Senaste nytt

Leo Gerdén: Juridisk abort är bra för både föräldrar och barnet

LUF väst har klubbat igenom ett förslag som handlar om att män, på samma sätt som kvinnor, ska i god tid innan barnets födsel, kunna avsäga sig sitt föräldraskap.

Detta har möts av mycket kritik och förslaget har ansetts orimligt och ansvarslöst. För mig är det en självklarhet att mannen ska ha samma rätt som kvinnan.

Såklart ska man under ett samlag, om man inte vill ha barn, vara skyddad. Men i en del fall sker inte detta och kvinnan blir oönskat gravid. En oönskad graviditet kan bero på många anledningar. T.ex att alkohol har varit inblandad eller att kvinnan ljugit om att hon använder preventivmedel.

Alla barn förtjänar att ha föräldrar som älskar dem, inte föräldrar som oönskat fick barnet av en olyckshändelse. Beslutet om att försöka få barn bör vara noga avvägt. Hellre att mannen avsäger sig sitt faderskap, än att barnet ska behöva lida över att ha en pappa som inte älskar dem.

Många menar att det skulle skada barnet att bara ha en förälder. Men det viktigaste är att barnet får en trygg uppväxt där man kan känna sig älskad.

I Sverige strävar vi efter att få ett så jämställt samhälle som möjligt. Idag finns det en ojämlikhet mellan parterna där kvinnan kan göra ett val om hon vill bli förälder.

Kvinnan har idag en möjlighet att, om hon inte är beredd eller inte vill axla ansvaret att bli förälder, göra abort. Att få barn påverkar hela livet och det är ett stort steg, även för mannen.

Mannen ska ha lika lång tid som kvinnan har idag på sig att göra juridisk abort, till vecka 18. Kvinnan bör också få tid på sig att avgöra om hon, efter mannens beslut, vill göra abort.

Alltför ofta är pappan inte närvarande vid barnets uppväxt och då blir, en gemensam vårdnad, komplicerad för familjen. Om så bara när båda föräldrarna måste skriva under papper och annat.

Många menar dock att det är något som man får ”räkna med” om man har samlag. Men jag tycker inte att man ska använda samma argument mot juridisk abort som vissa konservativa länge använt mot vanlig abort.

Det här förslaget tål absolut att diskuteras. Jag hoppas också att folk börjar hålla lite godare ton i debatten. Det är ett mycket bra förslaget som värnar både barnet och föräldrarna. Mannen ska ha samma rätt som kvinnan att säga nej till att bli förälder. Det bör vara ett noga avvägt beslut att bli förälder. Inte en oönskad olyckshändelse.

Leo Gerdén är 13 år och aktiv i Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF). Han är intresserad av invandrings-utbildnings- och näringslivsfrågor ur ett liberalt perspektiv och är krönikör på Frihetssmedjan.

%d bloggare gillar detta: