Senaste nytt

Leo Gerdén: Det är dags att MP lämnar regeringen – för deras eget bästa

Den senaste tiden har inte varit lätt för Miljöpartiet. Mehmet Kaplans islamistiska kopplingar, Yasri Khan som inte vill ta kvinnor i hand, pressekreterare som försökte påverka innehållet i Aktuellt, försäljning av Vattenfalls kolgruvor, o.s.v. Listan kan göras lång.

Igår höll Åsa Romson och Gustav Fridolin en presskonferens där det enda de sa var att valberedningen får avsätta dem om de vill, men att de vill sitta kvar. För deras eget bästa borde beskedet varit tydligare – nämligen att lämna regeringen.

Det har verkligen inte varit en lätt period för miljöpartiet. Egentligen har ingen period under tiden de suttit i regeringen varit särskilt lyckad.

Jag själv stöttar inte miljöpartiet och tror inte på deras politik. Dock håller jag till viss del med dem i miljöfrågan och flyktingfrågan och tror att de skulle kunna föra regeringen i rätt riktning i dessa fall, om de förvaltade sin ställning väl.

Det är dags för miljöpartiet att se över om det är värt att sitta kvar i regeringen. Under deras ca ett och ett halvt år har de inte fått igenom mycket. Istället för att vara ett seriöst regeringsparti har de blivit sossarnas vapendragare.

Miljöpartiet har alltid varit ett ideologiskt parti. De är förhållandevis nya i politiken och pratar mer om visioner än om konkreta förslag. Det har gjort att de inte har mycket att komma med vid förhandlingsbordet med Socialdemokraterna.

Nu när de har hamnat i en regeringsposition kan man inte förändra saker genom goda visioner, för att förändra på riktigt måste det ske genom skarpa förslag.

Miljöpartiet har tvingats backa på en rad frågor, även de frågor som alltid varit viktiga för MP, som flyktingfrågan, Vattenfalls kolgruvor och sänkt RUT-avdrag.

Frågan som jag och många andra ställer sig nu är; Skulle regeringens politik se annorlunda ut utan MP? Svaret på den frågan är troligen nej. Följdfrågan på det blir; vad har MP då för anledning att sitta kvar i regeringen?

Det bästa MP kan göra i den här situationen är att lämna regeringen för att gå hem och fundera på vad det var som gick fel. De kan sedan komma tillbaka 2018 mycket starkare.

Många pekar på att MP måste sitta kvar för att visa regeringsduglighet. Helt enkelt visa väljarna att man klarar av att styra landet. Tyvärr har det tåget redan gått för MP.

De måste kunna visa att de är beredda att kompromissa, men ändå stå upp för sina värderingar. MP har inte ens kompromissat utan bara gått med på saker och absolut inte stått upp för sina värderingar. Det är verkligen inte regeringsduglighet.

Väljarna och medlemmarna har börjat fly partiet. Enligt Expressens senaste mätning rasar förtroendet för både Fridolin och Romson. Endast sex procent av svenska folket har förtroende får vår vicestatsminister. Näst sist i förtroendeligan kommer Gustav Fridolin på 15 procent.

Det här har skadat MP och kommer belasta dem under en lång tid framöver. För att skadan inte ska bli allt för belastande och långvarig är det dags att ta tag i frågan

Politiska partier och förtroendevalda politiker har ett ansvar gentemot sina väljare att stå upp för sina värderingar. Det har kommit till en punkt där MP:s regeringsställning har blivit mer utav en börda än nytta och kommer göra att de långsiktigt inte kommer kunna påverka samhället.

Jag är verkligen inte miljöpartist, men om jag skulle vara det skulle jag vara djupt besviken på mitt parti. Det är dags att stå upp för sina värderingar och lämna regeringen.

%d bloggare gillar detta: