Senaste nytt

Leo Gerdén: Alla kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp, tillåt surrogatmödraskap

En ny utredning har lagts fram som säger att surrogatmödrarskap inte bör vara tillåtet i Sverige. Den här utredningen har väckt mycket debatt den senaste tiden. Det bör vara tillåtet för kvinnor att frivilligt bära ett barn i sin mage. Alla människor har rätt till sin egen kropp.

Staten ska inte ha bestämma över om och hur kvinnor ska vara gravida. Dagens lagstiftning sätter käppar i hjulen för denna medmänskliga handling. Om en kvinna vill hjälpa ett par som är i en svår situation, bör hon få tillåtas att göra det. Såklart ska en ordentlig prövning göras innan graviditeten sker för att säkerställa att inget utnyttjande eller tvång förekommer.

Att tillåta surrogatmödraskap är viktigt för att ofrivilligt barnlösa ska kunna få möjligheten att skaffa barn. Adoption är en lång, komplicerad och dyr historia som alla inte har kraft eller ekonomiska möjligheter för att gå igenom. För samkönade äktenskap kan ibland surrogatmödraskap vara den enda möjligheten att skaffa barn. Det är för dessa människor som motståndarna till surrogatmödraskap vill begränsa möjligheten att få barn. Tänk på det nästa gång ni hör en vänsterpartist prata om HBTQ-personers och kvinnors rättigheter, för när det väl kommer till kritan så verkar de där fina orden om allas lika värde inte lika viktiga längre.

Men det finns ett sätt till för dessa par att ändå skaffa barn och det är att åka utomlands och få hjälp av en surrogatmamma i t.ex Indien, dit många åker. Där ser det helt annorlunda ut. Kvinnor kan utnyttjas och det kan t.o.m. likna en form av slaveri. Många väljer Indien bland annat för att det är billigt men också p.g.a. den juridiska situationen. Den gravida kvinnan får inte lägga anspråk på barnet. Kvinnorna kan vara fattiga och undernärda och har därmed större risk att avlida under graviditeten. Ibland blir de även tvingade av sina män och andra släktingar, att sätta sitt liv på spel för att tjäna ihop lite pengar till familjen.

Dessa problem blundar motståndarna till surrogatmödraskap för. I Sverige kan vi ha ett säkert system som bygger på att kvinnorna själva får välja om de vill ställa upp. Om vi fortsätter att göra det olagligt med surrogatmödraskap kommer de här verksamheterna i Indien och i andra för kvinnorna mer osäkra länder, bara att fortsätta. Vi bidrar just nu till vad som på riktigt är ett utnyttjande av kvinnor.

Vänstern och andra motståndare pratar om människohandel. Att kvinnor själva får välja om de vill hjälpa en barnlös familj i form av att bära deras barn är inte människohandel. Det är en medmänsklig handling. Jag anser att det är bättre att ofrivilligt barnlösa familjer får hjälp i Sverige, där vi kan garantera trygghet för kvinnorna, än att vi tvingar dem åka till Indien. Alla människor har rätt till sin egen kropp.

Leo Gerdén är 13 år och aktiv i Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF). Han är intresserad av invandrings-utbildnings- och näringslivsfrågor ur ett liberalt perspektiv och är krönikör på Frihetssmedjan. 

%d bloggare gillar detta: