Senaste nytt

Alina Koltsova: Det österrikiska valet skänkte glädje och eftertänksamhet

Privat

Presidentvalet i Österrike blev en riktig rysare, då det var ett tight race mellan den oberoende kandidaten Alexander Van der Bellen och den högerextrema putinvänliga FPö kandidaten Norbert Hofer.

Van der Bellen vann (tidigare medlem och partiledare för de Gröna, reds anm). Men det hade kunnat gå helt tvärtom, vilket vi aldrig får glömma.

Österrike är ett land många känner till för vackra bergiga alplandskap, för pittoreska mysiga städer och för storslagna kompositörer såsom Mozart, Schubert, Haydn, Mahler och Schönberg. Inte minst är Österrike känt för sina kulinariska läckerheter såsom Apfelstrudel.

Men så finns ett mörkt kapitel i Österrikes historia. Självaste Adolf Hitler kom från staden Braunau am Inn, inte långt från tyska gränsen. Även om han vann sitt val i just Tyskland och inte Österrike, så införlivades Österrike i det nazityska riket.

Konsekvenserna var, som de flesta vet, förödande för minoriteter som inte ansågs vara ”renrasiga arier”. Vad som hände sedan, med förintelsen, vet nog alla.

I Tyskland har man gjort ett gediget arbete med att bearbeta sitt mörka högerextrema förflutna.

Men eftersom Österrike inte fått ta del av skuldbördan på samma sätt har man inte riktigt bearbetat det. Dock med undantag Braunau am Inn, som rest minnessten över offren för nazismen och som är väl medveten om att staden är Hitlers födelsestad.

Några andra europeiska länder har också haft svårt att göra upp med sin historia. Främst gäller det länderna i öst. Ungern är ett klassiskt exempel, och nu har vi Polen. Österrike var nära att trilla dit precis nu, med 49,7% av rösterna på FPös Hofer.

Varför oroa sig över det när Van der Bellen vann, undrar ni? Jo, nu ska ni få höra. Låt det sjunka in. 49,7% av rösterna gick till en kandidat från FPö (Freiheitliche Partei Österreichs), ett högerextremistiskt nationalistparti som är öppet putinistiska.

Vi talar om ett rasistiskt, homofobt & misogynt parti som är såpass antidemokratiska att de ser Vladimir Putin som en allierad (därav benämningen ”Freunde Russlands”). Vi talar om ett parti som är ännu en nyans av brunt i Europa, ännu en kraft som avhumaniserar flyktingar. Att så många lagt sin röst på en sådan representant är med andra ord befängt.

Tack och lov fick den gröna Alexander Van der Bellen 50,3% av rösterna, och det står alltså klart att Österrike får en grön president.

Det hade varit lika mycket värt att fira om det hade varit en socialdemokrat, liberal eller någon annan som står för demokrati och allas lika värde. För demokrati betyder ingenting utan allas lika värde oavsett ursprung, tro, sexuell läggning, kön, funktionsvariation etc. Ingen är fri förrän alla är fria.

Kom dock ihåg att presidentens makt blott är symbolisk. Visst finns det anledning att vara glad över att demokratin segrade över putinismen, men det finns anledning att oroa sig när så många valt att lägga sin röst på den bruna populismen. Österrike räddades till slut, men än finns det rum för bearbetning av landets historia.

%d bloggare gillar detta: