Senaste nytt

Mehmet Kaplan, på gott och ont

Hatet mot Mehmet Kaplan verkar aldrig ta slut. Är kritiken kopplad till en strukturell rasism, eller är den rättfärdigad på grund av hans uttalanden och beteenden?

Kaplan befinner sig just nu i ett mediedrev, för att han vid ett tillfälle suttit vid samma matbord som företrädare för extremiströrelser. Men vad är egentligen anledningen till hatet? Ligger felet hos Kaplan, eller hos en grundläggande rasistisk struktur?

Många påstår att hatet inte beror på hans bakgrund. De argumenterar att offentliga personers umgänge med extremister alltid ifrågasätts, oavsett personens eller extremisternas färg.

Självklart är detta ett rimligt argument. För att ta ett exempel fick Marcus Birro utstå ett enormt hat för att han lunchade med ledande Sverigedemokrater, trots (eller kanske tack vare) sin vita hy.

Men det finns en sak som skiljer Kaplan från Marcus Birro. Kaplan är miljöpartist, en aktiv antirasist och han har aldrig föreslagit en enda politisk åtgärd som skulle ligga i linje med de människor han suttit vid samma middagsbord vid. Det finns ingen anledning att misstänka honom för samröre med de här extremisterna annat än på grund av att han ätit middag med dem, och gjort vissa tveksamma uttalanden. En enda bild tas, och hela hans politiska identitet ifrågasätts.

Det ska dock noteras att Kaplan har en historia av tveksamma uttalanden, vilket sätter händelsen i ett annat ljus. Uppståndelsen kring bilden på middagen blir mer förståelig i och med de uttalanden Kaplan gjort i det förflutna. Det är svårt att avgöra om händelsen är kopplad till Kaplans etnicitet, eller om en sådan länk överhuvudtaget inte finns.

I drevens snabba värld är det svårt att avgöra vad som är en småsak gjord till något enormt, och vad som helt enkelt är det journalistiska ansvaret att skydda befolkningen från farliga politiker. Oavsett om drevet mot Kaplan beror på en strukturell rasism eller helt enkelt är en vanlig politisk skandal, så måste vi vara försiktiga i vårt betraktande av drev.

Vi får inte glömma att även om det kan vara bra att ha insyn i vilka människor politiker umgås med, så är det till syvende och sist deras politiska åsikter och kompetens som avgör deras lämplighet.

Jag är en politisk ung man som har varit med i tre olika ungdomsförbund från vänster till höger. Gillar att skriva, skapa sociala nätverk och vara med min flickvän. Jag är ganska cool och intressant. På riktigt alltså.

 • Rana Haciyeva

  Hatet mot Kaplan driver Fredrik Malm och hans fru Gulan Avci. Jag tror det är de som måste avgå. Både bidrar till polariserngen och hatet mellan olika etniska grupper. Fredrik Malm samarbetar med diktatorer och militär regim i Armenien som är ansvarig för folkmordet av civila Azerier.

  Exempel:Fredrik Malm åkte till i Armenien och fick medalj
  frånArmeniens president S. Sargsuyan , som är ansvarig för folkmordet i
  Khojaly http://www.parliament.am/news.php?cat_id=2&NewsID=4481

  http://anatolianvoice.blogspot.se/…/fredrik-malms…

  Armeniens
  president Sargsyan har erkänd att folkmordet har begåtts:Serzh
  Sargsyan, som var en militär befälhavare när massakern ägde rum,
  erkände: ”before Khojaly, the Azerbaijanis thought that they were joking
  with us, they thought that the Armenians were people who could not
  raise their hand against the civilian population. We were able to break
  that [stereotype].” (Thomas De Waal. ”Black Garden: Armenia and
  Azerbaijan through Peace and War”, NYU Press, 2004).
  Det är också intressant att veta vem betalade för Malms resa till Armenien , vilka relationer har han och Gulan med svenka terroriststämplad PKK och varför har Liberalerna inte förklarat misstroend mot honom p.g.a. samarbete med militär regim i Armenien

  • gift44

   Snacka skit. Stödjer du Erdogan är du nationalistisk antidemokrat. Stödjer du MB är du islamistisk antidemokrat. Kaplan lyckas med båda och har kommit mycket lindrigt undan. Sen kan du försöka bortförklara allt med tiodubbla lager av offerkoftor. Men bra att du avslöjade dig. Vi håller kollen på fascister.

 • Rana Haciyeva

  om ni diskuterar på det sättet då får alla Vänsterparister avgå för att de stödjer
  terrorister https://www.youtube.com/watch?v=VxCuLDPhS0Q

 • Rana Haciyeva

  självklart det mediedrev beror på Kaplans etnicitet och religion. Han är Turk och Muslim och det är officiell häxjakt på de både grupper. Det är strukturell rasism.

  EU finansierar NAZI möte i Sverige och ingen avgår p.g.a. det http://www.svd.se/eu-ger-miljoner-till-hogerextrema–marita-ulvskog-s-otackt

%d bloggare gillar detta: