Senaste nytt

Miljöpartiet-Vilka är ni egentligen?

Det krävs mer än att sätta sina platser som språkrör till förfogande.

Miljöpartiets språkrör ber nu kongressen att pröva sitt förtroende för dem. Under hela mandatperioden har MP haft kraftiga problem, vilka nått sin kulmen under de senaste dagarna. Mp har tvingats till kompromisser i sina hjärtefrågor och skakats av många skandaler.

Miljöpartiet verkar ha haft oerhört svårt att axla det för partiet historiskt nya regeringsansvaret. Detta är egentligen inte särskilt konstigt. MP grundades i en vilja att göra motstånd mot etablissemangets syn på politik. De skulle vara något nytt, något som bröt upp de ingångna mönstren. Det är självklart att ett sådant parti har svårt att passa in i mallen för hur utövande av politisk makt fungerar.

Med åren har dock MP blivit alltmer som de andra partierna. Man har befäst en ekonomisk politik, övergett sin radikala syn på tillväxt och invandring samt tagit plats i regeringen. När nu Mehmet och Yasri blivit rikskända förnamn skakar hela Miljöpartiets självbild i grunden. Om partiet ska kunna sitta i regeringsställning krävs en grundläggande förändring. Det behövs mer än att bara ställa tjänsterna som språkrör till förfogande.

Miljöpartiet har egentligen två väldigt enkla alternativ:

  1. Ta i med hårdhandskarna mot sina egna politiker och mediaträna dem, strama åt politiken enligt vad som är praktiskt genomförbart och stanna kvar i regeringen. I september kommer regeringen in i andra halvlek, och Miljöpartiet måste visa sig regeringsdugliga. Fördelen med detta skulle vara att Miljöpartiet på allvar börjar ses som ett regeringsparti, och inte som den mindre seriösa lillasystern till socialdemokraterna de nu blivit.
  2. Lämna regeringen och på allvar börja arbeta med sin självbild. Hur Miljöpartiet kan vara fundamentalt annorlunda än resten av partierna men samtidigt en fungerande politisk kraft, är frågan som måste besvaras. Kanske kan de hitta en för politiken ny modell, och återkomma till regeringsställning om ett antal år. Om de menar allvar med den forna kritiken mot hur själva politiken fungerar, är detta det enda trovärdiga alternativet.

Det är till och med möjligt att Miljöpartiet blir utsparkade av Socialdemokraterna, som gått från att vara det självklart statsbärande partiet till att dras med skakiga siffror och lågt förtroende för sin statsminister. Kanske vore det för socialdemokraterna mer attraktivt att ta in C och L i en mer mittenorienterad regering.

Oavsett vad står en sak klar: Det nuvarande Miljöpartiet är i alltför hög utsträckning en blandning av det nya och det gamla. Det är ett anti-etablissemangsparti i regeringsställning, och den hållningen kan inte överleva särskilt länge. De måste göra ett vägval.

Miljöpartiet – Vilka är ni egentligen?

Jag är en politisk ung man som har varit med i tre olika ungdomsförbund från vänster till höger. Gillar att skriva, skapa sociala nätverk och vara med min flickvän. Jag är ganska cool och intressant. På riktigt alltså.

%d bloggare gillar detta: