Senaste nytt

Massmördare i USA: ”Uber-appen fick mig att mörda”

Reuters/Kai Pfaffenbach

Då och då när det sker hemska våldsdåd brukar boven i dramat enligt gärningsmannen själv vara någon annan än hen själv. Andra gånger har det hänt att gärningsmannen fått hjälp att urskulda sig av debattörer och fackmän. I båda fallen brukar, tillsammans med stora och skrämmande rubriker, en psykolog eller en oroad allt i allo tyckare få uttala sig helt oemotsagd över sin oro över videovåld, satanistisk musik och dataspelsvåld. Och genast krävs att handlingskraftiga politiker agerar under parollen ”tänk på barnen”.

Nu har samåkningstjänsten och motorn i delningsekonomin Uber blivit anklagad för att ha fått en av sina förare att mörda. Den tidigare Uber föraren Jason Dalton ifrån Michigan, USA, är anhållen och misstänkt för att ha mördat sex personer i staden Kalamazzoo. Enligt Dalton var det Ubers app som fick honom att mörda. Enligt Dalton är Uber-appen så pass smart att den kan ta över en människas kropp, Dalton beskriver det hela på följande sätt enligt CBS:s lokala tv station WJTV:

  like artificial intelligence that can tap into your body,

Det var den  20 februari 2016 som det hela hände.

Dalton skall under sitt nattpass sett en djävulsliknande varelse poppat upp i hans Uber-app, och efter att ha tryckt på sin skärm skall mördandet börjat. Han skall då ha plockat upp 8 passagerare och mördat 6 av dessa och skadat 2. Det var igår (läs den 14 mars 2016) som polisen i Kalamazzoo gjorde Daltons ”upplevelse” offentlig. Om man av någon anledning skulle vilja tro på Daltons berättelse så finns det en del saker som talar emot hans berättelse. Ett av dessa är att han några timmar innan han påbörjade sin mordvåg hade Dalton enligt Michigan Lives rapportering gått till en vapenaffär tillsammans med en vän och köpt en jacka för 85$ som var designad för att kunna gömma en pistol i bröstfickan.

Enligt NBC:s lokal tv station Wood-Tv skall Dalton inte ha några kända psykiska problem, en domaren har dock enligt Tv-station beordrat en psykiatrisk undersökning av Dalton för att se om han kan ställas inför rätta.

Vi på Frihetssmedjan hoppas att detta olyckliga våldsdåd inte på något sätt används som slagträ mot Uber som möter ett stort motstånd ifrån mäktiga intressen vars synpunkter finns väl representerade i regeringen. Det finns dem som aldrig missar ta tillfället att utnyttja olyckliga händelser som dessa för att pådyvla sina åsikter och paternalism till människor som kanske inte annars skulle lyssna.        

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Ja, snacka om att inrikta sig på en stor marknad för många, ibland officiella personer för MAX uppmärksamhet i en UTOPI som Media på direkten hakar på som STORT
  ENASTÅENDE VERKLIGHET ! MÖRDARENS NAMN FÖR ALLTID IHÅGKOMMET-
  EN perfekt plan för GALENSKAP. Som grabben i Norge som dök upp från ingenstans i sin UTOPI. Som osynliga demoner har de i skallen. UBER hade kunnat heta vad som helst.

 • marlies

  Själv var jag hemlig Agent efter en organisk psykos på US en period. Alla med mobiltelefoner var spioner. Jag kunde inte avslöja mej själv, men hade ständiga flyktplaner. Hörselhallucinationer att jag var sedd överallt gjorde att jag gick tillbaka.
  Jag kom inte särskilt lång, men en bit in i trädgårdsföreningen som längst.
  En fantasi som blev verklighet i skallen av operation i den. TVn kunde jag inte se, för biljakter var riktade på mej. Jag trodde det fanns kameror som följde mej i allt jag gjorde. Det påminner om artikelns upplevelse. Han UBER, jag US. Mediciner spottade jag ut, för i mitt huvud skulle jag drogas, sov inte på fyra dygn trots maxdoser sömnpiller. En kris. Självklart läkte det ut, när läkning börjar.
  Jag tyckte bevakningen var usel, eftersom spioner kunde stå bredvid och prata sinsemellan. Jag sa det också till personalen.
  Vad som händer i hjärnan kan vi inte påverka.

 • marlies

  För mej ändå en medveten förklaring, då jag praktiserat där. Efteråt att hörselhallucinationer troligen kom av att personal ropade mitt namn under psykos, samt en mening. – Du klarar det här. Inte helt bra för jag gick i trappor och överallt, som jag inte skulle. Den dagen vi kan höra, registrera, tolka andras tankar kommer troligtvis aldrig att inträffa. Som tur är, är vi oftast friska i tänkandet.

 • marlies

  Det finns en mystik i rösthallucinationer. Det är ingen röst, utan som en tanke, men ändå igenkännande i person. Den hörs på insidan i tysthet. Jag hade meningen, du klarar det länge. När jag hade dålig balans, var svag, som gjorde att jag utmana mej att promenera, började cykla, började datagrund, tog tillbaka körkort, hoppa studsmatta, gick på stan, tog bussar, trots att marken gungade och fokus framåt krävdes. Hur det är möjligt att detta fenomen existerar vet ingen. Tills den inte längre behövs. Länge sedan nu. Men i en konstant psykisk obalans av skada,sjukdom eller ärr, med hot, eller uppdrag en katastrof. Det finns ingen vetenskap i psykologi. Bara avvikande beteende som vägleder diagnoser.

 • marlies

  Jag kan samtidigt varna för att utsätta sig för allt ockult, magi, hypnoser, kristallkulor och allt möjligt. Vi påverkas otroligt snabbt och lagrar information omedvetet, som snabbt uppfattas som verklighet. Man ska veta viillka som hålller i redskapen.
  Samt i vilket syfte det efterfrågas. Rökavvänjning annat ur hälsoperspektiv helt ok.
  Samma sak med droger i vilket umgänge man befinner sig i.. Att leka med hjärnan har en risk.

 • marlies

  Alla vet att våra tankar kommer utifrån i hur vi uppfattar oss själva och andra i deras bemötande, kroppsspråk och tal, mimik. Det används droger i krig, för vakenhet, adrenalin, verklighetsförflyttning.. Inte minst på barnsoldater. Individer har alltid manipulerat människan i tänkt syfte. Utseende, mode, inredning, politik. Vi ska komma ihåg att många fördelar finns i det. Att må bättre är oftast syftet.

%d bloggare gillar detta: