Senaste nytt

Vladan Lausevic: En liberal agenda för 2020-talet

Vladan Lausevic

Utvecklingen under Alliansens åtta år vid makten innebar även ett vanligt och globalt förekommande företeelse. Nämligen att många kan vara liberaler i ekonomiska frågor men föredrar att vara annat i övrigt.

Istället för att fortsätta med nyskapande politik omvandlades det liberal-konservativa samarbetet i slutändan till en förvaltande politik utan en tydligare samhällsvision gentemot de röd-grön-bruna. Därmed behöver Sveriges liberaler tänka om situationen med blockpolitiken och Alliansen 2.0 eller 3.0 samt istället satsa på inflytelserik och reformvänlig liberal oppositionell politik inför den kommande framtiden.

Utmaningar

Det är en utmaning att vara liberal med tanke på krisernas tid men borde det egentligen vara så? Global ekonomisk integration och europeisk regionalisering har inneburit att flera liberala visioner har gått till uppfyllelse. Individer runt om i världen har trots kriserna fått det socioekonomiskt bättre och kommit närmare varandra i en allt mer sammanbunden och rörligare värld. Samtidigt har liberalismens framgångar utmanats av på olika sätt.

Föreställningar som för bara några år sedan ansågs som passerade på historiens skräphög är numera mainstream. Fenomen som nationalegoism, auktoritarism och rasism är återkommande. Precis som tidigare är den nationella samhällsutvecklingen beroende på omvärldens påverkan och hur utifrån det människor ser på samhällets behov. Inte minst när det gäller situationen där tanken om välfärdsstaten ställs mot generösare invandringspolitik.

Gamla vinster som motas bort

I mitten av 2000-talet rådde det en framåtanda i samband med de visioner som Alliansen tog fram. Ekonomin, tillväxten och jobben var de centrala delarna som liberaler och konservativa i kombination med löften om stabilare regeringsform tillsammans kunde erbjuda medborgarna. Den gamla Sossesverige skulle skalas bort ännu mer och präglas av aspekter som nybyggarland, mångkulturellt samhälle och europeiskt medlemsstat.

Under en relativt kort period förändrades Sverige väldigt mycket på olika sätt och dessutom kunde utifrån en politik som ofta stämplades som ”nyliberal” ändå utveckla sin ställning som modellsamhälle. Den ekonomiska utvecklingen och välfärdsreformer hyllades av åskådare runt om i världen. Det märktes även med president Obamas besök, som en sorts kvittering på att Sverige definitivt hade blivit bättre tack vare Alliansens ledarskap.

Sedan hände något mer obekvämt, vilket främst berodde på stora de bristerna som inte åtgärdades under Alliansregeringens tid. Valet 2010 men framför allt 2014 förändrade spelreglerna i grunden när en nationalistiskt och kulturrasistiskt parti stärkte sin ställning som vågmästare. Strax efter det märktes sprickorna inom Alliansen allt tydligare, bland annat när Jan Björklund kom ut med budskap att det var moderaternas politik som hade försvårat integrationen. Migrationskrisen och DÖ innebär att hösten och vintern 2014 blev en period som innebar att Alliansens ursprungliga funktion och betydelse samt en mer bekvämare och stabilare samhällsutveckling var borta.

Året därefter ägde nya situationer rum där liberaler och konservativa hamnade i strid med varandra.  I debatten om migration talades det om ett borgerligt skyttegravskrig. Den interna striden gjorde att Alliansen av många väljare inte längre kunde betraktas som nyskapande institution. Alliansens samarbete präglades i slutändan av en politik där få ville göra radikala samhällsförändringar, bland annat rörande det ofta felanvända begreppet ”svenska modellen”. Nya och nödvändiga beslut rörande arbetsmarknaden, skatterna eller integrationen kom inte upp i hög utsträckning. Här har liberaler chansen att göra skillnad med tanke på att både socialdemokrater, konservativa och nationalister tenderar att föredra en mer auktoritärt stat framför friare utveckling för individen.

En liberal agenda för 2020-talet

Sveriges framtid ligger därmed för liberalernas del att lämna blockpolitiken och gå i sin egen väg och satsa på en framtida vågmästarställning som kan påverka politiken hos de röd-grön-blå-bruna. Faktumet är att både Liberalerna och Centerpartiet inte har gynnats av moderaternas dominerande ställning inom Alliansen. För att göra skillnad på riktigt krävs det nya visioner för Sverige. De senaste kriserna innebära stora utmaningar för samhället. Resonemanget om Alliansens tidigare framgångar om goda skattefinanser och välfärd med valfrihet räcker inte. Fortsatta samhällsreformer behövs utifrån en liberal diskussion, inte minst rörande synen på välfärdsstatens storlek.

Bör skatter på arbete vara dominerade eller ska sådan beskattning avskaffas till förmån för mer indirekt beskattning av konsumtion? Ska välfärdsstaten även subventionera medelklassens livsstilar eller bör den göras billigare? Ska friare invandring och jobbpolitik tillämpas genom flexiblare arbetsmarknad? Är staten alltid lika med nationalstaten eller finns det andra former av gemenskap som den mer kosmopolitiska? Att diskutera sådana frågor kommer innebära en och annan ideologiskt smärta men kan på långsikt ge svar om hur Sverige ska se ut som samhälle under 2020-talet.

Att vara modern liberal i andra frågor än de ekonomiska är en konst som kräver ödmjukhet, öppensinnad samt optimistiskt världsbild och medmänsklighet. Den senate samhällsutvecklingen i Europa och globalt markerar en tid som kan innebära allt färre öppna, medborgarbaserade och toleranta samhällen till förmån för mer auktoritärt styre, etnokrati och sociala fobier. Fler liberaler samlade runt tankarna om individualism, öppenhet och inkludering behövs därmed om Sverige även i framtiden ska kunna utvecklas som ett liberalt samhälle som tar ett nytt steg framåt inom ramen för globaliseringens tid. 

 • marlies

  Jag håller inte med utan anser att det blev en snedriktad politik redan början 2000. Tanken var mångfald och stora gemensamma mål i näringsliv, men samtidigt urholkades samhällsansvaret för de flesta i befolkning. Det gick i rask takt att förändra med många olika utländska aktörer, samt kom en privat marknad in som inte hade klara regelverk i hur de skulle utvecklas i vårt land. Aktier blev var mans rätt i olika system, men grunden försvann och sjönk rejält. Börsen skrek i affärer som åkte hiss. Kommunal hade fullt upp med ständigt nya avtalsförhandlingar, fick auktionera ut svensk marknad till billigast pris.
  Sedan när brister upptäcktes kom ett kontrollsystem i användandet.
  Många skulle höja sin kompetens, men belönades inte eftersom individuella löner kom. Löner sjönk 4% av enskildas höjda års, pensionslöner. en konfliktarbetsmiljö om rättvisa. Det var ostabilt,
  svårare att få fasta tjänster. Fackblock tappade makt. Fler chefsbefattningar på alla jobb, som sög personalen pott, i bonussystem hos vissa. Kapitalister vann mark i besparingar, samt multiföretag utomlands. Intäkterna försvann, chefer, personal slet i mindre bemanning. Så den välfärden var felriktad på ett sätt.
  Efterapning av USA s misslyckanden i bostadsmarknad.
  Sossarna belönades rejält för att driva igenom riksdagsbeslut.
  Folket maktlösa. LO gäspade, smörjde kråset.
  De håvade också in rejält utan avdrag för medlemmar Nya gränser kom med ökade belopp för sämst inkomst.
  Det var då jag sa upp mej som fackombud och anställd.
  Men det kom också in stiftelser som motsats, samt enskilda privata
  servicefirmor. En omorganisation i stort som skapade turbulens.
  Världsbästa företag såldes utomlands för billigare drift, men vad vi fick in av den vinsten kan vara uppbyggnad av SOLARA 60, samt ett nytt livsmedelsinriktat företagande i stort i odling, forskning, transporter. Textilindustrin mega Kina tillverkning, säkert finns fler aspekter. Men ett systemtänk var början, men fungerar fortfarande
  inte på sikt.

 • marlies

  Nedan skrivet minns jag hysteriska chefer som tappade uppfattning i arbetsuppgifters utförande och ansvar, mängd av sjukskriven personal, en mediabevakning, inga riktlinjer i att bedöma personal.
  Det var solklart att allt var uppgjort i förväg. En chef jagade mej för jag ger mej aldrig. Extra ilsken för jag gick LOs fackledarskapsutbildning, ändå maktlös. Mängder timvikarier med uppgifter omöjliga att hinna med. På en plats hade jag ansvar även för tjänstebilar. En chock för jag kom från ett fungerande Företag innan, med fullt ansvar ihop med skyddsombud och Chef. Till en myrstack.

 • marlies

  Under samma period hade ägare i utlandet 900 miljoner i årsinkomst.
  De höll på att välta börsen. Jag har aldrig haft så outbildade chefer som då. Raketutbildade. Ett enkelt trevligt vårdbiträde kunde plötsligt bli chef. En otroligt usel syn från LO och Regeringen på arbetskraft, arbetsmiljö, befattningar och ekonomisk tillväxt i Sverige.
  Ett förlamat fackförbund som inte ens drev solklara felaktiga ärenden till arbetsdomstol. De omplacerade mej som fackombud. De vandrade ut och in som kafferast utan riktiga underlag. I mitt fall protesterade hela personalgruppen utan gehör. Lika på andra liknande företag.
  En korruption av inarbetade pengar. Vi har en ofattbar kommande stor befolkning som väntar i behov och stöd.
  Nytänkandet dit jag blev placerad ansågs som konkurrent inom samma företag. Då en högt uppskattad inriktning.
  Jag var sist anställd ensam ansvarig där i slutskedet.
  En chef som blev motarbetad från start hade jag.
  Ett historiskt uselt minne.
  De som var anställda då kan troligen fixa vad som helst under den belastningen. Anders Borg en super casino spelare. Göran, värsta mesen.

 • marlies

  Effektiviseringen tog maxfart. Varje anställd var en produkt under industriackord. En del gick så långt över gränsen och införde tidtagarur i utförande. En historisk skandal riktad mot de mest behövande och utsatta. Nu pratar de om trygghetsboende utan personal. Vi var världsberömda med besök hit från utlandet innan..
  Ekonomer som tappat uppfattningen om vad värde står för samt kvalitet. Politiker som struntar i eget samhällsansvar för egen befolkning. De fattar inte att pengar aldrig utvecklat sig själva.
  Hur fackligt anställda kunde krypa är helt obegripligt.
  Idag vill de införa lägre ingångslöner. I den fasen kan alla stanna hemma leva på socialbidrag. FAS 3 olagligt. Slavarbete förbjöds 1945.
  Bondeupproren ett historiskt resultat.
  Sverige en skam på dagens karta med FN varningar. Att inte följa BRIS, inlåsta ungdomar, självmordsfrekvens hög i förhållande till befolkningsmängd. Vi är nettokund i EU, men blåser upp oss som storebror. En politiker fick åka hem Margot i alltför påträngande uppfattning. En myra mot en elefant.
  Idag vinner SD mark för att återta makten för allmän befolkning.
  De rensar vartefter i partiet. En spikrak politiker, kunnig som mobbats från start. Vad som är farligt beror på plånbokens storlek.
  Så mot 2020 är turbulensen självklar inom och utanför Sverige
  Individen har förlorat sitt egenvärde en allt mer omoralisk arbetsgivaransvar, inte minst i invandrande tillfällig arbetskraft.

 • marlies

  Vad jag vill belysa är att en negativ uppfattning politiskt fått en positiv referens i SD i en större global omorganisation. som fått en följeslagare i annat globalt. Ett missnöje över förlorad gammal syn vi levt med i hundratals år utan att lyckas. Gammalt näringsliv kommer aldrig tillbaka. Inte heller det gamla folkhemmet. Nedan beskriver en allmän uppfattning, men den visades upp i media som exempel.
  Det är ofta normalt att esta gränser för att hitta rätt balans. Vi har haft ett stort flöde av kapital för ny infrastruktur högteknologi, forskning,
  fjärrstyrningssystem, öppnat gränser för utmana nya befogenheter,
  säkerhetssystem mm. Självklart fick det synas särskilt i Media i höstens katastrof.

 • marlies

  VI HAR JU ALLEMANSRÄTTEN SOM FÖREGÅNGARE. DET GÄLLER IDAG ÄVEN KVINNOR !! BARA ATT TA FÖR SIG AV UTVECKLINGEN. !!!! HEJA SWEDEN ! UND DEUTSCHLAND !

 • marlies

  Jag tycker vi ska känna oss som vinnare. Att delta i ett stort lag, med många utmaningar kräver sammanhållning motivation. Man får tåla och utstå mycket, ständigt kontrollerad buad och applåderad. Minsta miss blir en jätteaffär och felbockar ställs i kanten. I tuffaste lägen är laget så drivet och ser inte publiken. En lögn blir till sanning, och ledarskapet står fast i försvar. Själv tror jag att en större omorganisation i jämfört minimått i ett miljögenomförande i en större företagskedja gav mej förståelse för mycket som ansvarig i miljöprojekt. En Chef som brann för sin uppgift. Där fanns också en turbulens i startgroparna, en uppföljning i media, där enskild personal belystes positivt. Det ingick även visning på Konsert Kongress i vårat arbete. Jag utbildades innan också i raketfart, en föreläsning ingick när jag återkom. Vi blev Kravmärkta efter 3 år. Så att det går i större perspektiv är jag övertygad om.

 • marlies

  Jag gillar ju att skrämmas, sedan vända på allt. FAS 3 är en motsatt inriktning att skapa en meningsfull aktivitet lämplig för egen utveckling i en tid med högre kommande krav. Att bara stanna upp är hälsofarligt för många. Då räcker inte en trisslott för veckans bästa arbetskamrat inlämnat anonymt för trevligt fredagsfika, inte en utflykt heller kvartalsvis. Allt har sitt pris i förhållande till utmaning och kostnad.

%d bloggare gillar detta: