Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Lys

Någonting händer i Bryssel. Jag sitter och pratar i telefon. Är det ens Bryssel? Det står det på TV4, eller vad står det? Tänker, kanske frågar, jag och tar bort telefonen från örat för en sekund.

Redan då var det över. De var över.

De kommer aldrig att få skratta mer – och ingen kommer heller att få skratta med dom. De kom aldrig hem, eller bort, eller någonstans mer. De fick aldrig mer dricka en kaffe.

Ljus släcktes med en hammare.

Men detta ska inte handla om den vrede som jag, vi, känner. Heller inte om de som aldrig ville vara roten till en gränsöverskridande sorg. De som bara hade tänkt fortsätta med sin tisdag. Ta en taxi från flygplatsen, gå av tunnelbanan. Dra kappan lite extra om sig – för det var inte så varmt som man hade hoppats. Köpa en kaffe som kallnar på vägen.

Det ska handla om vad man, vi här, gör efteråt. Vi som inte var där, vi som är betraktare på avstånd. Jag gick och handlade Ipren. Ingefäran som jag skulle handlat glömdes bort.

Jag lyssnade på musik. Pratade mer i telefon, jag skrattade. Och pratade om det som hänt. Och om meningslösheten i tomma gester. Hur tramsigt det är när någon byter profilbild och lägger till den belgiska flaggan. Hur platt det är att någon lyser upp en bro i svart, gult och rött.

Hur oviktigt det är i det stora hela att någon skriver på Twitter att all deras kärlek går till Belgien.

Jag har också så många gånger tidigare sagt att sådant inte spelar någon som helst roll. Vad betyder ett upplyst torn i Paris för en värld som skakar? Jag fann det uppenbarligen viktigt att säga det även i tisdags.

Men jag hade fel. Jag hade fel hela tiden.

För vi kan inte göra annat. Vi kan inte från en soffa, från en emotionell parallellvärld, göra annat. För vi förstår inte. Vi saknar medel och vi saknar styrka.

När allt är obegripligt blir gesten någonting. Att med de minsta av medel visa solidaritet kan – nej det får inte vara fel. Det är någonting.

Byt profilbild, lys upp ett torn, en bro, en stad. Lys upp en värld.

Lys upp allt.

%d bloggare gillar detta: