Senaste nytt

Alina Koltsova: HBTQ-hatet har blod på sina händer

Privat

Få har vid det här laget missat söndagens stora tragedi, när en terrorhandling ägde rum i gayklubben Pulse i Orlando, Florida. USA har vittnat sin historiskt allra värsta masskjutning och är i landssorg. Många är chockerade över detta HBTQ-hatiska barbari. Tyvärr ägnar vissa händelsen åt att slå mot antingen muslimer, HBTQ-personer eller både och.

Det man ägnar sig åt då är att spotta på terrorns offer samt dess anhöriga. Vi ska aldrig glömma att dödssiffran ligger på 50 personer, att lika många skadades och att det var 320 personer som var på plats i Pulse. De Gärningsmannen i detta terrordåd var en islamistisk extremist. Terrorsekten Daesh har tagit på sig dådet, men om gärningsmannen hade kopplingar till dem eller ej får stå osagt, då inga belägg på det hittats ännu. Dock går det att konstatera att HBTQ-hat och religiös extremism är klara motiv.

Terrordådet är en attack mot människans rätt att få vara sig själv, och mot allt vad lika värde innebär. Vi är många runtom i världen som sörjer över att något sådant överhuvudtaget tillåtits ske. Tyvärr finns det också de som trivialiserar och använder sig av terrordådet till att trampa på andra. Ett tydligt exempel på det är den lilla men högljutt gapiga sekten Westboro Baptist Church, som menar likt med allt annat att man ska ”tacka herren” för att han utplånade de ”ogudaktiga”. Det är ingen nyhet direkt att den sekten kapitaliserar på detta hat.

Men vi behöver inte titta ut i världen utanför för att finna dessa osmakligheter. Här i Sverige har vi den kände frikyrkopastorn Stanley Sjöberg, som i en facebookstatus med ca 485 delningar på 16 timmar slår två flugor i en smäll. Först passar han på att smäda islam och muslimer, genom att bl.a. påstå att mer än en miljard människor i världen stödjer Sharia-lagar. Att antalet muslimer är kring en miljard i världen stämmer. Dock är det viktigt att komma ihåg att muslimer inte alls är en homogen grupp. Att tro något sådant är islamofobiskt och anti-individualistiskt.
index

Den andra smädelsen är riktad mot HBTQ-personer. Främst homo- och bisexuella, då transpersoner i vanlig ordning osynliggörs som i alla tider. Sjöberg skriver först det ingår i djupt rotad kristen etik att inte diskriminera eller fördöma någon. Men så motsäger han sig själv i att beskriva ”gaykulturen” i motbjudande termer samt deklarera tydligt att han aldrig kan acceptera samkönade äktenskap. Han förminskar även homosexualitet till att vara en ”livsstil”.

index1

Varför det är angeläget att ta upp Stanley Sjöbergs status är dels för att den fått så många delningar, men dels också för att det här egentligen inte är något unikum. Runtom i världen och även här i Sverige ifrågasätts HBTQ-personer, och kampen för rätten till kärlek ses som ett ”särintresse”.

Det finns de som frågar: ”Varför finns ingen straight pride?”. Här har ni svaret, svart på vitt. Att vara heterosexuell är att vara privilegierad. Man utsätts inte för i närheten så mycket hat, hot och svårigheter i t.ex. arbetslivet som man gör som HBTQ-person. Fortfarande betraktas HBTQ som en ”livsstil”, när det inte alls är det. En sexuell läggning eller en könsidentitet är aldrig en livsstil, det är en identitet, något/någon man är.

Tyvärr har den problematiken funnits länge inom allehanda religioner, kristendom som islam, judendom och buddism (även om det finns allehanda religiösa där som är HBTQ eller allierade i kampen). Men också i totalitära diktaturer utan religiös grund, som kommunismens Sovjet och nazismens Tredje Riket, betraktades HBTQ som smutsigt. Idag är HBTQ-personer fortfarande stämplade som sjuka och kriminella i en hel rad stater i världen.

Förutom de religiösa aspekterna har det länge pågått en patologisering av HBTQ-personer. Först betraktades de ha ”sexuella sjukdomar”, bl.a. av psykoanalytikern Sigmund Freud. Senare ändrades det till att bli ”mentala sjukdomar”. Idag är sjukdomsstämpeln på homo- och bisexualitet borta i Sverige sedan 1979. Men transpersoner betraktas än idag lida av ”könsdysfori”, som någon form av bedrövelse, och bemöts fortfarande med oförståelse och förnekelse av omgivningen.

Med detta sagt är det glasklart att vi fortfarande behöver Pridefestivaler, HBTQ-certifiering av t.ex. asylboenden och ålderdomshem, förbättrad sexualundervisning samt respekten för varandra oavsett identitet. Terrordådet i Orlando samt trivialiserande av offren visade det rakt upp och ner. HBTQ-hatets besudlande händer är bloddränkta. Må alla dess offer, i Orlando och världen över, vila i frid.

 • marlies

  Jag anser att många har psykiatriska problem i tolkningar av andra än sig själva.
  Har de då ledarroller råkar många ut i deras miljö. Spelar ingen roll vad andra då står för.. En helt annan grupp är de med borderline. Jag kallar dem systrar och bröder i en stannad utveckling. De har problem med tid, ansvar och social kontakt. Spelar ingen roll vad, men alla har rätt att respekteras för vilka de är. Att skada och håna oliktänkare borde straffas rejält. Inte klokt att anse sig vara för mer än någon annan.
  Särskilt inte som kristna som tror att alla är skapade som Guds avbild.
  Annars kan de förklara varför alla olika finns. Om det skulle vara en djävul som flög in i folk, varför i så fall ? Alla föds som likar, och hör då som barn Guds rike till.
  Jag gillar sådana teser att ifrågasätta. Tänk om djävulen kommer och flyger in i pastorn, hur blir det då ? Kanske är det exakt det den har gjort på fientliga individer ?
  Själv tror jag inte på trollkarlar, utan ser det som en tänkt blandning för alltets tolerans.
  Vi har alla ett eget val i umgängen samt mängder med regler och lagar som skydd och säkerhet överallt i samhället och globalt. Självförsvar finns i alla biologiskt. Småfåglar
  sover på rygg med fötter uppåt. De skyddar sig mot himlen, de tror ska ramla ner.

 • marlies

  Äkta vänskap ? Den ska inte förstöra, inte förföra. En äkta vän litar man på. De är oftast få. De bygger på förtroende och beroende. Något att förvalta. Den gäller alla blinda, folk i rullstol, döva, friska, sjuka och halta, galna och normala.

 • marlies

  På tal om terror och eviga krigsföringar som hänger ihop. Många är de som haft uppdrag för fredsbevarande historiskt. De fattar livet och dess värde. En dikt som belyser. Om du vore rosenblomma ,jag ett grönt blad. Vi delar ödet lika, i köld och glöd, i glädje sommardag. Om du vore ord som sjunger, jag melodi tills skurar haglat förbi. Om jag vore liv, du död, vi båda skulle frysa och värmas av glöd. I sol lysa.
  Tills våren värmer jord. Om du vore singel, jag smickrar, byter till ny, bryter sedan, blir sams med dig igen. Om du vore sorgen, jag glädjen, du maj, jag april. Vi regnar som blomsnö ner..På dagen i skuggan, på natten i ljus. Om du var lyckan, jag smärtan vi jagar tillsammans vår kärlek och lust. Ur vingarna, vi fjädrarna rycka, så vi står tillsammans fast.

 • marlies

  Den här helgen gifter sig många , andra begravs. Dikten passar till båda.

 • marlies

  Vi lever nu år 2016. Och folk anser sig ha med andras könsorgan att göra, vad de gillar i sitt privata liv, samt anser sig ha rätt att bestämma vad andra har för värderingar och trosuppfattning. Snacka om ap perspektiv från forntiden ?
  De behöver ge sig ut i naturen, där alla olikheter och udda finns.
  jag kallar idioter för igelkottar. Ett urgammalt djur. De taggar som de sticker ut, har stuckit dem själva förut. De är fridlysta som påminnelse.

 • marlies

  För att tolka bibelns bildspråk från tiden, kan jag ta Edens lustgård som exempel, som i bibeln heter paradiset. Där fanns en orm som bjöd på ett äpple. Ormen, ondskan har en uppgift att släppa oss fria. De blev utslängda från lustgården. Meningen är att vi ska ta del av allt. Kristna vill till paradiset, en lustgård för sex ? Vi kan inte överleva utan ondska, försvara oss, döda och äta inte sex heller. Det kan knappast inte vara förbjudet att äta frukt ? Paradiset beskriver en KÄNSLA av tillfredställelse.

%d bloggare gillar detta: