Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Tillsammans

Privat

Jag brukar kalla den för ”orktrumman”, den bombastiska trumman som ljuder under MFF-matcherna – intensivt och taktfast. Frenetiskt i sin målmedvetenhet. Som om den vore slagen av orker. Det var allt för länge sedan jag var på en match och hörde orktrumman. För länge sedan jag vevade en MFF-halsduk i solen.

Det är för länge sedan jag tog en öl i gräset utanför stadion och en melle innanför.

Det var också allt för länge sedan fotbollskulturen fick annat än kritik. Detta ska handla om fotboll – den vackra sporten. Den vackraste. Men egentligen om tillhörighet, den ovillkorliga tillhörighet som fotboll ger.

Fotboll är enkel sport, den kräver inte ens en riktig boll. Man kan använda en silvertejpad tröja. Eller en opumpad basketboll. Fotboll kräver bara engagemang och den tjänar på både heja- såväl som burop. Fotboll är tillhörighet.

Att främst fokusera på bengaler är inte okunnigt – men väl kärlekslöst

För fotbollen är självsanerande. När Sana kastar in en hörnflagga både ser och vet man det. Den blinde väljer att se bengalen, inte reaktionen. Läktarkulturen är i likhet med alla kulturer inte utan fel, men den har så mycket att erbjuda. Man kan gå ensam på en match. Och Man kan hitta vänner genom ett lag. Man kan finna en tillhörighet som i andra fall är svåra att nå. Ett mål, eller bara en målchans ger tusentals människor skäl att ropa av glädje. Det är vackert, på riktigt är det vackert.

Fotbollssupporters är de sista romantikerna – allt är möjligt.

För det är svårt att avsky supporters när Hammarby sjunger I dag är jag stark. Det är svårt att avsky supporters när AIK:are skjutsar sina barn på pakethållaren mot Friends arena. När MFF:are går genom Pildammen. När Häckenfans oaktat håller Hisingen vid den gul-svarte.

Den enkla saken är att säga att det är väl ingenting intressant med 11 män som jagar en boll.

Det de inte ser, men borde se, är att det är miljontals och åter miljontals människor över hela världen som jagar ett lyckorus. Och det ska vi väl unna oss. Eller som Kenta sjunger: ”Jag har väntat så länge på just denna dan – och det är skönt när den äntligen kommer”.

Väntat så länge på just denna dag. Den ger lust när den kommer.

%d bloggare gillar detta: