Senaste nytt

L:s nya logga: När det blir för mycket s & m i politiken

Idag och imorgon har Liberalerna sitt riksmöte i Linköping. I programmet kan man bland annat läsa följande om riksmötet:

Riksmötet 2016 går i förnyelsens tecken. Det här är vårt första riksmöte som Liberalerna, och det kommer att märkas i både innehåll och utformning.
Förnyelsen som sker i partiet är det som partiet vill att svenska folket och media ska fokusera på. Men det har inte riktigt blivit så. Utan det är utformningen som hamnat i fokus, i alla fall på sociala medier. Och det är inte utformningen av den politiska förnyelsen som hamnat i fokus utan det är utformningen av partiets nya logga.

Många har i sociala medier så som twitter undrat vad den nya loggan ska förställa, en del tycker att den ser ut som en penis.

 Om vi bortser ifrån loggan och istället fokuserar på det partiet vill att man ska fokusera på, det vill säga partiets förnyelse så kan man undra vad det är för förnyelse som partiet gjort och ifrån vad?
Partiet har länge sagt sig stå för frihet och socialliberalism.

Men det har inte alltid varit så

Vad gäller frihet så har partiet många gånger intagit tvivelaktiga ståndpunkter ifråga om personlig frihet.
Vem kommer till exempel inte ihåg denna affischDet ska vara förbjudet att knarka ifrån Bengt Westerbergs tid som partiledare.

Ett aktuellt exempel är partiet hållning till alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitik.

Partiet har haft svårt att lämna sin nykterhets- och förbudsmentalitet som funnits sedan dess bildande.

Framtiden ser dock ljus ut. Partiets ungdomsförbund LUF med förbundsordförande Henrik Edin i spetsen kämpar hårt emot krafter i partiet som vägrar en välbehövlig förnyelse även på detta område.

Edin skrev idag tillsammans med Malin Niemi (distriktsordförande för LUF Östergötland) en debattartikel i Corren med följande uppmaning till moderpartiet som säger sig vilja förnyas :

Liberalernas budskap måste handla om frihet. Människor ska själva få bestämma över sina egna liv utan att pappa staten lägger pekpinnar i vägen. Friheten är villkorad med ansvar, och människor måste också ges den möjligheten. Man är inte fri om man inte själv får ta ansvar för sina handlingar.

Att ständigt vilja förbjuda sådant som kan vara onyttigt är egentligen att underkänna människors förmåga att fatta egna beslut, och överskatta statens förmåga att fatta besluten för dem.

Så om liberalerna i Linköping äter så mycket glass i helgen att de får ont i huvudet får de faktiskt skylla sig själva, och det är precis så det ska vara.

Man kunde inte skrivit det själv bättre. Problemet med Folkpartiet och som det ser ut idag även med Liberalerna är att personlig frihet är något som ska kontrolleras och bevakas noga. Så pass att betydelsen av frihet försvinner.

Logiken verkar vara följande: Personlig frihet är bara något som är bra och enbart giltigt när personen väljer rätt.

Vad som är rätt eller fel val avgörs av Liberalerna.

Förnyelse i alla ära och en ny logga som liknar en penis är väl förnyelse i svensk politik när den svenska politiken mest består av ”för mycket S & M”.*

Men om partiet verkligen vill förnyas så räcker det inte med en ny logga eller prat om valfrihet i vården eller fler RUT-avdrag. Det senare är mer kompatibelt med statskapitalism än liberal frihet och marknadsekonomi.

*Credd till Mikael Persson

 

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: