Senaste nytt

Ademir Zilic: En krigsförbrytartribunal för Syrien och Irak

Kriget i Syrien har nu pågått i fem år. Den lilla ljusglimt som finns just nu är att fredsförhandlingarna inleddes i början av maj och FN har samlat de olika stridande parterna till förhandlingsbordet.

Till en början kommer de olika parterna i konflikten inte att träffas utan kommer istället ha separata möten med FN:s speciella sändebud till Syrien Staffan de Mistura. Det handlar om bland annat representanter från Iran, Ryssland, USA, Assadregimen och den syriska oppositionen. Islamiska staten (IS) är inte inbjudna till dessa samtal.

Hittills har sammanlagt 220 000 personer dödats i Syrien sen konflikten började 2011. Miljoner är på flykt och de absolut flesta är fast i flyktingläger i grannländerna (främst Libanon och Jordanien).

Men vad händer efter kriget? Även när man lyckats komma fram till ett fredsavtal, så måste man börja utkräva ansvar för de många dödsoffer i detta inbördeskrig, samt de många miljoner som tvingats bort från sina hem och nära och kära.

Jugoslavien-konflikterna pågick mer eller mindre 10 år (1989-1999). Men redan i början (1993) beslutade FNs säkerhetsråd att inrätta en särskild tribunal/domstol där krigsförbrytare en dag ska ansvara för de brott mot mänskligheten de begått i före detta Jugoslavien. Det här gjorde FN:s säkerhetsråd med stöd av artikel 36 och 37 i 6 kapitlet av FN-stadgan.

Rwanda var också ett fall som fick en egen tribunal vid FN-domstolen i Haag, där de skyldiga till folkmordet 1994 fick stå till svars för brotten mot mänskligheten. Det enda rimliga är väl att förövarna i vår tids stora konflikt (Syrien/Irak) en dag också ska ställas till svars för de vidriga brott de begått, enligt folkrätten.

Det som folkrätten framförallt behöver pröva och ge tydliga svar på är fördrivningen och massdödandet av kristna i Syrien och Irak. Med största sannolikhet kan detta klassas som folkmord enligt internationell rätt. För att undvika framtida historierevisionism från framtida populistiska ledare runtom i världen, har vi en FN-domstol som upprätthåller internationell lag och rättvisa. Dess domar och beslut väger enormt mycket inom internationella politiska relationer, men även inom nationella politiska relationer.

Det här är en viktig princip.

FN:s Jugoslavientribunal dömde brotten mot mänskligheten i Srebrenica som folkmord 2007. Och tidigare i år dömde man även bosnienserbernas före detta president Radovan Karadzic som en av de huvudansvariga för detta folkmord. På så sätt har försoningsprocessen i före detta Jugoslavien fått sig en stor knuff framåt, medans historierevisionisterna (framförallt nationalister och kommunister) fått ställa sig åt sidan för att lämna utrymme för fakta och sanning.

Detta är en enormt viktig samhällsutveckling så att länder inte ska falla tillbaks i extremism, krig och hat igen.

En eventuell krigsförbrytartribunal för Syrien och Irak kan skapas redan nu med hjälp av FN-stadgan. Den dagen Assad avgår eller blir avsatt måste han kunna åtalas vid denna tribunal, men den kan skapas redan nu, med tanke på att Slobodan Milosevic (Serbiens före detta diktator) satt vid makten till sent 1990-tal, men domstolen skapades 1993.

Det största hindret mot en krigsförbrytartribunal för Irak och Syrien är i nuläget Ryssland. Putin dansar efter Assads pipa och agerar Assads springpojke inom internationella relationer. Eftersom inrättandet av en ny krigsförbrytartribunal kräver konsensus i FN:s säkerhetsråd, så kommer Ryssland med största sannolikhet att lägga in sitt veto på order av Assad, för man vill inte se sin kompis grillas under den internationella rättvisan och folkrätten någon gång i framtiden.

Det här är väldigt tråkigt.

En av anledningarna till att det internationella rätts- och domstolssystemet skapades var i syfte att undvika generaliseringar i slutet av ett krig. Innan 1945 var det vanligt att hela stater, folk och nationaliteter beskylldes för ett krig, folkmord, utrensning eller konflikt. Det här sådde fröet till framtida konflikter, s.k hämndkonflikter.

Men 1945 inledde man Nürnbergprocessen och detta var historiskt av många anledningar. I slutändan var det viktigaste att förövaren till de vidriga brotten mot mänskligheten (Förintelsen) skulle få ett ansikte och straffas. Man skulle inte göra om samma misstag som efter Första världskriget och straffa ett helt land väldigt hårt kollektivt. Nu skulle straffen riktas mot individer direkt.

Denna princip har sedan även hjälpt försoningsprocesser världen över.

Krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien i Haag har klargjort flera gånger att det är individer (Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Slobodan Milosevic, Ante Gotovina, Naser Oric etc) som prövas, inte hela folkgrupper (serber, kroater, bosnier etc). Denna sanning är viktig för försoningsprocessen och för en lång och hållbar fred. Därför behöver vi en krigsförbrytartribunal för Irak och Syrien redan nu, så att sanningen kan komma fram i folkrättens namn. Jag hoppas Putin också inser detta.

 • marlies

  Självklart skulle Putin dömds redan under Jugoslavienkrigen, men slapp undan i Versailles gång på gång. Att Ryssland var underutvecklat och utesluten i Sovjet har inget med nutid att göra.
  Att krig får pågå i åratal utan rejält motstånd är inte klokt. Civilt folk fattar långt innan hur det slutar., vilka som allierar sig med vilka, ändå släpps de gladeligen in. Bevakning och kontakter finns på plats från början. FN ett skämt då, nu också. Ett världskrig nära då, nu igen med samma utmanare. Varför EU piskade upp i Paris i motstånd mot deras högsta religiösa ikon kan man undra, i armkrok. Att förövarna hittades direkt på plats ett mirakel. Allt på öppen gata med mycket folk omkring. Stor media i anslutning. Yttrandefrihet bedrar. Det ser snyggt ut i bokstäver men resultatet alarmerande. .Egenkära har inget på arenan att göra. Inte USA heller, med deras massbombande som fredsvapen. Krigsförbrytarturbinaler har vi haft hur länge som helst utan nya riktlinjer

 • marlies

  Konstigt att det är helt okej att mörda oskyldiga, låta massor drunkna, att utveckla frihandel med svält och flyktingar som följd, i öppna gränser som stängs på direkten när nöden är som störst. Att det är okej att alla globalt ska urbanisera till överbelastade städer, till slum, och prostitution, med ökad kriminalitet som följd samt slavarbete i EU som FAS 3, en import av vita negrer, även från eget land. Snart finns fler barn än vuxna i detta snuskeri politiskt. Därför droger politiskt poppis. EN SKAM ALDRIG SKÅDAT DE SENASTE DECENNIER.!!!
  Snart är miljoner klimatflyktingar här ! Bra att även EU kontrolleras utifrån.

 • marlies

  Dom kan lägga ner folkrätten, för när har folket fått ha åsikter. Läs gärna Kongokrisen, ett strålande exempel på maktövertag, sedan bara dra med fickorna fulla. Lämna en befolkning helt utan erfarenhet.
  I inbördeskrig i fattigdom. Än idag mängder av barnsoldater som drogas i fronten. Jag tänker inte bidra med en krona till människoförakt, inte städa efter heller och betala. En civil straffas direkt, med vård som återanpassning. De värsta kriminella i fina kostymer. Leker GUDAR oavsett religion.

 • marlies

  Fransosen en galning som spränger atom, uran i havet utanför Polynesien. Öar utan självbestämmanderätt. Allt radioaktivt läcker, med cancer som följd. Damen östtyska, ett folk, som sköt folk som skulle över muren. Vad det har med saken att göra ? Tyskarna applåderar inte. 25 000 demonstrera i Dresden, tidigare östtyskt mot IS.

 • marlies

  Man ska strunta fullständigt i politiskt struntsnack, De sista som har evidensbaserat som grund. Aphjärnor i flock. Alla leka King Kong.
  Spelar ingen roll med mordantal om bevis. Bara de får glänsa som guld, samtidigt använda våld grovt som fredsattrapp, i alla nya krigsprodukter. Vilka vill arbeta för sådant resultat. Inte minst vi i SVERIGE. i förhållande till befolkningsmängd. Primitiva dårar styr.
  Vi har fritt inträde som betalning i neutralitet. En ofattbar lögn.
  Alla galor en skam för politiskt sjuka beslut. Nobel för politiska ändamål.

 • marlies

  Det finns urgamla sagor, att kysser du en groda får du en prins. Paddan särskilt. De skulle vakta underjordens skatter. En padda klädde ut sig som kung. Människor går inte på vad som helst längre.

 • marlies

  Krigsbarn har plockat många stenar på vägen fram. De oroas över dagens generation, svaga och med liten empati för andra. De jagar tid,
  som andra aldrig kunnat tänka sig att ha som fokus.

 • marlies

  En del påstår att demokrati inte finns. De som inget annat vet. Alla får gå i förskolan, skolan och utbilda sig till vad de vill. Är man flitig och tänker klokt får vi arbete var vi vill. Behövs alla för Landet, får alla jobb, annars är vi fria att jobba i andra länder. Är man slarvig, får man inget jobb, inte stanna kvar. Men om vi inte trivs får vi sluta och välja annat. Lata , kriminella är lika på jobbet, och skyddas, antingen med socialbidrag eller med straff innehållande vård. Psykiskt och fysiskt sjuka får inte arbeta, men alla får aktivitet. Vi får semester, ersättningar, pension, vård. Alla har rätt till mat kläder och bostad, samt stöd ifrån samhället. Vi föds kreativa, att skrika för att andas, äta och vårdas, nyfikna. En nyfödd letar bröstet själv. Som vuxna fortsätter vi med detta. Luft, syre och mark för mat. Vi har detta som balans i liv och natur samt emellan oss som individer. Just nu dynamiskt i allt, därav mångfald, samt flertalet krig för överlevnad.
  Vi bestämmer själva om vi vill delta, eller inte. De flesta väljer LIVET.
  Kläder utåt bestämmer vi själva, efter vad vi väljer i urval, samt i allt
  övrigt i marknad. Vi är fria att umgås, skiljas. Detta är vår gemensamma uppgift.

 • marlies

  Av nedan har vi en kontrollapparat för att allt ska fungera, samt för att upptäcka information i motsatt riktning i yttrandefrihet. Detta finns som skydd även i Media, tidningar och annat. Man får inte ta några risker i feltolkningar av material, men alla har rätt till sina åsikter, som ibland kan vara vägledning i nya utvecklande perspektiv. Vi har ständigt våra pratbubblor för att förstå och komma vidare i vårat tänkande. Även där som ständig nyutveckling för alla som inte kan tala, förstå språk, teknik. Oftast de som hittar suveräna egna nya lösningar. En OSTHYVEL GÄLLER BARA OST.

 • marlies

  Sedan 11 september har krig exalterat, med terror mot kurder och nu en speciell grupp av muslimer som jagas. De övriga har lidit ofattbart av detta. därav ett stort kontrollbehov över gränser. En som vet är Tony Blair. De fick en enorm uppmärksamhet, kanske i övermått av USA. Även övriga väst har en ofantlig övervakning. Själv tror jag USA måste begränsa sitt inflytande överallt. De är inte direkt intresserade av klimatfrågor, samt övriga internationella galor för global hjälpverksamhet. Oftast sist vid förhandlingsbord för undertecknande.
  De deltog inte i demonstrationen i Paris heller. De kan inte fortsätta dela ut med ena handen och straffa i andra. Då, FNs inblandning en katastrof i Irak.. Svenskar måste förstå att de flesta muslimer vi ser inte tillhör dessa.

 • marlies

  Ska de få bort extrema grupper måste de nog hjärntvättas. De kommer alltid att finnas. De kan få ett eget land som Israel fått, bakom murar att utöva sin specialreligion, med regler för in och utfart.
  Inte klokt att utsätta en hel värld, för ett fåtal extrema. Det borde gå snabbare att ordna, än detta ofattbara i storleksordning för alla övriga.
  Vad jag fattar är det de udda som ska ringas in, som skydd för sig själva i en kommunikation, som tolerans med dessa inbjudna som anses stå för globalt hot. Det är oansvarigt att låta massor oskyldiga mördas i deras ära. Inte klokt att regler, lagar i samhället inte gäller politiskt. Som att släppa loss mördare av tro i Linköping och låta dessa löpa amok. Inte ens ha kontakt och en plats för dessa.
  Vi åker in bakom murar med specialliv.

 • marlies

  En sak är säker att har man en viktig uppgift, tränas man MAX. Enskilda i trupp som satsar sitt liv för främlingar, i en förhoppning om fred. Krigsbarn har sett allt av religioner och kulturer, sabotage, lidande. En del kommer ensamma till nytt land, självständiga från början. Dom trampar ingen på tårna. Sverige skrämmande där individer inte ens kan klara sig och hålla ordning på sig själva. De är egoister med lite medkänsla för andra. Udda ungdom finns idag. Såg en kille prata och hjälpa en romersk kvinna idag. Familjer ur krig håller stenhårt ihop på livstid. En kurd från Syrien hade alla syskon splittrade inom EU, som är ensam här. Svenskar tittar rakt fram. Inte åt sidan. De mest välbesökta bensinmackar från utland. De lever på en öde ö utan förståelse varifrån allt kommer. Rädda för främlingar. Själv hade jag allt omkring mej från stor Hamnstad. Ondskan kommer alltid att finnas, som försvar för eget och andras liv.. Tills den dag alla tolereras och politiker lärt sig matematik i plus och minus.
  Samt rättvis fördelning och fattar att kapital är naturtillgångar.

 • marlies

  Ondskan kommer alltid att finnas för eget försvar, andras försvar samt för vår gemensamma överlevnad. Jag har nu senast målat en tavla som föreställer en vulkan i bakgrund, en ö, en kvinna, en man där han är gravid. För att tydliggöra mannens ansvar för barn kvinna och försvar. I förgrunden en orm. I skyn, månen som vår dragningskraft. På havsbotten golfströmmen. Ormen har en uppgift i paradiset.
  Lite obscent för uppmärksamhet. Mannen har form som stabil fyr i hamn, kvinnan som flytande av hormon och cykler. De finns som helhet, men också som detalj i bild.
  Vulkanen står för ny mark som ö. Det finns ett höghus i kant, för länge har vi ritat upp tänkbara kupoler som bostäder i hav Men även en jätte stam som träd.
  Många lever i en uppdiktad vision.

%d bloggare gillar detta: