Senaste nytt

Nej, Magdalena Andersson, mer pengar löser inte alla problem

j

Idag skriver Magdalena Andersson på DN Debatt att mottagandet av nyanlända ska stärkas i vårbudgeten. Det är förvisso viktigt, men lösningarna som presenteras är oinspirerade och alltför få. Självklart stavas den enkla lösningen: Mer pengar.

Mer pengar till validering av utbildning, mer pengar till SFI. Mer pengar till allt. Naturligtvis är validering av utbildning och att invandrare ska lära sig svenska viktiga komponenter i att skapa integration, men det är knappast de enda lösningarna. Tvärtom får det sägas vara direkt farligt att så ensidigt se mer pengar som lösningen på alla problem, när de flesta inte kan lösas så enkelt.

Om man gräver i olika OECD-rapporter om den svenska integrationen, ser man att lösningarna är många och komplexa. Bland annat:

  • Sänkta ingångslöner för att de med låg kompetens ska komma i arbete.
  • Minskad arbetsskyddslagstiftning så att arbetsgivare kan ta in nya anställda.
  • Mer tillgänglig information till arbetsgivare om utbildning utanför EU, denna utbildning förkastas i nuläget på grund av bristande information.
  • Bättre anpassad vuxenutbildning till nyanlända med bristande kunskaper i svenska.
  • Minskad segregation inom skol-och bostadsområdet. Nyanlända och infödda måste blandas i större utsträckning.
  • Mer kompletterande utbildning för de som har en examen men måste anpassa den till svensk standard.
  • En förbättrad arbetsförmedling, privatisering bör möjligtvis övervägas, exempelvis når bara 40 % av alla lediga jobb till arbetsförmedlingen.
  • Det individuella programmet på gymnasiet har blivit till en ”parkeringsplats” för människor i utanförskap. Det individuella programmet måste kunna ta människor vidare.

Den svenska regeringen har angett som mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det är inte bara mer pengar till olika offentliga tjänster som krävs, utan också strukturreformer på arbetsmarknaden, förändringar i utbildningssystemet och mer tillgänglig information till arbetsgivare.

Om Magdalena Andersson kommer ta till sig av den forskning som finns eller bara fortsätter kasta hundralappar återstår att se.

Jag är en politisk ung man som har varit med i tre olika ungdomsförbund från vänster till höger. Gillar att skriva, skapa sociala nätverk och vara med min flickvän. Jag är ganska cool och intressant. På riktigt alltså.

%d bloggare gillar detta: