Senaste nytt

En ordförandestrid gagnar inte luf

Liberala ungdomsförbundet är på väg till kongress. En kallelse har skickats ut till alla medlemmar om att ungdomsförbundet ska hålla kongress mellan den 5:e och 7:e Augusti. Knappt ett år efter att Henrik Edin blivit vald till förbudsordförande verkar det nu bli så att han kommer utmanas på ordförandeposten.

Den för allmänheten okände styrelseledamoten Joar Forsell verkar vara Edins utmanare. En facebooksida har startas med syftet att få Joar Forssell bli vald till ordförande. Sidan  Upprop för Joar Forssell till förbundsordförande blev officiell idag och har 61 likes.

Liberala ungdomsförbundet har levt upp till sitt namn. Man har stått upp för en värderingsstyrd politik med förbundsordföranden som Bertil Ohlin, Per Ahlmark, Birgitta Ohlsson, Frida Johansson Metso, Adam Cwejman och nu senast Linda Nordlund. Dessa har satt LUF på kartan och även Henrik Edin kommer att lyckas med detta om han får chansen.

Ett ungdomsförbund är mer än sin styrelse och en styrelse är mer än sin ordförande och ordföranden kan bara vara så pass framgångsrik så som hens styrelse och medlemmar tillåter. Henrik Edin behöver inte en utmanare, han behöver en styrelse och medlemmar som står bakom honom så att han likt sina föregångare kan sätta LUF på kartan. Att efter ett år avsätta en nyvald ordförande tillhör inte det vanliga inom LUF eller någon annan politisk organisation. De långa striderna som följde när Birgitta Ohlson blev vald som ordförande för LUF skadade ungdomsförbundet mer än vad det hjälpte.

Det ligger i LUF:s intresse – både internt och externt – att undvika en sådan infekterad miljö. Situationen för svensk liberalism är stormig. Liberala ledarsidor och debattörer har vänt kappan efter vinden, partierna även LUF:s moderparti har inte riktigt hittat vilken väg man ska ta i dessa kristider för liberalismen. Att då inom LUF strida om ordförandeposten passar sig inte, tiden och energin som ett sådant företag tar är bättre använd i att vägleda sitt moderparti in på den rätta vägen och tillsammans med CUF kämpa för att Alliansen 2.0 har en mer liberalare agenda än vad Alliansregeringen II hade.

Telason Getachew, passiv medlem i LUF

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: