Senaste nytt

Vladan Lausevic: Det handlar om multilateralism 2.0 dumbom!

Den 29 februari tweetade den högerpopulistiske politikern Nigel Farage om frihandelsavtalet mellan Kina och Island som enligt honom skrevs under eftersom Island inte ingår i EU. Med tanke på Storbritanniens historia utgör frihandel en betydlig del i Brexitdebatten.

Likadana argument finns hos delar av den konservativa partiet och premiärministern Camerons närmaste kollegor. Bland annat har den kände Londonborgmästaren Boris Johnsson vid flertal tillfällen uttalat sig om att medlemskapet i EU motverkar Storbritanniens möjligheter att underteckna egna frihandelsavtal med mindre välstånd som konsekvens.

Medlemskapet i unionen innebär förvisso att medlemsstaten inte har rätt att underteckna frihandelsavtal på egen hand. Det beror även på att EU fungerar som en tullunion och där kommissionen representerar unionen i WTO-förhandlingar samt sköter unionens kommersiella politik. Kommissionen har därmed kompetensen att sätta upp regler för tariffer och standarder inom ramen för frihandel. Även det har varit en del av utvecklingen där demokratiska stater själva beslutat om att överföra sådan kompetens på EU-nivå.

Medlemsstater har samtidigt möjligheten att på egen hand bedriva handel med icke-EU-stater. Tysklands handel med Kina, som är större än Storbritanniens, brukar lyftas fram som ett exempel. Vidare rörande frihandelsavtalet mellan Kina och Island så har parterna kommit överens på grund av gemensamma intressen. Förhandlingarna har pågått sedan 2007 och avtalets omfattning kan inte likställas med exempelvis EU:s förhandlingar med Kanada. Isländska staten har dragit nytta i samband med den ekonomiska krisen medan kinesiska staten har dragit nytta för bland annat sina ambitioner om inflytande i det mellanstatliga organisationen Arktiska rådet.

En annan viktig aspekt för att kunna förstå frihandelsavtalet är kinesiska statens utrikespolitiska agerande enligt principen om ”icke inblandning i staternas inre angelägenheter” samt synen på Europa. Det skulle inte vara fördelaktigt eller diplomatiskt lämpligt för regeringen i Bejing att arbeta för separata frihandsavtal med olika medlemsstater. Istället finns ambitioner både inom den kinesiska regeringen samt hos kommissionen att parterna i framtiden skriver under ett frihandelsavtal. För många människor utanför Europa är unionen ofta intressant som helhet och regional marknad.

Likadant resonemang finns hos regeringen i USA där presidenten Obama varit tydligt med att staten inte är intresserad av separat frihandel med Storbritannien. Faktumet är att både Kina och USA har uppmanat regeringen i London att vara kvar inom unionen. Något som fungerar som en nagel i ögat på euroskeptiska och pro-Brexit politiker. Samtidigt är många medborgare inte övertygade att frihandelspolitiken blir bättre genom fortsatt medlemskap i unionen. Det som dock fler borde känna till är att stater inte längre är ensamma om att bedriva frihandel vilket framgår i begreppet multilateralism 2.0.

Övernationella processer som globalisering och regionalisering har på olika sätt minskat staternas makt och inflytande sedan slutet av 80-talet. Stater har historiskt sett framförallt efter andra världskriget format olika typer av internationella, regionala eller mellanstatliga organisationer med syfte att dessa skulle gynna medlemmarna. Nationella regeringar var därmed nyckelspelare medan organisationer var begränsade att göra endast det som dess skapare hade beslutat om. Vilket idag även förklarar flertal institutionella problem som råder inom FN.

Den moderna multilateralismen innebär dock andra fenomen där synen och tillämpningen av principen om nationell suveränitet har förändrats. Teorier om regionalisering och globalisering baserar sig på att stater väljer att integrera sig och ”dela suveränitet” med varandra på grund av ekonomiska skäl. Samtidigt leder den ekonomiska integrationen till att, som den regionalism kunnige forskaren Luk van Langenhove verksam vid FN:s universitet i Brügge menar, utvecklingen förr eller senare ledder till andra utmaningar än bara ekonomiska. Därmed presenteras EU ofta inom samhällsvetenskaplig forskning som världens mest integrerade region med flernivåstyre där medlemsstater ”delar och poolar” suveränitet även rörande frihandelspolitik.

Nyligen skrev EU under ett frihandelsavtal med både Kanada och Vietnam. Frihandsavtalet med USA är på väg medan den med Ukraina är gällande sedan årsskiftet. Förhandlingar sker dessutom med mellanstatliga organisationer som ASEAN i Sydostasien samt Mercosurs i Sydamerika. Just i Mercosurs fall har ”jordbruksfrågan” varit dominerande hinder i frihandelsförhandlingar. Ett grönt ljus nu är att den nya regeringen i Argentina, en nyckelspelare i Mercosurs, har marknadsliberal profil jämfört med den tidigare som hade en protektionistiskt hållning. Något som bekräftas med besök till Buenis Aries av Federica Mogherini kommissionären för utrikes samt säkerhetspolitik.

Handel har genom historien både närmat människor och stater till varandra. Den moderna utvecklingen har resulterat i att det som tidigare kopplades ihop med statens suveränitet idag är mer eller mindre kopplat till överstatliga aktörer. Det är något som även mest inbitne Brexit anhängaren bör förr eller senare acceptera. Den nya multilateralismen innebär därför att unionen behöver mer utvecklade handelspolitik genom att bland annat bli en mer inflytelserik global aktör inom handelsområdet. Snarare än att nationella intressen ska vara en dominerade faktor inom ramen för internationell handel. 

 • marlies

  Jag ser arikeln som en utvecklingsprocess. Man försöker hitta gemensamma nämnare som de båda tjänar på till att börja med. Självklart finns det risk idet, men risk finns lika för alla .Tolerans avgör oliktänkande. Därför får vi inte veta precis allt. Vi hade en affärside ´med Saudiarabien för ett bra tag sedan som mörkades av risk. Viktiga avtal skrevs under här i staden. Det ligger ett övergripande politiskt ansvar i sådant, att inte oroa befolkning i onödan. Självklart är det hemligt. Vi får veta vad vi tål att veta. Stora Stater har stora möjligheter om rätt personer ingår i uppgörelser.

 • marlies

  Att handel måste anpassas globalt förr eller senare tror jag tvärtom att nationalitet blir mycket viktigare än hittills inom andra områden. På grund av konkurrens av ny uthållig utveckling. Inte många vill försvinna i en allmän grå, eller färgsprakande massa.

 • marlies

  Idag är allt hårdbevakat i en orolig global tid. Politiker har ett övergripande ansvar att inte oroa befolkning i onödan. Allt har nätverk, även människokroppen. Trassel att ta sig igenom allt har en funktion, att vi får annat att tänka på. Säkerhet är till för att brytas för en bättre anpassad livsmiljö. Inte så himla kul i alla dess former. Men nödvändigt. Våra konton, pensioner, banker, ABFs terror, allt dubbelarbete. Ett arbete för mer arbete åt många Alla vet att precisallt om vår person edan finns registrerat.
  Samtidigt får trassel oss att öppna ögonen för problem som måste lösas, även in på vår individnivå.. Hur vi ska förhålla oss i en mer öppen global situation

 • marlies

  De jag tycker synd om, är alla med begränsningar. Vi straffas ideligen av alla system.
  Som nu påsk, ett slutdatum i i helg. Jag blir trött på sånt. Har lust slänga allt i papperskorgen. Ringa hit och dit. Gå hit och dit, kopplas hit och dit. Koder som låses per automatik, ständigt nya lösenord. Byråkrati har enkelhet för hel befolkning, individen ett trassel utan slut.. Varje individ har samma hyra och räkningar i summa över år, samt skatt efter registrerad inkomst, läkarintyg aktivitet sammanräknad i exakt samma summa. Det borde kunna betalas ut automatiskt, samt ges ett kvitto på begärt belopp. Det handlar sällan om brist i pengar, utan ett aldrig sinande pappersarbete..
  En del som besktning i hur många alternativ som helst, pensionsförslag i mängd. Vem FAN vill llägga ner energi fattig på sånt ! När annat har större individuellt och globalt värde. Något för EU att begränsa. Grund lika, därutöver alternativ. Varje grön sak måste bevaras.

 • marlies

  Staten tjänar pengar på begränsade. I mer mobilavgifter, påminnelseavgifter, felinformation, avdrag på uttag, frimärken, kuvert, hemtjänst för livsuppehållande tjänster, extra bussresor till beordrade adresser, små burkar av medicin inte tillhörande högkostnadspris, säljande psykologer,. Individer idag måste ha stenkoll och kunskap i allt. Vara kontrollfreek i allt man stoppar i sig, har på sig, omges med.
  Idag är allt dubbelt, på grund av den globala hysterin i jakt på kapital för framtidsvision.

 • marlies

  I samhället idag syns bristen i omvårdnad av ungdom. Ett ökat tröstbeteende är resultatet. Av mat, godis, drycker, träning ,droger , rökning med alternativcigarettr,
  spel, TV tittande, datorblippande, musiköverdrift i mobiler, ,avstånd socialt ovårdat språk. En försvarsmekanism mot det yttre samhället. De flyr in i fantasivärlden.
  Då om ett perfekt yttre som inte finns. Glamour,miljonärer, lyx, beundran.
  Samtidigt som 70 tal återuppstår med enkelhet och progressiv stil, eko, krav hjölpstödare internationellt, tar emot olika kultur. Idag mer medvetna på ont och gott.
  Gränser är mer nedåt och mer uppåt. i extrema. Där ligger uppmärksamhet i dag.

 • marrlies

  I mitt fall handlar inte begränsning om att inte klara av, utan vetskapen om tt detä r ett maktmissbruk riktat mot mej. Jag vet att det är detta faktum som utlöser stress i att vara maktlös i energislöseri som jag behöver till annat meningsfullt. Ett rejält motstånd mot detta. Ibland önskar jag att jag vore dum i skallen ! Andra får betala för sådana tjänster utöver. Jag blir ursinnig på sådant iblllan medborgare på minimal inkomst.
  Jag känner en hjärtopererad i aktivitet, som måste gå igenom alla system för att kunna bli sjukpensionär. En brutal misshandel av redan sjuka. Det har jag också gjort, och gör änlt hjärta, en utan hel hjäna. Ettrejält bakslag fick jag helt i onödan, nu tilllbaka
  halvt. En del har psykologiska sociala begränsningar och ska ha ett helt annat program. De bromsar och lider bland andra.. En idiotplanering ABF. och fösäkringskassa.. Lika inom EU. Vi kan dö av sådant. Sno av höginkomsttagare barnbidraget idioter.

 • marlies

  Jag ser systemet som en medveten utrensning, både positivt och negativ. Vissa ska köras slut, andra ska slimmas om. Jag har varit lok tillräckligt länge, och tänker inte göra nytta i kroppsligt arbete. Jag gör nytta på egna initiativ och behöver ingen fröken, som talar om vad jag ska göra.. Därutöver mina intressen.. Inte klokt att vuxna måste ha program. Vi kan välja själva.. Inte har andra med att göra om vad jag gör alla dygnets timmar.. Normalt räknas egna insiativ som en tillgång, hur ska vi annars ställa klockan ? Mitt skrivande en aktivitet i allmän ruta. Inte måste jag in i annat rum för konst och hantverk heller. Men mer data nästa vecka, skrivarkurs i uppsättning avklarad.. Raport. Har du sök,t arbete.- nej jag ska inte arbeta. Intervju ? Nej jag ska inte söka jobb. Har du varit på rekryteringsträff ? Nej jg ska inte arbeta. Övrigt. -I utbildningsaktivitet.. Sådant månad ut och in. Hur kan man jobba på dårhus ? Läsa onödigt material, sprätta onödiga kuvert, föra in redan befintliga uppgifter. Alla på socialbidrafg i FAS3 borde stanna hemma. Inte minst sjuka. En ruta för sjuka finns inte ens på blankett. Inte på rapport på internet heller. Man ska välja intressanta uppgifter för egen uteckling, så man får motivation och blir frisk.. Allt som redan finns kommer att försvinna vart efter.Alla papper, maten, kaffet, sopor. SANNINGEN !!!! Plats olika.
  Handläggare med i pension. Man måste vara psykolog för att kunna se livet som ett skämt.

 • marlies

  Jag tror att vi allmänt måste bromsa individers dagliga stressbelastning. Ett resultat av maxprestation på kortast tid. Själv klarar jag inte längre flänga mellan golv och tak, springa som idag är en hastig gångart, samt inte att konstant vara tillgänglig för allt och alla. Att svänga runt på klacken på dansgolv inga problem under begränsad tid. I ett dagligt arbete i timtal omöjligt. Vi jobbar idag i ett omänskligt tempo. Hur många kroppsrörelser vi gör idag jämfört med bara tio år sedan vore intressant att veta. Jag tror vi är speedade till max eftersom allt flerinte längre kan stänga av, samt en oroväckande ökande sömnproblematik. När man är i karusellen upplever vi det normalt i samklang med andra. Men när vi kommer hem är energin på tomgång, samtidigt som dagens information fortfarande flödar. Däri ligger obalansen i att inte kunna koncentrera sig och inte kunna slappna av. Vill inte politiker ta död på folk i förtid som man kan få mardrömmar om är det hög tid att dra i bromsen för det kostar på sikt.

 • marlies

  Internationella har vi alltid varit efter uppkomna behov. Gamle Shahen av Iran hjälpte vår gamle kung bygga upp SAAB. Fick en Iransk fin ambassad i Stockholm samt eget Palats i Iran. Nye Shahen gjorde om Palatset till Iransk ambassad. Hitler byggde upp Sovjet samt tåg i Iran.
  Det gäller att olja rätt. Som anses fel av andra. Våra vanligaste bensinmackar utländska. Bara det att Svenskar långt upp i norr är rädda för andra människor. De tittar rakt fram, inte åt sidor.
  Kungen har ESS på hand i miljötänk, men rätt beslut hur, väntar näringslivet. Föregångare i Stiftelsen och beskyddare av Det nödvändiga, eller naturliga steget. Cancerforskaren Henrik Rober´t efternamn, Karolinska Sjukhuset. då.
  hade tidigt fokus i systemtänkande. Just utvecklat för företagare.
  IKEAS Miljölexikon. I textil kommer det mesta från Kina, snabbproduktion billigt, men dyrt i längd. Hennes o Maurits m.fl.
  Det är Multiföretag som ska börja enligt mej. Där finns kapital.
  Idag finns Bolag för återförsäljning från Kronofogdar. Så kan vi inte hålla på, men ett kapital för längre perspektiv.

 • marlies

  En sak är säker i allt multi av allt multi i produkter, bonusmam, pap, morfar, farmödrar. Ungar skiter totalt i standard, huvudsaken aktivitet och föräldrar och mat. De är sluga i vad som driver framåt.

 • marlies

  Jag gillar arktiska rådet samt andra med global inriktning. Det finns gott om tvättmaskiner för dumskallar nuförtiden. Det måste finnas organisationer utanför EU som stöd för FNs arbete som många helt kringgår idag. Även vi har varningar därifrån. Västs syn kan inte enbart råda i helt andra levnadsvillkor, dessutom ligger Asien långt före oss, även Kina som en stor befolkning med vana att strukturera men med andra principer som grund just därför. Samma sak i Saudiarabien. Var ska radhus, bilar åt alla få plats med IKEA som handel, uteplatser och utegrillar för vad. dessutom avsaknad av modern sophantering. Afrika en katastrof med vilda djur i städer och byar. En avsaknad skogsmiljö. På vissa håll har apor tagit över.
  Därför ett hetare farligare klimat globalt, därav klimatflyktingar i en uttorkad livsmiljö. Grönt ultimatum för rent syre, fukt och skugga, samt skydd för vind, djur, bevarande av vatten i olika former.
  Idag breder öknar ut sig ofantligt, oaser torkar. En del folk isolerade
  i knappa resurser krigar om det minsta, ett ökat utanförskap för redan
  uteslutna grupper. En skövling av alla skogar även hos oss.
  En skamlig urbanisering till stora överbelastade städer precis överallt.

 • marlies

  Vi har saltöknar, gruvor en lyxvara förr som skeppades globalt. Idag endast en vara för boskap. klimatet för att bryta salt är enormt påfrestande, där endast ett fåtal står ut att arbeta. Det finns en i Krakow, en otroligt intressant miljö, med droppstenar och kristaller.
  Den ansågs hälsobringande med alla mineraler. Trappsteg ner hur många som helst, ett museum med vagnar , och uppbyggda dåtidsmiljöer. Men även i tropiska heta miljöer. Motsvarande i is på Island, ett Hotell. Vi glömmer vårat ursprung i det vi har. Allt av hög uthållig kvalitet hamnar i sopberg. Redskap, möbler, hantverk, fordon.
  Det höll i generationer och var individ kunde både göra det och laga det själv. Så även det självförsörjande lantbruket. Jag såg en petrolblå tvåtakt SAAB idag, liknande min far här hade, med delad framruta,
  och blinkers som pinnar utvändigt. En 50 talare. Fullt körbar utan rost.
  Spegelblank. Idag är Nostalgi, Classic dyrgripar. Även veteran MC n.
  Vad är evidensbaserad kunskap värd politiskt ????? Allt vi har framför näsan, även vi själva kommer utifrån ? Var tror de att kapital kommer ifrån ? Vad vet de om förvaltning av kapital ??? Vad vet de om ansvar för global befolkning ?????

 • marlies

  Varför ska vi städa, överhuvudtaget någonstans ? Man ska inte bry sig om allt som finns, det försvinner och byter bara plats, finfördelas efter tid och sprids. Nytt kommer ständigt in överallt. Av både produkter och individer, krig och fred rent historiskt, nya gränser dras helt i onödan i innehåll , precis som pappersräkningar att skicka fram och tillbaka, när ett kvitto räcker. Normala arbetsuppgifter vore att föredra. det finns hur mycket betydelsefullt som helst att ägna sig åt, och bråttom är det !!!!!!!!! I stället för att se kapital som något statusobjekt utan förankring i ursprung.

 • marlies

  Våra högsta politiker överallt har även dom varit barn. Utmärkande för dessa är att ta makten över sig själv. Att vinna. Tuffa barn, tuff fostran.
  Jag tillhör den gruppen, men på marknivå.. En nära som liten tidigt känd där denne växt upp En vilja enorm, som skrattade åt förbud, drog iväg vid minsta chans. Plockade med sig allas blommor på uteplatser, gav till mig. Denne kunde allt redan i tvåan, sa till fröken nu går jag hem. Drog själv till kiosken, tjöt – Jag hittar inte hem. Kom hem med tanter och godispåsar.. Kastade sig i djupt vatten, efter de större.
  Antar att dessa heter ADHD idag. Men de kan tänka självständigt och koncentrera sig i timmar på allt av intresse. Barn som kastar ut allt redan i spjälsäng, sover nakna på masoniten. De är otroligt sociala och har stor känsla för andra. Har vänner i alla åldrar, nyfikna som attan. De står på tå som små på diskbänkar rivandes i alla skåp långt innan andra vaknar. En del är samlare av allt de hittar att undersöka.
  En del blir företagare, andra har intressen som begåvning. En del yrken innehållande utmaningar. De tävlar ständigt med sig själva.
  Där har vi också våra berömda idrottare..I familj vanligt att ena föräldern är hård, den andre mjuk. De vet var fördelar finns.
  Men den hårda är den som uppskattas.
  Utanför finns tuffare regler att lyda. Inte minst i höga positioner.
  Idag har vi Putin som bankar huvudet i förhandlingsbord. Gorbatjov var en tidigare. Idag även Trumph som tror sig ta helt avvikande
  åsikter som makt..

 • marlies

  Jag hoppas fler ställer krav i Jordbruksfrågan. Det är ju den som ska brukas och som vi i grund lever av globalt. Sedlar går inte att äta och bygga något av. Inte kan pengar skapa information och böcker heller.
  Illussioner,, visioner kommer ur tänkandet som inte heller går att köpa.
  Resuttatet av vad vi har , är det enda vi har ,inget nytt ramlar ner, bara omvandlas.

 • marlies

  Det mänskliga egenvärdet har störst betydelse. De som saknar det skaffar sig prylar och luftslott. De tänker felaktigt. Andra av dessa tar sig hur långt som helst för att återupprätta sitt eget värde. Övriga ger upp. Den bilden är enorm idag, både som forskning och självmord, samt i krig i flertal samtidigt. Vi letar skönhet samtidigt som aldrig förr i oss själva samt utåt. Människan för unik att utplånas.

%d bloggare gillar detta: