Senaste nytt

Replik: Gustav Nilsonne läser mig fel

Gustav Nilsonne svarar på min krönika med kritik till alltför stor tilltro till begreppet evidensbaserat. Och efter att ha läst svaret håller jag med om det mesta. men jag är förbryllad över hur Nilsonne läst artikeln.Jag är inte mot evidensbaserad policy. Jag har aldrig påstått att det leder till repressiv politik som inskränker människors frihet, som Nilsonne hävdar. Jag påstår inte heller att fängelse botar narkomani, jag skriver faktiskt tvärtom i artikeln.

Däremot är det en myt att evidensbaserat tänkande är något nytt. Jag menar också att evidensbaserat tänkande inte räcker.

Och det förstår man om man ser på historien och på hur man strider om ordet idag. Det ser man i till exempel narkotikapolitiken, där faktiskt både de för repressiv narkotikapolitik och de för till exempel legalisering hävdar att just DE tänker evidensbaserat.

Ordet är nytt men innehållet bakom orden,  bland annat ”randomiserade prövningar” är inte nytt. Även om synen på vad som till exempel randomiserade prövningar och hur man utför dem har förändrats. Om man tittar på vad rasbiologerna hävdade de gjorde på 50-talet var det exakt samma definition som de flesta idag ger ordet evidens. Och framför allt bedrev de ett krig mot tyckande, åsikter, känslor och moralkakor i vården. Det strikta vetenskapliga tänkandet skulle ligga bakom, sa man.

Och just exakt därför att man sätter narkomaner i fängelse istället för att ge dem vård visar behovet av att vara kritisk mot även begreppet evidens, för det rättfärdigas bland annat av folk som hävdar att de tänker modernt vetenskapligt, och grundat på evidens. • marlies

  En stor marknad idag är fulländad skönhet långt upp i ålder. Inte vidare evidensbaserat. Ålder är uträknat i DNA. Korta stavar snabbare åldrande, långa långsamt. Vill man ha dåligt självförtroende ska man lusläsa alla skönhetsmagasin som finns. Där är alla bilder förskönade till max, för perfekt utseende. Allt är till salu som gift och ärr. Vid död får inte allt brännas och läggas i jord. Alla vill bli gamla, men ingen vill dö. Idag helt vansinniga operationer, medan normalt folk väntar på livsavgörande operationer. Passar man inte utseendemässigt, byt partner, eller köp en skyltdocka att klä på och av, att placera efter smak. I slutändan är ändå helt andra kvaliteter på insidan avgörande för trivsel. Det är ändå bara ett skal av vem vi är. Finns ingen anledning att strutta runt och vara märkvärdig. Gener har ingen skapat själv. En del är naturligt vackra, men det avgör ändå betraktaren, för smaken är olika för vad vi tycker om. Vi kan älska vem som helst om likartat finns i personlighet. som igenkänn En del kräver yttre beundran, själv hatar jag det.. Sedd som ett skal. Hur kul är det ?
  Andra ler åt billiga skämt, gillar sånt. Det finns många skandaler i
  könsmarknaden, omoperationer, rättegångar. Även idioter i sjukvård som opererat in plastluftstrupar och plasthjärtan.
  Idag efterfrågas uppföljning av kirurgers arbete som i övriga EU.
  Vi har ett universitetssjukhus med bra uppföljning, där elever lärs upp, samt forskning. Att leka med individers psyke att tro att de inte duger borde straffas. Kroppen förändras naturligt med ålder och erfarenheter. Att må bra viktigast.

 • Pingback: Replik: Evidensbasering är ett ungt och innehållsrikt begrepp | Frihetssmedjan()

%d bloggare gillar detta: