Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Vänstern har fel om vinster i välfärden

Det pågår kampanjer mot vinstintresset i vård och omsorg, och mot vinstdrivna intressen som driver flyktingförläggningar. Den slogan som ofta används är att man

”inte ska kunna göra vinster på andra människors lidande”.

 

Som Socialdemokrat och liberal har jag mycket kritik mot övervinster och privata intressen som löper amok. Riskkapitalister som minimerar investeringarna i befintlig verksamhet för att ta ut vinster, har jag inte mycket till övers för.

Men jag ogillar skarpt när man drar likhetstecken mellan vinstintresse och vanvård. Så som Vänsterpartiet ofta gör. Som om vården BLIR sämre per automatik om den är privat. Som om ALLA privata förskolor blir som den där förskolan som knappt gav barnen mat. Som om ALL flyktingmottagning som är privat blir negativ och skadlig.

Det är att lägga fokus helt åt helskotta fel.

Om vi pratar vinster i vården pratar vi inte bara om riskkapitalister utan även om Svalan i Stockholm med sin engagerade personal som gör allt för barnen. Och privata hemtjänster som ger de äldre en service de dittills bara kunnat drömma om.

Och om vi pratar om vinster i flyktingförläggningar pratar vi inte bara om Bert, Jan Emanuel Johansson och diverse nazister utan också om t.ex. Möllstorp och Löttorps Camping här på Öland. Som drivs med vinstintresse men vars ägare ger det lilla extra för de BRYR SIG.

Jag har jobbat inom vård och omsorg i jäkligt fina privata bolag med vinstintresse. Och jag har jobbat på sjuhelvetes så unkna icke humana kommunala arbetsplatser utan ett uns vinstintresse. Och jag har varit på sunkiga privata arbetsplatser och bra kommunala arbetsplatser. Själva vårdkvalitén har noll med om det är privat eller inte att göra. (Men jag noterar att möjligheten till VAL ofta gör privata kunder nöjda än kommunala brukare.)

Felaktiga vinster, underskott, konstiga besparingar och vanvård bör man reglera bort genom att skapa bra ramverk. ramverk som gäller BÅDE för privat och offentlig verksamhet.

Och hur är det med att tjäna pengar på lidande. är det så fel?

Gör inte en privat tandläkare det? Tjänar inte de på lidande? Och hur är det med tillverkare av plåster eller första förband, eller de byggbolag som bygger sjukhusen och förläggningarna och de restauranger som levererar mat till dem? Hur är det med tillverkare av röntgenapparater och sjukhus? Hur är det med en undersköterska eller doktor som arbetar på sjukhus, tjänar inte de också pengar, dvs lön, på andras lidande?

Undersköterskans och det privata vårdcentralens drivkraft är vinst men KAN också vara (och är oftast) att göra ett bra och proffsigt och medkännande jobb. Man bryr sig och vill hjälpa andra.

Om det där med att göra vinst på andras lidande måste avskaffas kommer vi inte att ha en enda undersköterska kvar i Sverige.

%d bloggare gillar detta: