Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Det är odemokratiskt, dumbom!

En folkomröstning om att minska asylinvandringen kan man ju ha, som inte spelar någon roll eftersom Sverige bara måste ta emot flyktingar eftersom asylrätten stipulerar det.

Man måste komma bort från tanken om att ett land gör ett aktivt val när de tar emot asylsökande.

Så kommenterar Viktor Banke Sverigedemokraternas förslag att folkomrösta om vi ska ta emot färre flyktingar i Dagens Nyheter nyligen. Jag arbetar aktivt mot Sverigedemokraterna och är för en generös flyktingmottagning men får ändå ont i magen av denna artikel. Åsikten är inte så ovanlig bland en del antirasister. Jag har stött på den flera gånger. Men att säga att flyktingpolitik inte är nåt vi kan vara med o besluta om demokratiskt är en farlig väg.

Det är mycket som man numera exkluderar från den demokratiska processen. Finanspolitik och ekonomi. Jag gillade mycket av avregleringen på 80-talet och 90-talet men inte fan frågade man väljarna TYDLIGT om det. Och säkerhetspolitiken o utrikespolitiken där struntar man totalt i väljarna. För att inte tala om EU direktiv som vi ”måste” lyda som det heter.

Det känns som utvecklingen mot mer demokrati avstannat under 1900 talet. Folk anses inte mogna för det.

Ena sekunden bestämmer de som bestämmer att vi ska ta emot massor av asylsökande o vi har en generös invandringspolitik, utan att fråga medborgarna om de vill det. Sen tvärvänder vi – utan att vi frågat medborgarna om de vill det.

Ja, även ämnen som är mina hjärtefrågor som avreglering av ekonomin, valfri vård, bra försvar och generös invandring måste förankras demokratiskt. Även här finns det antidemokratiska tendenser i debatten. Man skyller på FN eller EU eller ”marknaden” generellt sett eller finansmarknaden specifikt. Vi ”måste” för att marknaden eller EU eller FN kräver det. Eller som sagt asylrätten.

Artikeln med Bankes citat gillas säkert av många i vänstern. Säkert av samma personer som starkt ogillar argument som att ”marknaden kräver” reformer oavsett vad folk tycker.

Tar vi in flyktingar för att vi vill det eller för att vi måste oavsett om vi vill eller inte? Se där – skillnaden mellan demokrati och diktatur.

%d bloggare gillar detta: