU-budgeten etcetera. Man ska också komma ihåg att många svenskar väljer att arbeta och studera i Storbritannien, något som underlättats tack vare just EU. Detta menar statsvetarforskaren Göran von Sydow i en intervju av SVT Nyheter.

EU-motståndet är ett intressant fenomen. På vissa håll ser det likadant ut både i Storbritannien samt i övriga europeiska länder, på andra håll är EU-motståndet format på olika sätt och vissa sätter den agendan mer än andra. I Sverige är det främst Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som är anti-EU. Även om man inte nödvändigtvis delar Vänsterpartiets vilja till EU-utträde kan viss kritik ändå gå att förstå, som till exempel hur flyktingar från Syrien behandlas när de väl når EU-området.

När det gäller Sverigedemokraterna lyser dock den nationalistiska populismen igenom.

På många andra håll i Europa är det främst nationalistiska partier som sätter agendan för EU-motståndet. Storbritannien är inget unikum; där har högerpopulistiska UKIP varit de största tongivarna för en Brexit. Andra nationalistiska partier, som exempelvis Britain First, har hakat på detta. Nu är inte alla EU-motståndare nationalister, det är en viktig sak att poängtera, men samtidigt är det nationalisterna som är de mest högljudda förespråkarna för en Brexit.

Ytterligare en gemensam nämnare, dock endast bland de nationalistiska EU-motståndarna, är att de flesta av dem uttrycker sympati och/eller beundran inför den ryska regimen. Franska Front National har fått ekonomisk hjälp av Kreml och självaste ledaren för UKIP, Nigel Farage har gått ut med att Vladimir Putin är den världsledare han beundrar allra mest. I den första säsongen av dokumentärserien Fosterland från SVT visades hur EU-ländernas nationalistpartier hade band med det totalitära Ryssland.

Det kan dock behöva nämnas att utträdessidan i denna kampanj på ingalunda sätt ska hållas ansvarig för det bestialiska mordet på parlamentsledamoten tillika labourpolitikern Jo Cox. Visst var det så att Cox passionerat förespråkade en Bremain, men här är det också viktigt att poängtera att hon också var en förespråkare för ett öppet, frihetligt och mångkulturellt Storbritannien; något som högerextremismen är emot. Så här är det mer legitimt att skylla på högerextremismen än på Brexit-rörelsen.

Sedan finns det såklart legitim kritik mot EU, som tidigare nämnts. Ett väldigt bra exempel är just sättet EU behandlar de flyktingar som lyckas ta sig fram i Medelhavet, att man inte öppnat för lagliga vägar. Det finns också de som är kritiska till hur EU fördelar flyktingmottagandet från land till land, men egentligen är det mer vissa länders fel som exempelvis Ungern, Polen och de baltiska länderna.

Så finns också klara fördelar med att befinna sig i unionen: exempelvis rörelsefrihet inom den och den konstanta fredsstabiliteten. Europa är fortfarande inte befriat från krig, vilket man bl.a. kan se i Ukraina. Men det har aldrig varit några väpnade konflikter inom EU-området, några EU-länder emellan. När det handlar om den fria rörligheten kan den hotas av ett brittiskt utträde, inte minst då de mest högljudda brexitförespråkarna är de facto nationalister.


EU har problem, helt klart. Men man lämnar inte sitt ostädade stora rum och går iväg, utan det som är mest lämpligt att göra i det fallet är att försöka städa och upprätthålla ordningen. Ett brittiskt utträde innebär ett betydligt stökigare EU. Det skapar snarare än löser problemen. Och gud förbjude de följder som kommer ske mot den fria rörligheten.

%d bloggare gillar detta: