Senaste nytt

Alina Koltsova intervjuas av p4 värmland

Privat
Frihetssmedjans krönikör Alina Koltsova blev med anledning av den tatariska sångerskan Jamalas vinst i Eurovision Song Contest intervjuad av P4 Värmland.
Koltsova själv har en tatarisk bakgrund, likt många Krimtatarer i det gamla sovjetunionen blev hennes mormor deporterad.
För Alina personligen är Jamalas låt 1944 en låt som berättar om hennes familjs historia och låten ger en uppmärksamhet till den ohyggliga situation som är en vardag för krimtatarer efter att Ryssland annekterade Krimhalvön. En handling som bryter mot Folkrätten och därmed är olaglig.

Här kan du lyssna på P4 Värmlands intervju med Alina Koltsova. Och nedan kan du lyssna på Jamalas låt 1944.

Jamalas låt har blivit anklagad för att vara för politisk och att en sådan låt inte hör hemma i Eurovision Song Contest. Den 18 maj (igår) bemötte Alina Koltsova detta i sin krönika, du kan läsa krönikan här.
Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

  • marlies

    Protester handlar om att vägra erkänna ofantliga historiska förluster i människoliv, saboterande världen över, samt förstörda kulturvärden och katastrofer i natur och miljö av detta många många år senare. Ett primitivt samarbetsproblem. Desto tuffare makt, desto tuffare motstånd. Vi är många många, många flera. Antalet ökar varje sekund.
    Fler att försörja, för varje mänskligt påhopp. Idag snart 10 miljarder.

  • marlies

    Typisk historia. Först används naturmaterial för uppbyggnad, sedan folket, för att sedan förföljas och mördas, eller lämnas till inbördeskrig, eller fattigdom. En urgammal tradition. Sådant är mycket lämpligt att sjunga och protestera över. Ryssland var fattigt med analfabeter en lång tid. De hade inget att säga till om i Sovjet. En reaktion av utanförskap. En idag vill de hävda sig på andras bekostnad. De har nu den senaste rymdbasen att glädja sig åt. Det borde räcka ett tag.

%d bloggare gillar detta: