Senaste nytt

Polisen: Danstillstånd råder fortfarande

I en tid där realpolitik är på allas läppar var det förra veckan befriande att riksdagen beslutade sig för att avskaffa kravet på danstillstånd.

Själva påbudet kräver att dans på

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får inte utan tillstånd anordnas på offentliga platser.

Danstillståndet är en kvarleva ifrån 1930-talets moralism, där religiösa moralister tillsammans med arbetarrörelsen gjorde en gemensam sak och yrkade för förbud och 1956 kom en lag till som förbjöd dans utan danstillstånd.

Efter flera försök under flera år att avskaffa danstillståndet lyckades riksdagen den 14 April att avskaffa danstillståndet. Riksdagsledamöter tog till sociala medier för att berätta om den nya friheten som skänkts oss medborgare. Det var ju gott så länge det varade. Dagen efter gick Polisen ut med följande upplysning:

Krav på danstillstånd

Det krävs fortfarande tillstånd för ordna offentliga danstillställningar.

Flera medier har rapporterat om motionen om att avskaffa tillstånd vid offentlig dans. Riksdagen har inte fattat beslut om att ta bort tillståndet. Polismyndigheten vill göra allmänheten uppmärksam på att det fortfarande behövs tillstånd för att arrangera offentlig tillställning i form av offentlig dans.

Det som skett är att riksdagen lämnat ett tillkännagivande till regeringen att danstillståndet bör tas bort. Regeringen kan då låta utreda frågan innan den kan bli en proposition och beslut.

Vad kommer regering nu göra? Kommer de agera efter det riksdagsbeslut som fattades den 14 april, eller kommer de att följa polismyndighetens och räddningstjänstens linje? Lars Ljunggren, polisinspektör, ger följande kommenterar på fråga ifrån SVT om varför danstillståndet ska vara intakt

Det fyller ett syfte – att polisen ska veta vad som pågår i samhället. Det är bra att veta om det är större tillställningar med mycket folk i rörelse, och man kan räkna med berusade personer. Så att man har chans att sätta dit ordningsvakter

Kanske blir danstillståndet en valfråga i riksdagsvalet 2018.

Det är ju inte direkt brist på frihetsfrågor som borde avgöras av väljarna och inte av myndigheter. Men bättre vore om regeringen lyssnade på väljarnas förlängda arm det vill säga riksdagen!

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: