Senaste nytt

Per Pettersson: Minecraft kan lära dig vad som är viktigt i ett samhälle

Per Pettersson

”Minecraft är roligare än att läsa.”

Orden är Hamdis, en kille i 6B på Frölundaskolan. Minecraft är ett spel som på olika sätt tar plats i undervisning, i samråd för stadsbyggnad och i en hel del andra sammanhang i vårt samhälle. Det har blivit ett kreativt verktyg för både barn och vuxna.

För egen del är Minecraft ren underhållning. Jag har inte börjat använda det för opinionsbildning, inte för undervisning och inte för att underlätta offentlig förvaltnings kontakt med medborgarna. Däremot har jag en egen liten server som ligger och kör med ett gäng vänner.

På servern har vi i princip en enda regel: respektera äganderätten. Du tar inte saker från någon annans kistor utan lov. Du bygger inte saker på ett sätt som inkräktar på det någon annan redan byggt. Om du skördar saker någon annan planterat, planterar du tillbaka det så att det kan växa upp igen (för låt oss vara realistiska, att skydda något som växer upp på 20 minuter igen är inte viktigt). Med andra ord, mer eller mindre ett libertarianskt paradis.

Här någonstans tror jag att vi hittar en av de intressantaste aspekterna av Minecraft. Det lär barn och ungdomar att respektera äganderätten – för det finns vad jag vet ingen Minecraftserver där griefing och stöld accepteras. Den som blir påkommen bestraffas hårt, inte sällan med att bli bannlyst från servern.Mincraft garden

Minecraft lär också ungdomar entreprenörskap. Den som är duktig på något kan få ersättning i spelet för att hjälpa andra spelare med den saken. Det går också att tjäna riktiga pengar på spelet genom att driva en egen server eller utveckla kompletterande programvara till det, för den som vill lyfta blicken en stund från spelet.

Minecraft presenterar dig med en värld där det saknas stater och där det när du kommer in inte finns något ägandeskap över något. Det enda som finns är en eller flera administratörer som bestämmer reglerna för den egna servern, om du inte spelar lokalt. Utifrån detta utvecklas regler för samspelet mellan spelarna och det kokar alltid ner till att respektera varandras äganderätt.

För många ytterligare regler, och spelet blir inte längre roligt. Utan den regeln, och ingen vill lägga ner något arbete eftersom någon annan alltid kommer och förstör eller tar frukterna av det. Det är en korrekt beskrivning av världen vi lever i och den mänskliga mentaliteten.

Fler borde spela Minecraft och fler borde dra slutsatserna av hur det mänskliga samspelet där fungerar. Det säger en hel del om vad de grundläggande beståndsdelarna i ett samhälle faktiskt är; vad som krävs för att vi människor ska kunna fungera tillsammans. Det handlar om att ha vissa grundläggande regler för hur vi samspelar, men att samtidigt inte detaljstyra och därmed kväva människors kreativitet och fria val.

Vi använder redan Minecraft i undervisning och medborgardialog. Nästa steg borde vara att tvinga alla folkvalda att spela en timme om dagen och lära sig hur mänskligt samspel funkar i praktiken.

 

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: