Senaste nytt

Ademir Zilic: Polens sak är vår

Vi var tysta när det gradvis inträffade i Ungern. Nu håller samma sak på att ske i Polen. Och vi får inte stå tysta ännu en gång. Vissa har kallat det för ”Orbanisering”, andra för ”Putinisering”. Det handlar om nedmontering av det demokratiska systemet, gradvis, bit för bit, för att den aktuella regeringen och premiärministern ska samla så mycket makt som möjligt hos sig själva. Det är exakt vad som hänt i Ungern de senaste 5-6 åren och vad som nu är på gång i Polen sen den nya nationalkonservativa regeringen tog över för några månader sen.

Polens nationalkonservativa parti Lag och Rättvisa (PiS) vann en klar seger i oktober 2015 i det polska parlamentsvalet. Strax efteråt inledde man en hel del reformer som minskar oberoende medias frihet, samt oberoende domstolars självständighet. Nu senast kommer man med förslag som bland annat inskränker den redan hårda abortlagstiftningen i Polen. Nu vill man gå ännu längre och förbjuda abort även efter bl.a våldtäkt. Utrikespolitiskt har den nya polska regeringen börjat se mer åt Moskvas håll än åt Bryssels håll. Att man så enkelt glömmer sin egen nutida historia om hur Polen kämpade för att komma loss från östs och kommunismens klor är bara väldigt farligt och tragiskt.

Sen PiS drev igenom nya regler för statlig media i parlamentet i Polen har kritiken varit stark från Europeiska Unionen. Men uppenbarligen otillräcklig. Polens nya medialag säger att det är landets finansminister som i framtiden ska utse och sparka cheferna på de statliga radio- och tv-kanalerna. En konsekvens strax efter dom här hårda reglerna var att högt uppsatta chefer inom statlig radio och tv valde att lämna in sin avskedsansökan. En av Polens mest kända journalister, Tomazs Lis, slutade också, med orden ”Ingen kan tvinga Polen att hålla tyst. Ingen kan tvinga mig att hålla min mun stängd”. Det är den här Putiniseringen av den polska demokratin som är allra mest oroväckande.

Även den polska författningsdomstolens möjligheter till att stoppa lagförslag har kraftigt minskat med den nya PiS-regeringen. Det här är nog det allra mest allvarliga slaget mot den polska demokratin. I ett demokratiskt samhälle finns domstolarna för att upprätthålla lag och rättvisa. De stater som har författningsdomstol, likt Polen, har även i uppgift att upprätthålla landets konstitution och de medborgerliga fri- och rättigheter som garanteras genom den. Ett lands konstitution ändras vanligtvis inte lika enkelt som vanliga lagar. Och författningsdomstolen finns där för att se till att den inte inskränks på något sätt av styrande politiker. Därmed blir den nya polska nationalkonservativa regeringens reformer av rättsväsendet extra oroväckande. Vem ska nu beskydda Polens demokratiska konstitution och de medborgerliga fri- och rättigheter när den institution som är ämnad för det, nämligen författningsdomstolen, försvagas kraftigt till förmån för regeringspolitiker? En fråga som Polens styrande kommer behöva ge svar på.

Nu gäller det att agera mot den nya polska regeringens planer på att nedmontera demokratin. Lyssna på de hundratusentals människor som demonstrerar för ett demokratiskt Polen runtom i polska städer jämt och ständigt. Brott mot demokratins principer ska kosta. EU måste in och visa att varje slag mot demokratin kommer få ekonomiska konsekvenser. Om det inte hjälper kommer man behöva gå ännu längre, genom att bl.a dra in Polens rösträtt i Rådet. Polen har tagit på sig ett åtagandet att alltid respektera demokratins principer när man skrev under medlemskapsavtalet med EU 2004. Nu gäller det att upprätthålla det viktiga avtalet – om inte från Polens sida så från Bryssels åtminstone. Det har EU all rätt och skyldighet till. För kom ihåg – Polens sak är vår.

%d bloggare gillar detta: