Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Tillsammans

Privat

Jag brukar kalla den för ”orktrumman”, den bombastiska trumman som ljuder under MFF-matcherna – intensivt och taktfast. Frenetiskt i sin målmedvetenhet. Som om den vore slagen av orker. Det var allt för länge sedan jag var på en match och hörde orktrumman. För länge sedan jag vevade en MFF-halsduk i solen.

Det är för länge sedan jag tog en öl i gräset utanför stadion och en melle innanför.

Det var också allt för länge sedan fotbollskulturen fick annat än kritik. Detta ska handla om fotboll – den vackra sporten. Den vackraste. Men egentligen om tillhörighet, den ovillkorliga tillhörighet som fotboll ger.

Fotboll är enkel sport, den kräver inte ens en riktig boll. Man kan använda en silvertejpad tröja. Eller en opumpad basketboll. Fotboll kräver bara engagemang och den tjänar på både heja- såväl som burop. Fotboll är tillhörighet.

Att främst fokusera på bengaler är inte okunnigt – men väl kärlekslöst

För fotbollen är självsanerande. När Sana kastar in en hörnflagga både ser och vet man det. Den blinde väljer att se bengalen, inte reaktionen. Läktarkulturen är i likhet med alla kulturer inte utan fel, men den har så mycket att erbjuda. Man kan gå ensam på en match. Och Man kan hitta vänner genom ett lag. Man kan finna en tillhörighet som i andra fall är svåra att nå. Ett mål, eller bara en målchans ger tusentals människor skäl att ropa av glädje. Det är vackert, på riktigt är det vackert.

Fotbollssupporters är de sista romantikerna – allt är möjligt.

För det är svårt att avsky supporters när Hammarby sjunger I dag är jag stark. Det är svårt att avsky supporters när AIK:are skjutsar sina barn på pakethållaren mot Friends arena. När MFF:are går genom Pildammen. När Häckenfans oaktat håller Hisingen vid den gul-svarte.

Den enkla saken är att säga att det är väl ingenting intressant med 11 män som jagar en boll.

Det de inte ser, men borde se, är att det är miljontals och åter miljontals människor över hela världen som jagar ett lyckorus. Och det ska vi väl unna oss. Eller som Kenta sjunger: ”Jag har väntat så länge på just denna dan – och det är skönt när den äntligen kommer”.

Väntat så länge på just denna dag. Den ger lust när den kommer.

 • marlies

  Vi har damfotbollen idag ett lyckat lag, och flera på ingång. Tuffa brudar som aldrig ger sig. Samma där samspela och detaljstyra, var och en på rätt plats, i rätt ögonblick. Finns det något värre än att se tröga spelare, som sover när bollen far förbi.. Själv blir jag ursinnig.
  Finns det något bättre än att se bollen glida in, bättre än målskott.
  Bra att tjejer kommer in, de mer objektiva. Jag var ensam tjej under skoltid i sport. Alltid med grabbar. Senare kom jonglering med bollar. Treboll, fyrboll, femboll osv. tjejbandy, tennis, smach hallar.. Jag enda tjejen med bandyrör i skolan, bruna. Jag hatade konståkning med taggar. En trea och en åtta var min begåvning ! Inte klokt med delade uppfattningar i vad som passar kön.. Killar gillar hästar och konståkning också.. Allmänt tycker jag orättvisan är störst mot pojkar och män enda till ålderdom. Vi har haft kungar som broderat i smyg. En svaghet ansågs detta. De får slåss för olikhet.

 • marlies

  Tjejer får uppskattning i att bryta tradition. Två tillsammans underbart. Två killar tillsammans ifrågasätts. En ensam tjej med åsikter i enbart grabbgäng i viktiga beslut, får ge sig direkt. Heja sporten, alla exakt lika viktiga spelare.

 • marlies

  Jag ser fotboll som den optimala globen jorden. Alla jagar bollen, i olika lag, inkast, straffspark,, avblåsning, domare, hörnskott,. Alla har olika pris, De bästa försvaras maximalt. Alla vill vinna och sorteras. Idag blandade lag. På läktaren vi. Buar och applåderar. Vi får allt under matchen, flaggor, godis, läsk, tröjor för dramatik och spänning.
  Vi har huliganer runt om, kravallstaket och bevakning. Någon strippar på plan, kastar in något för full uppmärksamhet. Rena karnevalen i olika masker av alla. Tårar och skratt.

 • marlies

  Att nicka en boll kan betyda att hitta ett stort gemensamt intresse. Man tackar ja, till likasinnade. Musiken ä ett annat, helt åldersbefriat som samlar hur många olikheter som helst globalt. Vi föds med takt och hjärtrytm i flöden, samt en röst individuell.
  Våran puls ökar vid ansträngning, adrenalin som extra påslag. En del med luft i runda magen som tryck. Akustiken mot väggar. tillsammans styrka, variation med udda inslag. Som bandcamp Sol 3 Reklam. Vi gillar igenkänning av egen rytm. Balans, stress, panik, oro, lugn. Vi trollbinds av spänning, glömmer allt utanför, även i böcker.
  filmer. spel.

 • marlies

  Minsta barn gillar takt, vagga , rullas, melodi. Vi föds från akustik, rörelse, sedan reagerar vi på igenkända ljud. Och skräms av udda ljud. Ramsor perfekta även på fotbollsmatcher. Vi är otroligt snabba att lära in rytmik, taktik.

%d bloggare gillar detta: