Senaste nytt

Replik: Evidensbasering är ett ungt och innehållsrikt begrepp

Fotograf Johan Nilsson.

Jag tackar Torbjörn Jerlerup för hans svar på debattinlägget om evidensbaserad praktik. Jerlerup gör ett värdefullt bidrag när han framhåller att påståenden om vetenskaplig grund för policyförslag måste granskas. Det är lätt att framföra svepande formuleringar om att man har bevis på sin sida. Öppen och kritisk debatt är nödvändig för att värdera bevis i olika frågor.

Vår syn på evidensbegreppet skiljer sig emellertid dramatiskt. Jerlerup hävdar vidare att evidensbegreppet inte är nytt, och att det betyder ungefär samma sak som vetenskaplig grund eller vetenskapligt tänkande. Men evidensbegreppet är ungt; det har sitt ursprung i den evidensbaserade medicinens framväxt i början på 1990-talet.

Poängen med det nya begreppet var att markera ett steg framåt från vetenskapligt grundad praktik genom att bland annat värdera upp randomiserade prövningar på bekostnad av teori och expertbedömningar. Det handlar om en ödmjuk insikt om att våra teorier har begränsad prediktionsförmåga och att vi behöver verkliga bevis för vad som fungerar. Inom evidensbaserad praktik framhålls också betydelsen av att integrera bästa möjliga bevis med värderingar och preferenser.

Det är svårt att få grepp om Jerlerups påstående att rasbiologer på 50-talet ägnade sig åt sådant som vi i dag skulle kalla för evidensbaserad praktik. Han anger tyvärr ingen källa, vilket skulle ha gjort det lättare att förstå vad han syftar på. Rasbiologin förde en tynande tillvaro efter andra världskriget och jag känner inte till några randomiserade prövningar i anslutning till rasbiologisk eller eugenisk forskning. Sådana prövningar kunde möjligen ha visat att rasbiologiskt motiverade åtgärder inte hade förutsättningar att nå sina syften.

Både Jerlerup och jag vill skydda människor från teknokratiska åtgärder som inkräktar på deras rättigheter i vetenskapens namn. Evidensbasering är ett ramverk som gör det lättare att åtskilja bevis för effekter och argument baserade på värderingar. Vem som helst kan slänga sig med evidensbegreppet, men det betyder inte att begreppet som sådant är ihåligt, utan just att prövande offentlig debatt är nödvändigt för att bringa klarhet i vilka påståenden som är trovärdiga.

Gustav Nilsonne, med dr

Medlem i Nätverket för evidensbaserad policy

 • marlies

  Man brukar antar, jag ha lång erfarenhet i ett bestämt värde av hållbara kunskaper som evidens, men dessa omprövas efter nya rön och nytt område, för djupare påseende. Om de fortfarande håller eller måste anpassas. En kunskap är ibland en del i ett stort sammanhang som måste vävas samman.

 • marlies

  Evidens är ju ett svar på en hållbar fråga, ibland som flera. Varje gång Nisse fick en fråga vid läxförhör, slickade han sig på fingret och strök sej över pannan. En dag frågade fröken varför han höll på med detta. – Jo sa Nisse, ibland när vi ska sova säger mamma till pappa.
  Stryk lite spott på huvudet, så går det lättare.

 • marlies

  Att ta sig själv närmast. Att bli till. En balans i allt nödvändigt innehåll, inifrån och utifrån beroende på miljön i det. Sedan gäller tid och rätt temperatur i kroppen. Efter ärvd kreativitet, att skrika för att andas, äta, vårdas samt nyfikenhet. Bäbisar söker bröstet själva. Sedan avgör möjligheter i att pröva, härma samt nödvändiga tillgångar. Vi har samma kretslopp i kroppen som utanför. Att tillföra och lämna. Vi har ebb och flod, som brist och flöden, rik och fattig, mätt och hungrig. in och utgifter.vi går fram och tillbaka, tur och retur. Vi gillar att snurra, det gör jorden också, Allt kommer upp sedan ner, leva och dö, men nytt kommer, vi kastar och fångar, återvinner, Klockan går runt sin tidsaxel som globen. Vi har känsla inne och utanför. Orkaner, vrede.
  regn och tårar, jordbävningar, stormar, värme och sol, hagel, is, snö
  hetta. Tidsåldrar barn ungdom, vuxen gammal. vår, sommar, höst och vinter. även som tider för Jordens utveckling. Vid obalans tryck och spännig, huvudvärk, sjukdom, osämja, krig, epidemier.
  Vi har nätverk i hjärna som styr kroppen, en husse i datorn som styr användandet, nätverk privat och i samhället. Vi har varningar i kroppen, feber, utslag ,panik chock, ute larm, kameror, poliser, spioner, brandkår. Ibland vill vi vara själva, så även länder, ibland öppna, öppna gränser, vi stänger in oss vi behov, även länder
  Inget av detta kan vi bestämma, som dag och natt, ljus och mörker.
  Man får tro vad man vill, andra kontrollera. Som globalt mål.

 • marlies

  Tänk en valnöt inuti ett skal. Den matas inifrån och utifrån för kvalitet. Så även vi med alla substanser av innehåll. Idag letas koder för skillnad mellan individ. Ett antal som ej går att räkna genetiskt i allt under långa tider. Allt föds av tryck och spänning, ibland av obalans i skapandet. Vi har känsla både i oss och i naturen, som varningar. Hjärnan sparar allt bra och dåligt som vägledning framåt. Allt emellan glöms bort.
  Därför berättar äldre sin livshistoria för sina barn. En urgammal sed i våra sagor, där vi förskönar och även dramatiserar våra upplevelser. Vi är begåvade med fantasi som utvecklar med allt annat som bas.. I nutid har vi därför en mångfald i allt.

 • marlies

  Vad som är skrämmande enligt mej är att kunskap är så detaljerat och bok vis långa,
  För att i slutändan av total utmattning förstå ett sammanhang som helhet.
  Min generation fick lära sig utgå från kapitel, understrykningar, uttag i viktigt, resten struntade man i. Vill man bli professor är varje pusselbit långsökt beskrivet..
  Antar att detta är anledningen till att elever tröttnar. Fördjupning är frivilligt.

 • marlies

  Vad som är intressant är bestämmandet av urval i allt. Hur detta styrs i något undermedvetet. Rätt substans i uppbyggnad hela vägen till mål. Efter varje nutids miljö som anpassat till just den tiden och det behovet. Idag föds många utan visdomständer, lilltån blir kortare, vi mer finmotoriska, våran lins mer fokuserad, vårat skelett tunnare, våra muskler mer långfibriga, mer viga, samtidigt blir vi mer sociala för att passa in i ett tätare nätverk. Att ha styrka i kroppen inte längre nödvändigt,
  däremot uthållighet. Ännu har vi inte anpassat oss fullt ut, därav konflikter, separationer, nya levnadssätt i en friare öppen miljö. samt fler grupperingar i likhet.
  En spännande dynamisk tid globalt, med många olika flöden.

 • marlies

  Sedan kan jag tro att moln vad de än heter har betydelse i att inte behöva vara stressad och aktiv i nya mål. Vi får tid till eftertanke och inre planering, för utveckling hållbar senare när balansen återvänt. Vi behöver alla vilopauser, samt ägna oss åt nöjen. Tyvärr blir många stressade av stillestånd, vi är drivna till att gå framåt.
  Något som barn uttrycker tydligt. Att sitta ner som vuxen, en direktsignal att vi ska hitta på något.

 • marlies

  Just nu som alltid är ett fåtal intresserade av hur vi ska leva tillsammans globalt.
  Vi kommer från olika ursprung med olika kulturer, religioner. Därför är tolerans viktigt en lång tid framöver. I nutid har vi en mångfald av folk, samt tillgång till allt i produkter, företag. Vi har det i skolor, på arbetsmarknad, idrott. De flesta är lyckliga över att kunna fixa sitt eget liv. Självklart kan inte alla ha var sin bil, var sitt hus, var sitt företag.
  Var skulle det få plats ? I väst kan vi leva med frihet, vara tillsammans med vem vi vill, även samma kön. skilja oss tro på vad vi vill privat, ha sex med en eller flera. Bo ensamma eller ihop. Vi kan inte ha försäljning ur natur överallt, och ett sopberg i andra ändan. Vi ska inte tänka lika, därför är vi alla olika för gemensam utveckling.
  Jesus mamma menade att en Ängel var på besök. Josef hade 49 hustrur. På den tiden tradition att försörja ensamma kvinnor och deras döttrar. Maria blev ett Helgon, och Jesus hjälpte alla och hade tolerans för alla. Vi har ett otal olika uppfattningar ur uppväxt och miljö. Dessa ska mixas till allmänt godkännande. En otroligt svår uppgift.
  I dag forskas det enormt för uthålligt framåt.

 • marlies

  Idag har vi en tuffare och mer medveten generation, tack vare internet. Ibland ställer dessa frågor som, vad får jag ut av dej, varför ska jag jobba här ? En bra Ledare svarar – Jag är lika nyfiken själv ! Man ska vara rädd om tårna, så ingen trampar på dem. Vi har överordnade som klart och tydligt uttryckt mål, alla under har ingen talan.
  Idag måste man själv vara smart, samarbeta och detaljstyra där det går, ibland för senare meriter. Man ska aldrig ta risker som de själva aldrig skulle göra. Där finns andra instanser, som kontroll för våran säkerhet.

 • marlies

  Nya generationer ska ha respekt för människan som sådan. Än idag vägrar politiker räkna ihop plus och minus för global balans. Vi har en RH negativ befolkning för vår överlevnad. En mutation för de första människorna emot incest. De är balter, romer, judar och indianer. De jagas jorden runt. Deras blod passar alla, men inte tvärtom. De vaccineras vid graviditet. En del har fått Israel som en skuld. Ondskan kommer alltid att finnas som eget försvar och för andra. De blev enligt kristen tro lovade det heliga landet Att dessa straffas än idag är bevis på att evidens inte existerar på politisk nivå, som är vårat gemensamma för vår överlevnad.

 • marlies

  Alla har hört om Adam och Eva samt ormen i Paradiset. Ormen står för ondskan. Den har en uppgift. För eget och andras försvar för allas överlevnad. I solsken kommer ormar fram. Ligger och lurar. Vid stor efterfrågan finns luckor för stora brott.

 • marlies

  Nedan med hänvisning till sista stycket i artikeln.

 • marlies

  Evidensbaserat har ändrats i mediciner. Jag kollar alltid innehåll och biverkningar. Idag reducerat till var 10 ende, mot en av hundra. En medicin hade yrsel, hjärtklappning, trötthet illamående, huvudvärk, svettningar. Så den tog jag inte ut. Tänkte inte bli värre sjuk. Det finns samma effekt i naturläkemedel utan biverkningar godkända i FASS.
  Självklart måste man avgöra med läkaren. Ibland draperade med kemiskt färgämne mot biologiskt innan. Vissa ämnen försvinner inte ur kroppen utan lagras. Viktigt att dricka mycket i samband med medicinering. Där kommer läkemedelsindustrin in, att testa försökspersoner, som borde ha en större återkoppling av bedömning.
  Vi har olika gränser i känslighet. Jag tål sällan, har direktreaktion.
  Där tänker jag på äldre som är svaga fysiskt och har en låg ämnesomsättning.. Idag är inte kosten näringsrik som förr,
  många har smaksatt näringsdryck som tillskott.

%d bloggare gillar detta: