Senaste nytt

Bali och Wykman visar integritet

För strax två veckor sen hade riksdagen en votering om man skulle erkänna folkmordet på kristna i de ISIS/Daesh kontrollerade områdena.

Regeringen (S och MP) tillsammans med Vänsterpartiet, Moderaterna samt Centerpartiet valde att inte rösta för. Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för ett erkännande.

Två profilerade moderata riksdagsledamöter Hanif Bali och Niklas Wykman (tidigare ordförande för MUF och hjärnan bakom MUF:s kampanj värva alla) gick emot sitt eget parti och gjorde en gemensam sak med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

För detta tilltag blev Bali och Wykman av med sina riksdagspositioner inom partiet, Bali ansvarig för integrationsfrågorna  och Wykman som ordförande för Skattekommittén. Enligt de bägge har de inte längre förtroendet ifrån den moderata riksdagsgruppen att ansvara för dessa frågor.

Deras agerande väcker en stor respekt oberoende vart man står i frågan. Att agera utifrån ens egna övertygelse om vad man anser är rätt eller fel är inte lätt i politiska sammanhang, priset man får betala kan bli stort.

Det som dock inte har belysts i denna fråga är att ett erkännande också förpliktar. Ett erkännande är inte bara en symbolisk handling.

År 2005 antog FN:s generalförsamling en princip som ålade alla stater att agera om deras befolkning utsattes för folkmord. Om staten själv var oförmögen att agera är världssamfundet skyldig att hjälpa de stater som är oförmögna. Principen som även går under namnet Responsibility to Protect (R2P) kom till efter att omvärlden misslyckandes att agera när folkmordet i Rwanda utbröt.

R2P består av tre pelare, de viktigaste och de som är viktig i detta avseende är pelare två, som jag redan tagit upp ovan, som förpliktar att världssamfundet agerar och pelare tre förpliktar stater att hjälpa den befolkning som utsätts för folkmord.

Enligt pelare tre måste andra stater:

… use appropriate diplomatic, humanitarian and other means to protect populations from these crimes.

För att denna skyldighet som R2P ålägger stater ska vara giltig måste stater erkänna att det pågår ett folkmord.

Om Sverige skulle erkänna folkmordet måste Sverige också agera för att hjälpa de kristna som ISIS försöker utrota. Hjälpen kan vara allt ifrån att hjälpa till med förnödenheter till att flyga ner flygplan och hämta dessa människor till Sverige.

Själva principen utestänger inte möjligheten till att agera med militära medel, för Sveriges del skulle det kunna vara att skicka ner Jas plan eller förse de militära styrkor som slåss mot ISIS med vapen.

Många är det som är upprörda över att Bali och Wykman behandlades så som de behandlades av sitt parti för att de röstade för ett erkännande av det ohyggliga, folkmord, brott som de kristna i de ISIS kontrollerade områdena utsätts för.

Frågan är dock om dessa människor också är för att Sverige ska agera det R2P förpliktar det vill säga någon form av svensk interventionism.

Jag anser att Sverige som stat ska erkänna det folkmord som pågår mot det kristna av ISIS och därmed också agera ut efter det som R2P förpliktar.

Om R2P på svenska

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Ja en skam att inte erkänna och följa direktiv som gäller. Sverige har en enorm dubbelmoral. Låtsas vara bäst, veta bäst, vara stora, lägga sig i allt med fina ord och bete sig tvärtemot. Det går utmärkt att stödja annat där vi tappar hakan. Fega som attan när det gäller att sätta ner foten. Att inte reagera betyder att man gillar folkmord på oskyldiga. Folk har rätt att tro vad de vill och behöver i sina liv, utan att bli straffade med döden. Moderater är galna i toppen, totalt tappat sympati för andra.. Vi har varningar från FN i andra viktiga frågor. Det byggs plan, krigsmaterial för allt möjligt att dela ut i diktaturer, men att rädda folk och försvara är minimalt. I sista minuten reagerade Sverige i höstas, Då andra inkvarterat folk i sina hem. Ett känslokallt släkte.
  Som Lottakåren skjuter med ärtbössa när allvar krävs. Ropar på storebror USA så fort de skräms., till mer förödelse. Också de känslokalla. Kommer med stora plogen och skövlar överallt. Väntar på att ISIS växer sig starkare.

 • marlies

  Jag väntar på mängder med invandrande folk, som sätter fart på trögheten i LAGOM
  tyckarlandet, där folk sitter i soffor och glor, klappar sig på huvudet som folket duktig..
  De är avlönade rejält i toppar och leker nickedockor. Aldrig att vi haft så många underchefer på små platser som i nutid att följa deras sjuka beslut. i ökade inkomster för sig själva.

 • marlies

  Det är inte första gången stater bygger upp sig underifrån i smyg. HITLER nämns ju som exempel. Han hade GÖRING som bästa kompis utsläppt från PSYKET som frisk.
  Iran byggde upp SAAB. Tyskland SOVJET som då var välfärdsstat, även tillgång till tåg i IRAN ALLT för KRIG. Folket piskas att jobba, bygga upp näringsliv för detta för att sedan mördas eller lämnas fattiga.. BARBARER ! Då miljonbostäder för bekvämlighet innan., med affärer post och bank och plaskis i varje område.
  Vi har aldrig haft nytta av politiker., kapitaljägare av naturliga tillgångar inpå individers
  rätt att leva i standardbas.

 • marlies

  De är giriga som attan med en syn att människoliv inte har något värde globalt utanför egna gränser.. Växeln till EU en skam. Ingen hänsyn till värdet innan. Fyrdubblades så ett bröd kostade fyrdubbelt plötsligt av en valuta hög i kurs. som DM. Snacka om stöld runt om, i allt. Vi kan sluta jobba globalt så de kan använda egna händer och arbeta för en hållbar framtid själva. Samt välta alla valurnor för deras fortsatta globala framfart EKO kan de inte stava till. En enorm folkmängd att äga INTET.

 • marlies

  Länder som inte klarar deras bud straffas med sanktioner och buas ut i Media. De tvingas in i en ohållbar marknad med höga doser av antibiotika. Självbestämmanderätten förbjuds. Ett helvete att starta egna företag. Lönedumpningar inom detta. Storföretagande att äga mycket. Transporter långa som aldrig förr i utsläpp av miljöfarliga fossila bränslen som tar miljoner år att förnya.
  Vi i världsklass i mycket har sålts ut billigt , till idioter utan hållbara lagar till slavarbetare med usla löner och arbetsmiljöer utomlands. Dessa importeras till svältlöner här i regler inte gällande för oss. Tiggeri straffbart för oss men tillåtet för andra som markering att de inte erkänns globalt.. Så är NÅGON FÖRVÅNAD ???

 • marlies

  Ännu tror folk på gudar och andar och straff och paradis och helveten år 2016.
  Alla andra oliktänkande hotas och bekämpas som GUDENS skapade ogräs.
  Tvingas på knä med hot om helvetet, tvingas be om ursäkt för allt skapat i mänsklighet.. Har de inga pengar, ingen hjälp. En flykt till paradis lovas. I rymddräkt då med 250 kg och syrgas ? De mest brutala gärningar sker i GUDS NAMN.
  Att drömma i vaket tillstånd är inte friskt. Men alla har rätt att erkännas ,tills folk blir uppdaterade i nutid , och kan acceptera människans ofullkomlighet som normalt.
  Hade vi inte tvingats att ständigt pröva nytt , misslyckas, hitta bättre alternativ hade vi stannat i tid före Kristus. Däri ligger vårat krigande för och mot. Ett hinder enormt att ta sig över i trolldom och spågubbar och spå .damer i allt vad teologier heter
  Guldkalven göds enormt, medan folk runt om mördas och svälter. Detta rättfärdigas med att de är syndare. SKAPAD MISSVÄXT AV GUDEN DE TILLBER..

 • marlies

  Jag vet inte hur många nyckelpigor vi fick in i drivor på mark, folk, i vatten för några år sedan. I historia skulle det heta GUDS STRAFF. Som gräshopporna och allt annat de ännu tror på. När jag var barn, invasion av tofsvipor, de dog som flugor i ändrad väderlek. Vi samlade mängder från frostig mark för överlevnad. Inte var det GUDS STRAFF ? ! Inte flodvågor och orkaner heller. I urtid fattade inte folk sådant. Jorden var platt. Syre fanns hur långt som helst trodde man. Allsmäktigt rår ingen på.

%d bloggare gillar detta: