Senaste nytt

Leo Gerdén: Gör det lättare att arbeta som ung

Idag har vi en mängd regler och byråkrati som sätter stopp för möjligheten att som ung arbeta på sin fritid. Bland annat får en 15 åring bara jobba max 7 timmar på en dag. Om vi låter ungdomar jobba, skapas en arbetsvilja hos nästa generation.En vilja att tjäna sina egna pengar och få en frihet att kunna göra egna val. Jag tror att de allra flesta ungdomar klarar av att arbeta, men framförallt tror jag inte på att det är staten och facket som ska avgöra det. Det är extremt olika från person till person hur mycket man klarar av, framförallt i den här åldern. Därför anser jag att vi bör lätta på reglerna kring att låta ungdomar få arbeta.

Signalen som vi bör skicka till ungdomar är att arbete leder till frihet. Det är när den unga individen får sin första lön och själv kan se hur ens arbete faktiskt leder till att man kan köpa den väskan man alltid drömt om, eller resa till ställen som man alltid velat resa till, som en god arbetsmoral skapas. Det är därför ungdomar redan från tidig ålder ska tillåtas arbeta. Ungdomar idag är nästa generation som kommer styra det här samhället. Om vi skickar en signal till dem om att de ska skyddas från arbeta, vilket dagens regler utsänder, kommer de också formas efter det.

Det finns en lång rad onödiga regler som sätter stopp för den drivkraft som ungdomar har. Det bli helt enkelt för komplicerat att anställa en 15 åring. Facket vill ”skydda” ungdomar mot något, enligt facket, så otroligt farligt och skadligt som att jobba. Detta bevisar den bild som finns av vuxenvärlden om att vi inte klarar av någonting. Jag lovar, vi är människor. Vi klarar av att ta ansvar och ta egna beslut. Att arbeta är egentligen ingenting vi är ovana vid. Vi går dagligen i skolan som är otroligt mycket svårare än att jobba i en kiosk. Vi lever dagligen under press för att prestera maximalt.

Det är otroligt stor skillnad på ungdomar i den här åldern. En del skriver krönikor för Frihetssmedjan, andra vet inte vad en krönika är. Men jag anser inte att det är fackets och statens roll att berätta för mig hur mycket jag klarar av att jobba. Jag tror att individen vet bättre om sin egen kapacitet än staten och facket, det är därför jag är liberal. Alla är olika och därför ska vi även i detta fall få göra våra egna val

Vi måste visa våra ungdomar att jobb leder till makt och frihet. Att ge våra ungdomar en god arbetsmoral är kanske det bästa vi kan skicka med dem till framtiden. De ungdomar som inte klarar av att arbeta, ska inte sätta ribban lika lite som de som kan jobba 8 timmar om dagen och samtidigt klara skolan utmärkt. Det är därför individen ska få bestämma det, inte facket eller staten. Vi måste lätta på regelverket för att förbättra arbetsmoralen och våga tro på dagens ungdomar.

Leo Gerdén är 13 år och aktiv i Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF). Han är intresserad av invandrings-utbildnings- och näringslivsfrågor ur ett liberalt perspektiv och är krönikör på Frihetssmedjan.

%d bloggare gillar detta: