Senaste nytt

Kampen mot alkoholglassen

Foto och bildbehandling: Per Pettersson
Vi har här på Frihetssmedjan tidigare skrivit om regeringens tobaksutredning där Fredrik Andersson påpekade det paradoxala i att förbjuda rökning i privata inrättningar men inte på allmänna ytor så som parker och gågator. Göran Lundahl, ansvarig för tobaksutredningen, har kommit med ett lagförslag om att förbjuda rökning på busshållplatser, uteserveringar mm.

Idag rapporterade tidningen Accent att ”kritiken mot regeringens förslag växer”. Nykteristförespråkar organisationen IOGT – NTO är kritiska mot regeringens förslag då man anser att regeringen inte går tillräckligt långt. IOGT-NTO har tidigare haft Gabriell Wikström, nuvarande Folkhälsominister, som sin ambassadör. Wikström har i regeringen ansvar för ANDT-frågorna (alkohol, narkotika, dopning och tobak). När Stefan Löfven meddelade att han skulle ha Wikström som sin Folkhälsominister hälsade IOGT -NTO att de

utgår ifrån att de kommande fyra årens alkoholpolitik fortsätter stärka Sverige som en förebild inom den globala folkhälsopolitiken

Wikström saknar både relevant utbildning och erfarenhet för tjänsten, vilket han inte är ensam om bland sina kollegor. Förutom kritik ifrån IOGT-NTO har även oppositionspartierna Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna uttalat sig.

Vänsterpartiet tycker att regeringens lagförslag är för ogreppbar. Man tycker likt IOGT-NTO att regeringens förslag är för tam. Man förespråkar att den totala konsumtionen av alkohol måste minska och att detta sker genom att man kontrollerar tillgängligheten och priset på alkohol ytterligare. Liberalerna ser alkoholglassarna och e-cigaretter som de viktiga stridsfrågorna, utöver detta tycker man att cannabis och barn inte är tillräckligt prioriterade i lagförslaget.

Att Vänsterpartiet inte ser individen som en agent som kan besluta vad hen ska konsumera är inte så förvånande. Och inte heller är det egentligen förvånande att Liberalerna tidigare Folkpartiet tycker sig veta bättre än individen om vad som ska konsumeras och inte konsumeras, då detta har varit ett signum för partiet enda sedan partiets grundande och har förevigats med just följande bild:

Det ska vara förbjudet att knarka

Men i och med namnbytet till Liberalerna ifrån Folkpartiet så hoppades man på mer liberalism och inte bara prat om att man är ett liberalt parti.  Å andra sidan kan kanske förklaringen till Liberalernas förhållning att ha göra med Barbro Westerholms, som är partiets ledamot i socialutskottet, bakgrund som generaldirektör för Socialstyrelsen.

 

Sverigedemokraterna kopplade som vanligt även denna fråga till deras enda fråga, dvs  invandringsfrågan.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Alkohol hör ihop med umgänge oftast. Vi behöver ändra seden i att bara sitta på stolar och i soffor, med chips av olika slag och dip. Ett fett bandat med flaskor, burkar av alkohol. Bäst lär man känna andra om man gör något tillsammans, rör på sig. Som tipspromenader hem till varandra. Då dricks det också betydligt mindre, än när man är placerad, och har allas ögon och öron på sig.

 • marlies

  Systemet är ett statligt verktyg för skatt och maktkontroll. Det var länge sedan motboken avskaffades. Vi måste inse att vi inte kan kontrollera genetiskt arv för alkoholism genom gamla forntida metoder. Det är inte staten som ska kontrollera utan vårdcentraler i bakgrundsuppföljning, för varning av eventuella arvsanlag.
  De som har anlaget dricker sitt behov ändå, bränne själva, sätter mäsk, och fixar olika viner hemma i hinkar och silar. Maskros, hassel fläder, körsbär och annat gott naturligt. En skämtsam alkoholpolitik. Varningar för ungdom. Helt sjukt.
  Min erfarenhet, ungar med stränga regler går till kompisar och dricker okontrollerat, där ingen är hemma, eller där föräldrar inte bryr sig. Andra köper ut, levererar. Ett mobilnummer, fixa t på nolltid. Normalt för mej hemma, med stenkoll. Växande utan erfarenhet vet inte mängd och reaktioner. Ålder avgör inte mognad och förståelse.
  Vi föds nyfikna att prova, skrika för att andas ( balans) och äta och dricka.

 • marlies

  Vi måste sätta emot dagens alkoholpolitik. Idag blandas droger in mer än tidigare.
  Många år sedan nu kom ungdom halvt medvetslösa, ringde på, med snurrande ögon eller stel blick. Att festa är INTE samma sak idag .En del helt tysta i egen konstlad verklighet. Vi har kemiskt heroin, en abstinens farligt för hjärtat. De fryser som till is.
  Ungdomar begriper inte sånt. särskilt inte när bruksanvisning medföljer, som en tillåten medicin, uppfattas det. Internet expresshandel.

 • marlies

  Jag är fly förbannad på politiker som letar användbara luckor som de mest utsatta att håva in nya pengar på. Att självmorden är högst i förhållande till befolkning i Sverige beror på meningslösheten i att utvecklas och leva. Att inte få något stöd alls varken hemma, i skolan, hos socialen och inte inom psykiatrin heller. Att då komma med makt över föräldraansvar i att ungdomar då istället får full frihet i att använda vad de vill i alkohol och droger utan insyn är förjävligt. Att straffa utsatta så långt det går är barbariskt.

 • Pingback: L:s nya logga: När det blir för mycket s & m i politiken | Frihetssmedjan()

%d bloggare gillar detta: