Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Det är odemokratiskt, dumbom!

En folkomröstning om att minska asylinvandringen kan man ju ha, som inte spelar någon roll eftersom Sverige bara måste ta emot flyktingar eftersom asylrätten stipulerar det.

Man måste komma bort från tanken om att ett land gör ett aktivt val när de tar emot asylsökande.

Så kommenterar Viktor Banke Sverigedemokraternas förslag att folkomrösta om vi ska ta emot färre flyktingar i Dagens Nyheter nyligen. Jag arbetar aktivt mot Sverigedemokraterna och är för en generös flyktingmottagning men får ändå ont i magen av denna artikel. Åsikten är inte så ovanlig bland en del antirasister. Jag har stött på den flera gånger. Men att säga att flyktingpolitik inte är nåt vi kan vara med o besluta om demokratiskt är en farlig väg.

Det är mycket som man numera exkluderar från den demokratiska processen. Finanspolitik och ekonomi. Jag gillade mycket av avregleringen på 80-talet och 90-talet men inte fan frågade man väljarna TYDLIGT om det. Och säkerhetspolitiken o utrikespolitiken där struntar man totalt i väljarna. För att inte tala om EU direktiv som vi ”måste” lyda som det heter.

Det känns som utvecklingen mot mer demokrati avstannat under 1900 talet. Folk anses inte mogna för det.

Ena sekunden bestämmer de som bestämmer att vi ska ta emot massor av asylsökande o vi har en generös invandringspolitik, utan att fråga medborgarna om de vill det. Sen tvärvänder vi – utan att vi frågat medborgarna om de vill det.

Ja, även ämnen som är mina hjärtefrågor som avreglering av ekonomin, valfri vård, bra försvar och generös invandring måste förankras demokratiskt. Även här finns det antidemokratiska tendenser i debatten. Man skyller på FN eller EU eller ”marknaden” generellt sett eller finansmarknaden specifikt. Vi ”måste” för att marknaden eller EU eller FN kräver det. Eller som sagt asylrätten.

Artikeln med Bankes citat gillas säkert av många i vänstern. Säkert av samma personer som starkt ogillar argument som att ”marknaden kräver” reformer oavsett vad folk tycker.

Tar vi in flyktingar för att vi vill det eller för att vi måste oavsett om vi vill eller inte? Se där – skillnaden mellan demokrati och diktatur.

 • marlies

  En hel schön artikel. Antagligen är de fullt medvetna om att ställer man dumma frågor får man dumma svar. Inte konstigt vi inte tillåts yttra oss längre. Självklart bestämmer civil befolkning i våra val när vi röstar. Självklart blir det kravaller, demonstrationer när de överträder vår vilja. Även en stol, tallrik och ett bord har en gräns. Vi har även makten att inte rösta alls i värsta fall, och helt bestämma själva. Att så urdumt yttra sig totalt motsats i egna argument, klarar inte ens Robert Gustafsson som kan byta karaktär lika snabbt som vi blinkar.

 • marlies

  jag anser det mesta gått bakåt. Hur svaga klarar sig i samhället är helt obegripligt. Allt ska man be, fråga om och ta reda på själv. Det letas efter tjänster att ta betalt för. Vanvård enligt lag förbjudet, ändå måste behövande betala för livsnödvändig, som mat. Slavlängor förbjudna på 40 talet, att arbeta för mat i dåliga bostäder åt bönder.
  Då bondeupproren. Idag FAS 3 jobba för socialbidrag. Fattiga har inte råd med serviceboende. Har alltid undrat hur rullstolsbundna tar sig ner i soffan. De har en tvåa fullt utrustad med Micro, tvättmaskin, aktiviteter, personal. För svenskar lagbrott att tigga.
  Romer blir då markerade som brottslingar i tillåtandet Urdumma namnbyten istället för ändrat bemötande och erkännande av ursprungsnamn, och folk. Vi har Solara 60 en kostnad att bygga, installera och utveckla långt innan färdigt 2014. Putin har nya ISS rymdstation, inte gratis heller. Roligt att ingå i apcirkusen. Avdrag på eget kapital på bankkonton, som de har som investeringar. Är man sjuk och inte på topp straffas man på direkten i avdrag pålägg. Räkningar som rasar ner i springor mellan skåp.
  Vilka tror de att dom är ? Man ska yra ut på gator flytta bilar och allt möjligt oavsett lämpligt. DIKTATORER. Vem vill tvingas in i system ingen efterfrågat ????

 • marlies

  Vi hård slimmas genom ABF, placeras i fack som varor efter meriter, referenser kompetens och personlighetsanalys. Arbeten spottas ut automatiskt i ett system för exakt individuellt anpassad uppgift. Vi dirigeras till konferenser och möten till eventuellt intresserade arbetsgivare. Invandrare kan knappt förstå svenska. Bra ide ha läkarintyg, annars är jag väl värsta bra hälften ledar och socialtyp att direkt ta tag i en uppgift en normalt funtat människa inte fixar. Och jag absolut inte på gamla meriter, och hälften sjukskriven, som inte alls får befinna mig i stressarbete.
  En strateg helt utan social kompetens har utvecklat dagens samhälle.
  Inte logiskt att redan sjuka ska köra huvudet i väggen flera gånger om, inte heller söka
  jobb i en obefintlig arbetsmarknad, för enbart folk med bred eller specifik kompetens.
  De som åker på mest stryk är ungdom och invandrare, sedan sjuka.

 • marlies

  I min generation var dagens samhälle otänkbart. Man blev fostrad med krav, att hjälpa till SJÄLVMANT oavsett vem det gällde. Gå till posten, handla, putsa fönster, följa med till fotvård, frissan, vårdcentral, bära åt någon, packa i affären åt en svag person, översätta något, hämta någon och skjutsa hem någon. Idag färdtjänst, annat betaltjänster. Folk är så upptagna med sitt privata liv, och skiter totalt i andra.
  Detta ämne diskuteras dagligen av oss. Även vissa chefer idag är egen centraliserade. Det viktigaste för alla är att vara saknad och efterfrågad. Totalt ointressant idag. Bokstäver och siffror tror idioter utvecklar sig själva.

 • marlies

  Det vore ju helt bedårande och underbart om demokratiska ledare begriper att denna BESLUTANDE MARKNAD ÄR VI CIVILA som väljer i varje affärsuppgörelse in i minsta tuggummi vilken vara vi vill ha. Vad som totalt kapitulerat är information om varan, ursprung, transportkostnader i fossila bränslen och löner i dess hantering, från roten till hyllan i affären, samt utsläpp på vägen, slitage av fordon och väg. Vad kan det kosta ? ett tuggummi av fullastad lastbil, ibland båt, containrar, fler fordon och händer. Samma sak med invandrare i förlorad kostnad i hemland, och intäkter.
  En helgläxa för Fredrik Lundberg finansministern. Balansräkning deras urdåliga kompetens.

%d bloggare gillar detta: