Senaste nytt

Ademir Zilic: En krigsförbrytartribunal för Syrien och Irak

Kriget i Syrien har nu pågått i fem år. Den lilla ljusglimt som finns just nu är att fredsförhandlingarna inleddes i början av maj och FN har samlat de olika stridande parterna till förhandlingsbordet.

Till en början kommer de olika parterna i konflikten inte att träffas utan kommer istället ha separata möten med FN:s speciella sändebud till Syrien Staffan de Mistura. Det handlar om bland annat representanter från Iran, Ryssland, USA, Assadregimen och den syriska oppositionen. Islamiska staten (IS) är inte inbjudna till dessa samtal.

Hittills har sammanlagt 220 000 personer dödats i Syrien sen konflikten började 2011. Miljoner är på flykt och de absolut flesta är fast i flyktingläger i grannländerna (främst Libanon och Jordanien).

Men vad händer efter kriget? Även när man lyckats komma fram till ett fredsavtal, så måste man börja utkräva ansvar för de många dödsoffer i detta inbördeskrig, samt de många miljoner som tvingats bort från sina hem och nära och kära.

Jugoslavien-konflikterna pågick mer eller mindre 10 år (1989-1999). Men redan i början (1993) beslutade FNs säkerhetsråd att inrätta en särskild tribunal/domstol där krigsförbrytare en dag ska ansvara för de brott mot mänskligheten de begått i före detta Jugoslavien. Det här gjorde FN:s säkerhetsråd med stöd av artikel 36 och 37 i 6 kapitlet av FN-stadgan.

Rwanda var också ett fall som fick en egen tribunal vid FN-domstolen i Haag, där de skyldiga till folkmordet 1994 fick stå till svars för brotten mot mänskligheten. Det enda rimliga är väl att förövarna i vår tids stora konflikt (Syrien/Irak) en dag också ska ställas till svars för de vidriga brott de begått, enligt folkrätten.

Det som folkrätten framförallt behöver pröva och ge tydliga svar på är fördrivningen och massdödandet av kristna i Syrien och Irak. Med största sannolikhet kan detta klassas som folkmord enligt internationell rätt. För att undvika framtida historierevisionism från framtida populistiska ledare runtom i världen, har vi en FN-domstol som upprätthåller internationell lag och rättvisa. Dess domar och beslut väger enormt mycket inom internationella politiska relationer, men även inom nationella politiska relationer.

Det här är en viktig princip.

FN:s Jugoslavientribunal dömde brotten mot mänskligheten i Srebrenica som folkmord 2007. Och tidigare i år dömde man även bosnienserbernas före detta president Radovan Karadzic som en av de huvudansvariga för detta folkmord. På så sätt har försoningsprocessen i före detta Jugoslavien fått sig en stor knuff framåt, medans historierevisionisterna (framförallt nationalister och kommunister) fått ställa sig åt sidan för att lämna utrymme för fakta och sanning.

Detta är en enormt viktig samhällsutveckling så att länder inte ska falla tillbaks i extremism, krig och hat igen.

En eventuell krigsförbrytartribunal för Syrien och Irak kan skapas redan nu med hjälp av FN-stadgan. Den dagen Assad avgår eller blir avsatt måste han kunna åtalas vid denna tribunal, men den kan skapas redan nu, med tanke på att Slobodan Milosevic (Serbiens före detta diktator) satt vid makten till sent 1990-tal, men domstolen skapades 1993.

Det största hindret mot en krigsförbrytartribunal för Irak och Syrien är i nuläget Ryssland. Putin dansar efter Assads pipa och agerar Assads springpojke inom internationella relationer. Eftersom inrättandet av en ny krigsförbrytartribunal kräver konsensus i FN:s säkerhetsråd, så kommer Ryssland med största sannolikhet att lägga in sitt veto på order av Assad, för man vill inte se sin kompis grillas under den internationella rättvisan och folkrätten någon gång i framtiden.

Det här är väldigt tråkigt.

En av anledningarna till att det internationella rätts- och domstolssystemet skapades var i syfte att undvika generaliseringar i slutet av ett krig. Innan 1945 var det vanligt att hela stater, folk och nationaliteter beskylldes för ett krig, folkmord, utrensning eller konflikt. Det här sådde fröet till framtida konflikter, s.k hämndkonflikter.

Men 1945 inledde man Nürnbergprocessen och detta var historiskt av många anledningar. I slutändan var det viktigaste att förövaren till de vidriga brotten mot mänskligheten (Förintelsen) skulle få ett ansikte och straffas. Man skulle inte göra om samma misstag som efter Första världskriget och straffa ett helt land väldigt hårt kollektivt. Nu skulle straffen riktas mot individer direkt.

Denna princip har sedan även hjälpt försoningsprocesser världen över.

Krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien i Haag har klargjort flera gånger att det är individer (Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Slobodan Milosevic, Ante Gotovina, Naser Oric etc) som prövas, inte hela folkgrupper (serber, kroater, bosnier etc). Denna sanning är viktig för försoningsprocessen och för en lång och hållbar fred. Därför behöver vi en krigsförbrytartribunal för Irak och Syrien redan nu, så att sanningen kan komma fram i folkrättens namn. Jag hoppas Putin också inser detta.

%d bloggare gillar detta: