Senaste nytt

Per Pettersson: Släpp skygglapparna -extremismen är komplex

Per Pettersson

Återigen har terrorn slagit till i Europas hjärta. Denna gången ännu mer bokstavligt än innan, då Bryssel rent symboliskt och på vissa sätt administrativt är mittpunkten i Europa genom att EU-institutionerna ligger där.

Som vanligt uppkommer diskussionen om vems fel det är. Som vanligt utkämpas en strid om att beskylla en hel religion för några enstaka extremisters agerande, och att försöka spela ner islamistiska extremisters terror genom att leta efter exempelvis högerextrema terrordåd. Och som vanligt är vinnarna extremisterna.

Europa har varit utsatt för många sorters terror genom åren. För några decennier sedan var det separatistiska grupperingar som kämpade för självständighet från diverse länder som stod i centrum. Ett tag hade vi också någon form av socialistiskt inspirerade terrorgrupper som bland annat bombade Västtyska ambassaden i Stockholm. Först på senare år har vi på allvar sett islamistisk terror i Europa och USA, även om den drabbat människor i Mellanöstern långt tidigare. Fortfarande drabbas vi också av olika former av våld från extrema grupper på den nationalistiska kanten.

Problemet idag är att medier, politik och samhällsdebatt polariserats och förenklats allt mer. Idag ska allting kokas ner till två sidor, oavsett hur komplex en fråga är. Det är ohållbart och resulterar i tragiskt löjeväckande situationer i rapporteringen kring terrorn. Det leder också till att terrorn verkar värre än den är. I själva verket dör långt färre av terrorvåld idag än för några decennier sedan. Det ska vi alltid minnas, även om varje dödsfall såklart är oacceptabelt.

Vi måste också kunna hålla flera saker i huvudet samtidigt om vi ska kunna förstå vad som händer i världen.

Islamistiska extremister står numera för en kraftigt majoritet av alla skador och dödsfall från terrorism. Det är ett faktum.

För dem som är lagda åt det mer nationalistiska hållet tåls det dock att påpekas att det är ett faktum att de flesta muslimer inte alls delar extremisternas tolkning av islam och ännu färre stödjer deras metoder. De som flyr från exempelvis Syrien flyr dessutom från just terroristerna. Några enstaka individer med kopplingar till terrororganisationer gömmer sig i flyktingströmmen, men det är ett försvinnande fåtal. Stänger vi gränserna för tusentals flyktingar för att stoppa en eller två individer, istället för att ha ett aktivt spaningsarbete mot exempelvis Daesh-anknutna individer, blir det lika proportionellt som att använda atombomb för att ta död på en mygga.

För dem som är lagda mer åt vänster tål det att påpekas att det är kontraproduktivt att försöka bortförklara eller relativisera den islamistiska terrorn. Erkänn att den finns och att den är den mest utbredda. Men konstatera också det som konstateras ovan – att det inte säger något om muslimer i allmänhet. Daesh har lika stort stöd bland muslimer i allmänhet som Westboro Baptist Church har bland kristna.

För liberaler och konservativa, som liksom jag tycker att vänstern spelar ner islamistisk terror på ett oroväckande sätt, kan det ändå vara på sin plats att påpeka att det våld som kommer från nationalistiska och nazistiska grupper inte är helt obetydligt. I just Sverige är det deras våld som drabbat flest, samtidigt som det är en helt annan situation i Europa. Våldet från de så kallat högerextrema – ett begrepp som är högst problematiskt, men det tar vi en annan gång – måste vi ha koll på och bekämpa det också, samtidigt som vi bekämpar det islamistiska våldet och dess grogrunder.

Jag vet att medierna helst vill ha enkla konflikter, en sida för och en emot, som de kan skriva svarta rubriker om. Jag vet att det mänskliga psyket har lättast att ta till sig den sortens nyheter. Men jag vet också att vi, om vi anstränger oss, kan ta oss förbi de enkla förklaringarna och faktiskt förstå hur världen funkar och nå fram till bättre, gemensamma lösningar för att ta oss framåt mot en friare och fredligare värld. Det kräver dock en vilja att göra det.

Så frågan är: vill du faktiskt förstå och göra skillnad, eller vill du bara ha någon att skrika på?

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: