Senaste nytt

Alina Koltsova: Att berätta sin historia är inte politiskt

Privat

Förutom Miljöpartiets kongress i Karlstad dominerades helgens nyheter av Eurovision Song Contest som detta år hölls i Stockholm. Det blev en smått oväntad segrare, som var låten 1944 av krimtatariska Jamala som tävlade för Ukraina. Genom denna seger har folk fått upp ögonen på oss med tatariskt ursprung och situationen för sådana som oss i Östeuropa. Men sedan kommer den statsryska antipatin in i bilden. Förvånansvärt många svenskar skriver samma sak i kommentarsfälten på internet som prorysk media försöker lura i folk. Jamalas låt är för ”politisk” för tävlingen, Jamala är liksom resten av tatarerna en ”offerkofta” och att hennes låt präglas av ”rysshat”. Så brukar det ofta låta. Men det är vissa saker vi bör reda ut här.

Låttexten i 1944 handlar om Jamalas gammelfarmor, som var en av de tatarer som på beordrades av Stalin deporterades från Krim i fruktansvärda förhållanden. Denna del av historien är också min släkthistoria, då min mormor tvingades gå igenom samma öde som barn. Det är inte politiskt att sjunga om historia. I så fall är ABBAs segerlåt Waterloo från 1974 minst lika politiskt. Eller alla de gånger länder tävlat med antikrigslåtar. Eller varför inte Eurovisions slogan för detta år som löd ”come together”.

Vissa har också reagerat med frågetecken på refrängen. Det kan jag på ett sätt förstå om man inte alls förstår tatariska eller turkiska. Den raden går: ”Yaşlığıma toyalmadım, men bu yerde yaşalmadım” vilket på svenska blir: ”Jag kunde inte spendera min ungdom där, för ni ryckte ifrån mig min frid”. Det är inte politiskt att ha en sådan betraktelse på en sådan händelse. Speciellt inte när man knappt blivit vuxen innan dessa övergrepp sker.

Stalins motiv till tvångsdeportationen var en anklagelse mot det tatariska folket för påstådd samarbete med Nazityskland, trots att väldigt många tatarer stred för Röda Armén. Det kollektiva skuldbeläggandet och bestraffningen var ett faktum. Allt från spädbarn till riktigt gamla tvingades in i godstågen. Oskyldiga människor fick betala priset för sin etnicitet.

Idag anklagas tatarerna för att vara nazikollaboratörer, islamister samt ”väststödda” separatister. Sedan den ryska annekteringen 2014 har moskéer och privata hem rannsakats, den krimtatariska regeringen Mejlis är förbjuden och tvingas verka i exil, och nyhetskanalen ATR har tvingats stänga ner på grund av anklagelser om extremism. Medan det statsryska förtrycket mot tatarerna i Tatarstan varat såpass länge att de inte har möjlighet längre att fly därifrån, har krimtatarerna haft det lugnt fram till annekteringen.

Många av dem har flytt till Turkiet, men också västra Ukraina och till EU-länderna.

Sedan segern i Eurovision har den ryska överheten känt sig hotad till den grad att dess medier spridit ännu mer rasistiska konspirationsteorier mot turkfolk och muslimer. Man har dammat av Stalins anklagelse om tatarernas samröre med nazisterna, och tar det som vedertagen fakta för att elda på hatet. Man tar tatarernas kamp för sina rättigheter som ett tecken på ”rysshat”, när det inte alls handlar om att avsky etniska ryssar, utan mer om att kritisera en tvivelaktig regim.

Situationen för det tatariska folket är ingen unik sådan. Så ser livet tyvärr ut för minoriteter. För tibetaner och uigurer i det kinesiska samhället, för kurderna i Turkiet och Daesh-härjade Syrien och Irak, för västsaharierna i Marocko, judar i Ungern och inte minst för romer i varje land som finns. Men i Väst har man inte haft någon aning. Nu börjar man helt yrvaket förstå. Och det är först nu jag och min mor slipper dra långa förklaringar när folk frågar om vårt etniska ursprung.

Jamala öppnade Europas och världens ögon. Från rysk sida har man försökt stoppa henne, men tji fick den. Hatarna fick hata, men det spelade faktiskt ingen roll. För i slutändan är det en familjehistoria som många av oss bär, som vi bör föra vidare. Om detta må vi berätta. Annars glömmer vi, och är dömda att göra samma sak igen, hur många ”aldrig mer” vi än förkunnar.

%d bloggare gillar detta: