Senaste nytt

Alina Koltsova: Pinsamt av svt

Privat

Hur skulle det se ut om SVT gjort ett förskönande klipp om Augusto Pinochet, Benito Mussolini, Adolf Hitler eller varför inte om Kim Il Sung? Samt lagt upp på nätet? Min gissning är att det skulle bli reaktioner som utav helsicke. Osmakligt, befängt, helt makabert, skulle folk direkt skandera. Och SVT skulle ångra sig på en gång, med all rätt.

Detta scenario är förstås ganska otänkbart med redan nämnda diktatorer och folkmördare, tack och lov. Men tyvärr är detta fenomen precis vad SVT har pysslat med. Denna gång gäller det SVT Friktion som lägger upp ”Koll på: Nio saker om Putin”. Man skulle kunna tänka sig detta vara en kort, ordentligt gjord faktafilm. Men icke då.

Detta klipp består till viss del av så kallade ”fakta” om den ryske presidenten, som snarare kan beskrivas som rena försköningar. Där kan man ta exempel såsom: ”3. Han värnar om vilda djur”, ”4. Han tar gärna ton” och ”5. Han håller sig i form”. Eller varför inte ta det här underbara exemplet: ”9. Han är super-Putin”. Mycket av detta är ju vad Vladimir Putin själv vill framställas som, som en slags superhjälte i kostym.

De flesta i Sverige tar nog det inte så hårt, eftersom det till synes bara är en kul video. Men för mig, med mitt tatariska påbrå och med släkt som utsätts av kollektiv bestraffning av ryska myndigheter pga deras etnicitet och religion, kan jag ingenting annat än ta illa vid mig. Föreställ er isåfall hur det skulle kännas för Sveriges judar om man hade gjort en liknande video om Adolf Hitler, speciellt med tanke på dagens ökade antisemitism.

Med Putins styre i Ryssland har situationen för HBTQ-personer hårdnat. Det är de flesta vid det här laget bekanta vid. Samtidigt är situationen för oppositionella, både politiker, journalister och övriga medborgare, hårdnat så in i vassen. I videon presenteras det att Putin skulle ha stöd av 82% av Rysslands befolkning. Och ja, formellt sett ser siffrorna ut så. Men så får man ha i åtanke att det i ryska val förekommit frekventa valfusk, och inte bara det. Är man öppet kritisk mot det ryska etablissemanget kan man förlora sitt arbete och få repressalier mot sig.

Samtidigt har situationen för Rysslands rasifierade samt icke-kristna minoriteter hårdnat, i takt med den ryska nationalismen. Särskilt utsatta är muslimska folkgrupper. Ett klassiskt exempel är tjetjenerna och dagestanierna, varav det mot dem förs ett ”krig mot terrorism” i sann George W. Bush-anda. Men också turkiska folk som bashkirer och tatarer är väldigt utsatta, då de konstant misstänks för att vara separatister eller ha samröre med islamistiska organisationer. Dessa folkslag minskar i antal kraftigt i Ryssland. Annekteringen på Krimhalvön 2014 har bidragit till intensifierade trakasserier mot halvöns tatariska befolkning, som ett till exempel.

Den statsryska islamofobin och rasismen är ett faktum. Då är det föga förvånande att det just är Putin som stödjer de olika högerextrema partierna som poppar upp likt svampar i EU-länderna, och att dessa högerextrema partier i sin tur ser upp till Putin. Franska Front National har t.ex. begått offentlig flirt med Putins Ryssland, och UKiPs Nigel Farage ser den ryske presidenten som en politisk förebild. Även Sverigedemokraterna har fiskat i putinistiska vatten, då de i EU-parlamentet gång på gång röstat emot resolutioner för sanktioner mot Ryssland, stöd för demokratiska oppositionella i Belarus samt stöd för Ukraina att närma sig EU.

Alltså håller SVT på med att relativisera det totalitära styret i Ryssland samt ge bränsle åt Europas högerextremister, med detta till synes lilla klipp. Är det verkligen det här jag ska betala min TV-licens till? Är det så public service ska fungera i ett av världens främsta demokratiska föredömen? Aldrig i livet. Public service har ett ansvar. Glorifiering av diktatorer hör verkligen inte dit.

%d bloggare gillar detta: