Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Kraft

Privat

Det är fult att ljuga. Men det är sällan, nästan aldrig så att en människas lögn orsakar en skada som till sin hela natur är obotlig. Homeopati ljuger. Den ljuger utan att skada den som är frisk – men den ljuger hänsynslöst för den som så vill bli.

Homeopati är ett utmärkt exempel på lögnens kraft. Den typ av lögn som är ute efter tro. Den är därmed inte elak i sin egen begreppsvärld. Men det spelar ingen roll – konsekvenserna är likväl förödande för henne som sätter sitt hopp till någon som ska veta bättre

Den som är sjuk är svag. Man kan säga att människan ska själv få bestämma över vilken bot hon önskar. Så är det, men hon måste också skyddas från att bli lurad och genom det i värsta fall inte ta andra vägar till lindring. Och man ska minnas att homeopati inte är någon flummig Facebook-grupp. Det är Big Pharma precis som Pfizer. Och ändå är det bara vatten, ingen vetenskap.

Homeopati ska inte sammanblandas med andra pseudovetenskaper. Homeopati har ingenting gemensamt med saker som kolloidalt silver eller månstenar. Homeopati flyger betydligt högre under vetenskapens flagg. I Tyskland finns det homeopatiska apotek. I Sverige tror kloka människor att en vanlig hudkräm ska bota allt från själsont till kroppsont. Att en lära som till hela sitt upplägg både är så infantil och samtidigt helt uppenbart bedragande som homeopatin kan få ett sådant grepp om människor är faktiskt att närmast beundra.

Vi vill alla bli lyssnade på, det är ett närmast grundläggande emotionellt behov. Ibland vill vi även bli ljugna inför. Ibland vill vi att någon säger att allt blir bra. Att någon har magi i en burk. Men framför allt vill vi bli lyssnade på. Och homeopater är väldigt bra på att lyssna. De kan lyssna i timmar. Men det beror på att de inget har att säga.

Det är fult att ljuga. Det är förbannat fult att låtsas veta när man inte ens bryr sig om att söka svaren.

Jag tog homeopatiska medel varje dag fram till jag var ca 17-18 år. Jag är uppväxt med homeopati, delar av min släkt är på olika vis djupt involverad i homeopatin. Och jag var sällan sjuk. För jag var frisk. För det är så homeopati fungerar, det fungerar inte, men det skadar heller inte. Ity det inte har någon verkan. Om det är någonting med vatten som dock kan vara läkande så är det ett kristallklart glas vatten och det där första doppet på försommaren. Jag kan jag närmast lova att det ger kraft.

Min morbror, en av Sveriges största homeopater, tog för övrigt vanlig skolmedicin när han var sjuk. Han ville ju bli frisk, precis som alla andra.

Så, gör som han gjorde, inte som han sa att du skulle göra.

%d bloggare gillar detta: