Senaste nytt

Massmördare i USA: ”Uber-appen fick mig att mörda”

Reuters/Kai Pfaffenbach

Då och då när det sker hemska våldsdåd brukar boven i dramat enligt gärningsmannen själv vara någon annan än hen själv. Andra gånger har det hänt att gärningsmannen fått hjälp att urskulda sig av debattörer och fackmän. I båda fallen brukar, tillsammans med stora och skrämmande rubriker, en psykolog eller en oroad allt i allo tyckare få uttala sig helt oemotsagd över sin oro över videovåld, satanistisk musik och dataspelsvåld. Och genast krävs att handlingskraftiga politiker agerar under parollen ”tänk på barnen”.

Nu har samåkningstjänsten och motorn i delningsekonomin Uber blivit anklagad för att ha fått en av sina förare att mörda. Den tidigare Uber föraren Jason Dalton ifrån Michigan, USA, är anhållen och misstänkt för att ha mördat sex personer i staden Kalamazzoo. Enligt Dalton var det Ubers app som fick honom att mörda. Enligt Dalton är Uber-appen så pass smart att den kan ta över en människas kropp, Dalton beskriver det hela på följande sätt enligt CBS:s lokala tv station WJTV:

  like artificial intelligence that can tap into your body,

Det var den  20 februari 2016 som det hela hände.

Dalton skall under sitt nattpass sett en djävulsliknande varelse poppat upp i hans Uber-app, och efter att ha tryckt på sin skärm skall mördandet börjat. Han skall då ha plockat upp 8 passagerare och mördat 6 av dessa och skadat 2. Det var igår (läs den 14 mars 2016) som polisen i Kalamazzoo gjorde Daltons ”upplevelse” offentlig. Om man av någon anledning skulle vilja tro på Daltons berättelse så finns det en del saker som talar emot hans berättelse. Ett av dessa är att han några timmar innan han påbörjade sin mordvåg hade Dalton enligt Michigan Lives rapportering gått till en vapenaffär tillsammans med en vän och köpt en jacka för 85$ som var designad för att kunna gömma en pistol i bröstfickan.

Enligt NBC:s lokal tv station Wood-Tv skall Dalton inte ha några kända psykiska problem, en domaren har dock enligt Tv-station beordrat en psykiatrisk undersökning av Dalton för att se om han kan ställas inför rätta.

Vi på Frihetssmedjan hoppas att detta olyckliga våldsdåd inte på något sätt används som slagträ mot Uber som möter ett stort motstånd ifrån mäktiga intressen vars synpunkter finns väl representerade i regeringen. Det finns dem som aldrig missar ta tillfället att utnyttja olyckliga händelser som dessa för att pådyvla sina åsikter och paternalism till människor som kanske inte annars skulle lyssna.        

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: