Senaste nytt

Den lilla röda hönan

I fablernas land

Projektet I fablernas land har tillsammans med debattören och författaren Johan Norberg gjort en pedagogisk kortfilm om varför fördelningspolitik hämmar innovation.

I kortfilmen som utspelar sig på en bondgård – kanske en referens till George Orwells Djurfarmen – får vi följa den lilla röda hönan som hittar ett par vetekorn. Den lilla röda hönan föreslår för de andra djuren att de tillsammans med henne hjälps åt att förädla dessa vetekorn till bröd. Men ingen av djuren är intresserade av att hjälpa den lilla röda hönan.

Den lilla röda hönans väg ifrån förädlande av vetekornen till bröd kantas av ointresse, hån och högmod ifrån de andra djuren. Men när hönan väl helt själv lyckats att förädla vetekornen till bröd vill genast de andra djuren ta del av det hönan producerat. Men detta vill inte hönan och likt vårt samhälle existerar det på bondgården en aktör som intervenerar….

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  En söt intressant story. Men vad jag minns lämnades mjöl till Göta lantmän, först säd till kvarn, Mjölken hämtades regelbundet, äggen såldes vidare, köttet slaktades och levererades, grönsaker och frukt, en del till musteri, samma sak med potatis för leverans
  Text på nytt. Söt egoistisk story. Mjölet först till kvarn, sedan Götalantmän för leverans, ägg för leverans, kött likaså, mjölk hämtades regelbundet, frukt till musteri, potatis för leverans.
  En del kunde vara eget, men hur skulle någon orka, kunna äta och förvara allt själv. Jag var ofta med när säd transporterades, även till musteri. Tydligen självklart att bli rik på onödigt krams som egen företagare, men inte för allas överlevnad. Lantbruk ett jobb obetalt.
  Helger, kvällar, nätter ingår, samt semester.

 • marlies

  Vi hade precis allt, även skog. Men det kostar att hålla allt i skick samt tid. Ett gediget obetalt jobb i förberedande och planering. Samt en maskinpark som ska fungera, därtill dagens teknologi i lantbruk med stordrift. Idag är det så uselt betalt så många har en inriktning till på plats eller bredvid.

 • marlies

  Hur många idag har tillgång till plommon, körsbär, äpplen, vinbär, krusbär, hallon, smultron, jordgubbar, samt allehanda egenodlade grönsaker, djur, smågrisar, kalvar, tjurar, kor, höns, kaniner, lamm, hästar som dåtid. Ängar, hagar, skog med svamp inpå knuten.
  Samt en vana att köra allt i ung ålder. Blev erbjuden ta över, men en erfaren partner uppväxt i myllan krävs. Dessutom hade jag fått nog.
  Så tillbaka till grund i mitten. Stad i mellanstorlek. Gården finns kvar i familjen. Men drivs av får och lammslakt, samt andra jobb bredvid.

 • marlies

  Den lilla röda hönan påminner om rödluvan och vargen. Rödluvan var på väg till mormor med sin korg med gott. Men mormor var slukad. Så då väntade rödluvan på jägaren som skulle skjuta vargen. När vargen var död kunde mormor räddas ur stora magen på vargen. Tyvärr är det en saga. Vi har haft år med rävskabb, en plågsam död. De älskar höns i flock, att spara till sämre tider.

 • marlies

  Jag ser en enorm avundsjuka på egna kunskaper och erfarenheter att kunna använda fullt ut. Ett gediget bevis på att teori inte går att ersätta i praktiskt utförande enbart. Den måste prövas om och om igen i nytt tänkande. Därutöver finns krav på direkta bevis i godkännande av resultat i pris och kvalitet. Inget man klarar vid skrivbord med näsan i en bok.. man måste begripa sammanhang och snabbt kunna avgöra
  vad som är orsak och lönsamt. Därutöver ingår vårdkunskap i både liv och saker, grödor för hållbar kvalitet. Idag kan inte folk sko sin egen häst. Världens bästa lantbruk och djurhållning har auktionerats ut till vrakpris, med bönder som har idag miljoner i skulder av politiskt förakt. LRF en kontrollapparat, där makten och kunskap omvandlats till snabba sedlar utomlands. Ett ansvar för egen befolkning att kunna vara helt självförsörjande, men även för ett betydligt högre pris som värde för prima export. Idag kommer Japaner hit i privatplan, plockar
  Goliatmusseron till ett pris av 1000 kr. / kilot. Hur frukt, bär tillvaratas syns i affären, intet att handla. Istället stordrift med en rejäl dos med antibiotika i tät djurhållning både här och en värre utomlands, där inga lagar råder i missvård.
  Bönder fick inget gehör alls på Riksdagsnivå av protester.
  Igår åt jag fina iranska daddlar, otroligt nyttiga, c vitaminrika.
  Om en månad kommer färska fikon, perfekta med små kärnor att rensa kroppens organ. En del växer i över 50 graders värme för mognad, tas ner med lyftkran. Ett evigt utplånande av andra länders förnödenhet i brist på annat. Andra tar vara på precis allt, odlar inpå husknuten. Vad jag vet är Hemköp inriktad på export.

 • marlies

  Den största idiot jag sett och lyssnat på var ägaren av ARLA i debatt på TV. Han har absolut inget förstånd i vad han säljer, utan kammar in vårat lantbruks pengar. Exakt som Kamrad i skog och IKEA, som idag finns som utökad exploatering. Skogen avverkas i miljöer utan vår insyn. Vårat antar jag Sibirien. SAMVETET OFATTBART BEGRÄNSAT NÄR PENGAR ERBJUDS. Ett kapital som normalt förvaltas. Snart är klimatflyktingar här, som stora pappersark. Pappret ligger på var mans bord månad ut och in att skicka fram och tillbaka, exakt som våra flyktingar.

 • marlies

  Det är lite som buspojken Emil i Lönneberga. Han gör sina hyss, åker in i snickarboa, ibland med flit. Där har han sin tankeverkstad att skapa nytt, i lugn och ro. Han letar nya fördelar i ibland nya hyss..
  Själv byggde jag en koja av halmbalar, tände ett ljus tyckte det var trevligt, men det började aldrig brinna för jag blev upptäckt.
  Barn lever bara i nutid. Vi hade en gömma ovanpå hönstak inbyggt i logen, en lucka dit, som inte egentligen höll för vuxna att gå på.
  Vi byggde en flotte att segla med på en brunn till vuxnas förskräckelse. Den höll för oss. Alla älskar egna påhitt, som lyckas.
  Idag fattar inte vuxna vad ungar klarar av. En unge byggde en teater av kartong, tog med till förskola. Just landsbygd inspirerar till mycket.
  Det ligger allt möjligt runt om att prova. I stad är man begränsad av färdiga lösningar. Dyrköpt i förlängning. Vilka bevakar det kapitalet ?
  Traditionella kunskaper ?

 • marlies

  En fördel som jag haft är ansvar efter mognad, inte ålder, som fortsätter gälla på livstid. En del vuxna tidigt, andra normalt, vissa aldrig beroende på bakgrund och tillgångar. Alla pluggar för att arbeta och göra, böcker bara vägledning, med tillägg och radering av nästkommande generationer.. Så dryga inte gapa högt, ställer man dem på en jordhög är de handlingsförlamade.

%d bloggare gillar detta: