Senaste nytt

Alina Koltsova: Riv upp avtalet med den turkiska staten

Privat

En solig aprildag för sex år sedan var jag på mitt allra första möte med Grön Ungdom, förbundet som jag hade blivit stödmedlem i två månader innan. På det mysiga soffbordet jag satt vid, i partilokalen i Falun, fanns en stor träskål, fylld med en massa gröna pins med diverse statements. Ett visst sådant kommer jag ihåg, ett Grön Ungdom-pin där det stod med markerande versaler: EU SUGER! Detta pin har jag haft ett lite kyligt förhållande till, då jag är för fortsatt svenskt medlemskap i unionen och då jag våren 2014 helhjärtat stod på stadstorget i Arvika för att prata EU-politik med nyfikna väljare. Men idag måste jag erkänna att jag dessvärre är något enig med detta pin. Jag anser fortfarande att Sverige är en viktig del av EU. Men EU får banne mig ta sig i kragen och skärpa sig.

Och Sveriges regering  då? Jo, de får lov att göra detsamma. Under senaste tiden har EU förhandlat med Turkiet om hur flyktingsituationen ska stå till, då många som flyr från Assads och Daeshs vidrigheter passerar just Turkiet för att ta sig i sjaskiga båtar till de grekiska öarna och vidare in i Europa. Avtalet är fel, på väldigt många sätt. Som grön och frihetlig in i hjärteroten kan jag på ingalunda sätt försvara detta.

Redan nu har avtalet gått vidare till praktik. Flyktingar som når Grekland utan resehandlingar skickas tillbaka till Turkiet utan pardon, trots att turkiska staten agerar auktoritärt och tar ifrån friheten och säkerheten, t.o.m. för sin egna befolkning. EU bygger högre murar och sopar problemet under den turkiska mattan. Kom även ihåg att det inte är vi privilegierade européer som har flyktingkris. Krisen är det flyktingarna själva först och främst pinas av. Tro inte att någon flyr för nöjes skull.

Nu kommer någon gasta om att det minsann räcker nu. Ja, låt mig förklara. EU-länderna har varit väldigt dåliga på att fördela antalet flyende. Det är därför Tyskland och Sverige fått ta det stora lasset, eftersom länder som Ungern, Estland och Slovakien totalvägrar ge plats åt krigsdrabbade syrier. Hade alla EU-länder tagit sitt ansvar hade till exempel inte Sveriges regering agerat som de tyvärr gjorde i höstas.

Ännu värre behandlas flyktingarna redan vid turkiska gränsen. För inte så längesedan kom det rapporter om att flyktingar skjuts vid gränsen av turkisk polis, samtidigt som president Recep Tayyip Erdoğan slår dövörat till. Något som också tyder på att flyktingarnas situation är nattsvart i Turkiet, även om de skulle bosätta sig där för all framtid, är inskränkningarna på yttrande- och pressfriheten. Något som kurder och andra etniska minoriteter fått smaka på under väldigt lång tid.

Det är en skam för Europa. Inte minst är det en skam för Sverige och de frihetliga gröna idéerna. Det är ohederligt att lämna över människoöden i händerna på en stat som garanterar motsatsen till säkerhet och frihet. Det gröna pin jag fnyste åt som 17åring i partilokalen fick tyvärr rätt nu. Så kära EU och regeringen Löfvén, ni kan bättre. Skärp er, tack.

%d bloggare gillar detta: