Senaste nytt

Alina Koltsova: Offentlig konst är offentlig av en anledning

Privat

Har du tagit en bild på Pinocchio i Borås och lagt upp på Instagram, utan att ha frågat självaste Jim Dine? Länkar du bilder på offentliga skulpturer från Wikimedia? Då är du nog kriminell. Tragikomiskt men absolut sant, då Högsta Domstolen precis för en vecka sedan beslutat att det ska vara kriminellt att på nätet sprida bilder på konstverk på allmän plats utan upphovsmännens tillstånd.

Hur kommer det då påverka oss, allmänheten? Hur ska vi privatpersoner tolka beslutet? Det lönar sig inte att fråga, då Högsta Domstolen inte vill uttala sig om det. Vilket gör saken ännu dummare när man tänker på det. Först uppkommer ett konstigt förbud, och sedan vid vidare reflektioner slår man igen dörren utan nåd. Man kan ana att det ligger en död hund begraven.

Vad som fått Högsta Domstolen att ta detta märkliga beslut är en konflikt mellan organisationen Bildupphovsrätt och Wikimedia Sverige, och detta gäller då sistnämnda parts webbplats offentligkonst.se samt deras databas med offentlig konst. I tvisten mellan dessa två parter står Wikimedia idag med en förlust som heter duga.

Beslutet är ett dråpslag mot den fria konsten, och precis som Wikimedia Sveriges verksamhetschef Anna Troberg uttryckt i svt.se är beslutet väldigt otidsenligt. Det finns en anledning varför dessa konstverk är offentliga och inte privata. Poängen med offentligheten är att människor i sin vardag ska få tillgång till konstverken. Den digitala utvecklingen finns dessutom här för att stanna vare sig vi vill det eller ej, och världen är konstant dynamisk vare sig vi vill det eller ej.

En annan aspekt är också att beslutet ger totalitära vibbar, vilket är något som borde undvikas med alla medel i en av världens mest välfungerande demokratier. Ett sådant förbud är vad som man pysslade med i Sovjetunionen och Nazityskland, och som idag gäller i länder som Nordkorea. Sådant totalitärt trams är med andra ord helt oförenligt med den svenska öppenheten och friheten.

Det finns mycket som borde prioriterats högre av Högsta Domstolen än just detta. Offentlig konst är offentlig av en anledning, och de finns på allmänna platser av en anledning. Slut inte friheten för den enskilda människan att få ta del av offentlig konst. Omfamna det istället!

%d bloggare gillar detta: