Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Antingen expo eller någon annan -landets muslimer behöver hjälp nu

Många förundras över att det antirasistiska flaggskeppet EXPO gör relativt lite mot radikal islamism. Jag går därför här igenom hur EXPO under några års tid lovat göra samma sak mot radikal islamism som de gör mot rasism och nazism. Men år ut och år in har gått utan att detta löfte infriats.
Det är inte svårt att vara mot IS och radikal islamism om man är antirasist och antifascist. I själva verket är det lätt. Radikala islamister använder samma negativa generaliserande retorik mot de ”otrogna” som Sverigedemokrater och nazister använder mot muslimer. Är hat mot troende (muslimer) rasism är det givetvis också rasism att generalisera om de som tror fel (till exempel alla kristna).

Dessutom är radikal islamism fascistisk. Svenska fascister pratar mycket om nationen. Det gör radikala islamister också, fast för dem är det ”Ummah”

Svensk nationalism och radikal islamistisk nationalism använder samma tankemodeller.

Behovet av ett ”Expo” mot radikal islamism

Under många år var det en eller två journalister och några få bloggare som gjorde research och folkbildningsarbete mot radikal islamism. Idag har antalet ökat, tack och lov.

Jag var en av de bloggarna. Jag skrev mycket fram tills förra sensommaren. Då tystnade min penna, jag insåg att det var för farligt att blogga ensam om detta, dessutom saknade jag resurser att fortsätta. Det är inte en underbetald undersköterska från Öland som på sin fritid ska göra detta viktiga arbete.

Det behövs andra initiativ från andra aktörer än media, polis och journalister för att kartlägga extremisterna, mobilisera demonstrationer mot dem, samarbeta med moskéerna och folkbilda genom arbete i skolor och media. Det behövs organisationer liknande Lärare mot rasism och Expo och Stoppa Rasismen som mobiliserar mot radikal islamism.

Det skulle behövas ett Expo mot radikal islamism med andra ord.

Expos velande

Det bästa hade varit att EXPO själva gör det eftersom de arbetar mot islamofobi också.

Det är något EXPO lovat göra flera gånger. Det hörde jag redan 2010 och 2011 från personer anställda av EXPO. Daniel Pool skrev det öppet 2010, att nu var det ”dags” att göra något mot radikal islamism eftersom okunskapen, som han skrev det, var stor bland journalister och beslutsfattare, och vanligt folk, om den bakomliggande ideologin till radikal islamism. Taimour Abdulwahab hade precis sprängt sig själv nära Drottninggatan i Stockholm.

2012 skrev Daniel Poohl återigen att någon måste börja samla information och fakta om radikala islamister, och bedriva folkbildning mot dem, det var i en artikel om sekten Hizb Ut Tahrir.

Att den islamistiska sekten Hizb ut Tharir har etablerat sig i Sverige borde oroa varje antirasist. Men istället är det tyst[…]Den som vill veta något om exempelvis Hizb ut Tahrir är till stora delar utlämnad till bloggar och sajter med ett enda syfte – att rensa Sverige fritt från islam. Det är ett problem. De har fått fältet fritt. Det är dags att ändra på det.

Vi på Expo har under de senaste månaderna i allt större grad börjat rapportera om, reagerat på, och skaffat kunskap om intoleransen inom islamistiska grupper av olika slag. Det kommer vi att fortsätta göra. Inte för att det är det viktigaste att göra just nu. Inte för att det är det mest alarmerande problemet. Utan för att det borde vara en självklarhet för alla antirasister och antifascister.”

Samma sak sa folk i Expo till mig personligen.

Nu sker det, vi ska börja arbeta mot radikal islamism på STOR skala.

Efter detta skrevs var det i stort sett tyst på Expos hemsidor. En och annan artikel har dock skrivits, som mest varit referat av andras arbeten mot radikal islamism.

Breven 2015

För ett år sen skrev jag en artikel och muntligen fick jag höra att det minsann var på gång initiativ från EXPO.

Förra sommaren skrev jag ett brev till Daniel Vergara och Daniel Poohl och undrade när detta som de utlovade skulle komma igång.

Jag fick då detta svar av Poohl:Du har helt rätt i att detta är ett viktigt arbete och en viktig fråga. Vår plan är att under hösten på allvar dra igång arbetet. Med målet att komma med en eller flera artiklar under hösten. Jag vet att det kan låta som om vi skjuter upp en viktig fråga. Men det finns många minor och trampa och vi vill ha helt klart för oss hur vi ska ta oss an frågan utifrån ett Expo-perspektiv. Så att vi står raka i ryggen när vi väl kör igång.

Pratet om hur komplicerat han ansåg det var var intressant. Varför är det inte ett smack komplicerat att vara mot nazism medan det anses komplicerat att vara mot radikal islamism?

Jag svarade så här:

Egentligen finns inga minor. Bara man är rak med att man går mot islamofobi[…].

Jag motsätter mig lite det där med att det skulle vara komplicerat. Det är det inte. Det är inte det minsta komplext att gå emot nazismen, man hatar inte alla svenskar för det. Att muslimer utsätts för hat gör ingen skillnad, för hat är aldrig ett legitimt sätt att bemöta annat hat på. När en jude, muslim eller svensk hatar med ”underläge” som motiv, är det också hat. Man kan vara utsatt för rasism och vara rasist samtidigt.

Ja Expo kommer att utsättas för kritik. Det kommer inte att hindra en del från att kalla Expo rasistiskt. Men det sker redan idag. När Alexander Bengtsson var nere i Kalmar förra året blev det ett ståhej kring några muslimska kvinnor som kom fram till att Expo var rasister för att Expo talat illa om Hizb Ut Tahrir

Vi förlorade ca 10 potentiella aktivister i Tillsammansskapet på grund av det. Bland annat En ung kille som senare postat IS videos lämnade också Tillsammanskapet senare efter att ha insett att Expo var12421308_10153628622557672_874950361_n inblandat.

Men inte mycket hände. Jo man har skrivit någon artikel, men utan en vilja att göra egen research.

Jag frågade därför igen i oktober och november vad de ska göra.

Poohl svarade då:

Att detta är en fråga som vi bör och ska agera i behöver du inte argumentera för.  I nästa nummer kommer en längre artikel om IS och dess uppkomst. Vi kommer i varje nummer ha något som berör detta ämne.

Nästa år anställer vi en person som kan frågan bra och som med stöd av Ungdomsstyrelsen kommer att utbilda lärare som möter dessa idéer i sina klassrum.

Vi står i startgroparna för ett omfattande grävprojekt som blir vår grundläggande take i detta ämne.  Det är vad vi gör just nu. Och det kommer att bli mer.
/daniel

Expos tystnad

Nu är det snart april 2016 och mig veterligen gör de lika lite som de alltid har gjort.

Medan bombdåden sker i Frankrike och Bryssel satsar och driver EXPO vänsterpolitiska kampanjer mot ”vinster i välfärden” genom Tillsammansskapet (som är 100% toppstyrt av EXPO självt).

Hur vi ska tolka det vet jag inte. Är det viktigare att driva kampanjer mot privata vinstintressen i Sverige än mot en fascistisk och grovt rasistisk rörelse som spränger människor i luften i hela Europa?

Det kanske är dags att vi överger hoppet om att Expo någonsin kommer att göra något mer substantiellt mot radikal islamism. De är en bra kraft mot viss form av rasism och fascism, men inte mot all rasism och fascism.

Men vem ska då göra det? Är det så att vi måste vänta tills första stora terrordådet sker på svensk mark, och kanske hundratals människor dött, innan folkbildningsarbetet och researchen om de radikala islamistiska nätverken kommer igång på allvar.

Framför allt behöver landets muslimer denna hjälp. En del imamer och moskeer arbetar mot radikal islamism och gör ett bra arbete. Men utan större stöd från samhället får de stora problem.Därför behöver vi något EXPO-liknande mot radikal islamism, med eller utan hjälp från det egentliga Expo.

%d bloggare gillar detta: