Senaste nytt

Ademir Zilic: Jihadismen känner inga gränser

Bagdad, Bryssel och Lahore. I skrivandets stund har tre fruktansvärda bombdåd på tre olika platser i världen tagit ifrån oss hundratals människoliv. Det är terrorattacker, utförda av självmordsbombare, knutna till jihadistiska terrororganisationer. Deras mål är att skrämma oss till tystnad, att vi ska svara genom att agera på ett sätt som förminskar vår egen frihet, att vi ska sluta oss i vår egen rädsla.

Ett annat mål är att högerextrema ska växa sig större. Samhällen som styrs av sådana som Le Pen, Trump eller t.o.m SD här i Sverige, skulle generalisera och marginalisera muslimer så hårt att de (flesta) i slutändan skulle söka sig till utomparlamentariska icke-demokratiska krafter för att bli hörda. Och då kommer bland annat dessa jihadistiska grupper in i bilden (igen). Det här är vad ”att de göder varandra” innebär när man pratar om högerextrema och islamistiska/jihadistiska grupper. Det går inte att undvika att prata om högerextrema grupper i dessa sammanhang.

Jihadismen känner inga gränser. De anfaller allt och alla som går mot den egna politiska övertygelsen (islamismen och kalifatet). Den senaste tidens terrorattacker (Istanbul, Bagdad, Bryssel och Lahore) visar ganska tydligt på detta. Därför får inte heller vi känna några gränser i kampen mot denna terror. Vi måste stå enade, över nationsgränserna, i Europa och i hela världen, för att krossa dessa terrorgrupper som gång på gång försöker underminera folks frihet, rätt till liv och säkerhet. En bra början är att vi inom EU har en gemensam och stark intelligensbyrå, ett europeiskt ”FBI”, som på ett skickligt och effektivt sätt kan ta sig an dessa internationella problem (såsom bland annat terrorism och annan gränsöverskridande brottslig verksamhet). Det här förslaget har länge upprepats av Liberalerna, men få har lyssnat. Nu när krisen är ett faktum har fler och fler anslutit sig till förslaget.

Vi måste även stå enade globalt. Det är egentligen skamligt att det krävdes ett blodigt terrordåd i Paris och ett fruktansvärt angrepp på ett ryskt passagerarplan ovanför Sinai-öknen innan världens makter kunde enas i FNs säkerhetsråd kring en resolution mot ISIS och terrorism i slutet av november förra året. Nu gäller det att uppfylla den resolutionen i praktiken, krossa alla gränser och tillsammans krossa även jihadismen. Annars riskerar vi en värld fylld av rädsla, hat, instängdhet och isolering. Bara för att vi ska skapa en falsk känsla av ”säkerhet”. Det kommer vara början på slutet i såna fall.

%d bloggare gillar detta: