Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Vi behöver tänka långsiktigt

Vår svenska ekonomi och världsekonomin bygger på principen ”delivery just in time”. Man har avvecklat lagerhållningen och man förutsätter helt enkelt att det alltid kommer in varor i butiken att sälja. Varorna är inte ett klick längre bort än internet.Men är det tänkandet hållbart i längden?

När jag bodde i Gnesta brukade jag ta en tur kring bland ekskogarna i Björnlunda och Stjärnhov. De planterades av svenska försvarsmakten någon gång för 200-300 år sedan. Tanken bakom ekskogarna var att garantera att svenska flottan även år 2000 skulle ha god tillgång till ek.

Det är kanske det mest extrema exemplet på långsiktigt tänkande inom ekonomin jag vet. Men studerar man ekonomisk historia ser man att tänkandet inte är unikt. Att spara för de sju dåliga åren under de sju goda var en princip så betydande att den fans i bibeln till och med.

Lite varstans i Sverige finns våra gamla spannmålslager kvar från bondesamhället. Man sparade så det skulle finnas utsäde för bygden 2 år och mat för att överleva om skörden slog fel året efter.

På 40-talet och 50-talet byggde Sverige upp stora beredskapslager. Om det skulle bli krig, eller naturkatastrof, skulle vi ha alla förnödenheter vi behövde i sex månader till ett år. Landet var nästan självförsörjande. Det fanns dessutom omfattande planering för hur vi skulle ställa om industrin för att producera annat vi behövde, om det behövdes. En hel del av industrierna befann sig i bergrum.

Vi hade stora lager av olja. Men parallellt med det fanns det förberedda små beredskapsindustrier över och under jord för att tillverka gengasaggregat. Om ett krig varade längre än sex månader så oljan tar slut, skulle man kunna driva bilarna på ved.

På 90-talet avvecklade vi våra beredskapslager, med motivet att det nog inte fanns risk för krig.

Jag var nyligen i Kalmar sjukhus och gjorde praktik. Då passade jag på att ta reda på hur det står till med sjukhusets beredskapslager. Jo, det stod bra till. Sjukhuset behöver tillförsel av material minst en till två gånger i veckan. Det finns ett lager av de viktigaste medicinerna som räcker i ca två veckor. Sen är det slut.

Just nu går det bra. Men så har vi inte krig eller kris. Men kommer det alltid att vara så? Hur länge kommer det förbli så? Och eftersom världsekonomin drivs efter principen ”just in time” är frågan om det alltid kommer att vara så i hela världen?

Långsiktigt tänkande är nåt vi bara har i Sverige då det gäller miljöpolitik. men borde vi inte ha någon sorts ekonomisk beredskap också?

Krig är tyvärr mer regel än undantag i Europas historia. och naturkatastrofer är något som jämt har skett i vår planets historia.

Kanske det är så att vi måste uppleva en riktigt stor kris eller ett stort krig innan vi börjar tänka mer långsiktigt. Det är inte säkert att ”just in time” överlever om Amerika drabbas av en stor naturkatastrof eller om det blir krig igen.%d bloggare gillar detta: