Senaste nytt

Gästkrönika: tankar om vår nutida demokrati och dess fallgropar

Har ni någonsin funderat på att den mänskliga reaktionen inför en förestående katastrof, från tid till tid, kan vara helt felaktig och fullständigt ologisk?

Till exempel när vi korsar ett övergångsställe och är på väg att bli påkörda av en bil, plötsligt så stannar vi upp i skräck istället för att kasta oss åt sidan!

Eller när hela den Europeiska Unionen darrar i sin kärna på grund av vargtider, och vi beslutar oss alla för att gå skilda vägar, istället för att stå starka tillsammans och diskutera våra alternativ på ett produktivt sätt!

Jag kan bara komma till en slutsats: Panik deklinerar det mänskliga sinnet och avskaffar dess förmåga till logiskt, rationellt tänkande; för att fylla tomrummet därvid tar vårt magiska tänkande över och skapar otäcka monster i mörkret. Som med alla saker i livet, verkliga eller ej, nämner vi dem tillräckligt många gånger förvandlas dessa fantasier till ett påtagligt, verkligt fenomen. Monstret har fått liv!

Se upp… Detta kan bara vara i slutet av världen, eller mer specifikt; det lokala samhället du bor i.

En av mina favoriter, psykologen och filosofen Jung, skrev en gång

A million zeros joined together do not, unfortunately, add up to one. Ultimately everything depends on the quality of the individual, but our fatally shortsighted age thinks only in terms of large numbers and mass organizations, though one would think that the world had seen more than enough of what a well-disciplined mob can do in the hands of a single madman. Unfortunately, this realization does not seem to have penetrated very far – and our blindness is extremely dangerous.

Jag finner att C. Jungs politiska kommentar ovan är väldigt intressant! Hur kan man skydda demokratins grundläggande teorier mot den negativa flockmentaliteten som i praktiken kan komma att bli dess avgrund?

Vad händer när några få personer ”tänker fel” (på den lokala majoritetens bästa under en kort period istället för den globala majoritetens bästa under en lång period) och en tillräckligt stor grupp följer efter? Är det verkligen demokratiskt att vi, 20% av världens befolkning som har 80% av världens resurser ska få neka hjälp till de få personer av den andra 80% när de väl söker den? Vad ger oss rätten att bestämma hur, var, när och till vem vi ger hjälp. Eller bättre sagt, rätten att exkludera.

Står vi bara bredvid, passiva och tittar på samtidigt som vi accepterar att det är så det måste vara för att det är så de flesta här och nu tänker, och vi lever i ett demokratiskt samhälle? Är detta verkligen demokrati, eller skulle Kleisthenes vända sig i graven om han skulle se hur många av våra politiker och medmänniskor agerar idag när vi har alla möjligheter till att vidga våra vyer och ärligt talat… om man nu ska våga upprepa det, “Öppna våra hjärtan”, men inte endast på en nationell nivå utan på en Europeisk internationell nivå!

Rikedom och Makt borde vara liktydigt med Ansvarstagande och Skyldighet med allt av det innebär, på gott och ont! Så är det tyvärr inte idag. Allt i denna värld är sammanlänkat, kaffet du har på bordet när du läser detta kan du tacka Alan Kurdi för, likaså dina barns skor, och din levnadsstandard. Detta för att ”den enes bröd är den andres död” på ett eller annat sätt

Det är dags att se oss själva i spegeln och tänka om, innan det är försent.

Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti, Finländarna, Fremskrittspartiet, Nationella fronten och alla likasinnade människor där ute. Jag respekterar Ert tankesätt, men jag håller inte med den och är övertygad om att den leder in oss på farliga villospår.

Luis Carballo är ursprungligen från Kuba och kom till Sverige 1996 som en politisk flykting tillsammans med sina föräldrar. Idag är han utbildad läkare och gör f.n. sitt sista år på sin Specialisttjänstgöring.

*C.G. Jung, The Essential Jung: Selected Writings

 • marlies

  Demokrati har många ansikten ur olika miljöer, både hemma och utomlands.
  Synen på oss själva och andra styrs av våra tankar, som vi får utifrån.
  En svensk tiggare blev tagen av polisen på stan. Det är förbjudet för svenskar att tigga. Personen hade 80 kronor. Är det demokratiskt ?
  Snart är det väl främlingsfientligt att hissa svensk flagga.
  Betyder demokrati at inget land får ha egen identitet längre? Är det demokratiskt att kalla romer för kalle istället, eftersom namn inte ändrar erkännandet av folk?
  Vi talar om att tiggeri är fult och brottsligt . Är det då ett inslag som markerar brottslingar som heter romer. Är det demokratiskt ? Att en del stater delar lika för alla ska väl inte heta diktatur, utan demokrati ?Ska inte väst heta diktatur som har över 90 % av jordens tillgångar ? Stenhård dokumentation, ingen får stanna hemma. Inte sjuka heller. arbetsläger i modern form, med piskan efter. Är det demokratiskt ?
  Att tvinga alla olikheter att samarbeta i EU är det demokratiskt ?
  Att hindra folk att bli självständiga. Är det diktatur ?

 • marlies

  Varför måste vi städa ? är det demokratiskt? Hemma och efter alla krig och katastrofer ? Vi bara flyttar på sopor, in kommer nya. Nu lagras berg på mindre och mindre yta. Är det demokratiskt ? Alla sjuka och begränsade får skylla sig själva, och vem bryr sig, är dagens stil. Är det demokratiskt ? Alla är ute efter egna fördelar, letar tjänster att tjäna pengar på dessa. Är det demokratiskt ? Vi har sysselsättning som skydd för depression, samt för tänkbar användning framöver. Är det demokratiskt ?
  Vi har ett samhälle byggt som skydd för utsatta, trafikljus, hastighet, larm, bevakning, polis, fängelse journalister, vård, skolor, jobb, socialt bidrag. Är det demokratiskt ?
  Livet är som ett pussel. En del får in flera delar, ibland måste man vila för alla delar är lika. Ibland passar inte bitar in. Då måste man leta. Hur det ser ut färdigt, vet ingen.
  Men signaler och varningar, spaningar överallt. Övertryck i personer, samt i naturen,
  och globalt. Är det demokrati ?

 • marlies

  Jag ser maktövergrepp överallt. Våra pensioner ett jättelurendrejeri, alla sexologer om allehanda objekt manupulering, utan hänsyn till grund att trivas ihop psykologiskt.
  I samtalsterapi av vårdnadstvister utan krav på inblandade i uppföljning. Kreativa ungar som medicineras, att folk grupperas i enskilda boenden efter funktionsnedsättning, social bakgrund. At barn, ungdom och andra straffas i enskilda
  samtal där föräldrar och övriga äger problemet. De skickas hit och dit i åratal som påökta belastningar. Ett vansinnigt misshandel av från början arbetssamma normalt födda medborgare. Är det Demokratiskt ????? De betalar tredubbelt i pengar och livskvalitet, hälsa.

 • marlies

  Förr ingick renovering av lägenheter vart 12 e år. Idag ska vi själva betala. En avgift som läggs uppepå hyran i åratal. Är det demokratiskt ? Jag fixar hellre själv. Sedan kan man undra. – Hur många hantverkare går det åt, för att slå in spik ? Vart man än ska vända sig, ett otal kopplingar hit och dit i oändliga kösystem i ett aldrig sinande informationsflöde. Sedan en tvångsorder att ALLA måste kunna hantera internet i sökningar efter rätt information. Inte ens en buss kan man åka behändigt. Hörde igår av en kille att de ändrat om på Arlanda, med automater med information på biljetter i minitext. Är det demokratiskt ? Här kan vi inte spontant ta ett tåg efter stängningstid.
  Är detta demokrati ??? Jag ser tydligt en diktator styra över befolkning.
  Nu är jag halvt sjukskriven, halvt i vald konst hantverks utbildning som aktivitet.
  Jag är inregistrerad hos alla myndigheter med läkarintyg. Jag måste rapportera varje månad vad jag gör. Normala människor begriper att det spelar ingen roll om jag är sjuk i annat eller samma eller inte så räknas ändå summan exakt lika i samlat procentsats. Sånt strutarbete ska sjuka pyssla med. Köpa kuvert och frimärken som sprättas upp och kastas i papperskorg. Är det förståndshandikappade som beslutar ?
  Inte är detta demokratiskt, utan totalt hänsynslöst både mot person och miljön.
  Jag går till ABF använder blankett, för jag anser inte de ska ha BANK ID.
  Detta ingår som aktivitet på deras dumhet. Det är demokratiskt, att själv få bestämma. Ostabila blir helt galna i huvudet och stressade av allt onödig idioti
  som ska vara tillgängligt enkelt för ALLA

 • marlies

  Alla söker exakt behov som de behöver automatiskt, som de får betala i bra och dåligt.
  Tuffa tuff fostran. Andra för hjälp och stöd.. Ärligt ger tillbaka självmant, antingen direkt eller efter i bra och dåligt. Haiku. Demon- krati. En tärning prickas rätt slug. Kaner ner vi gled. Löwen rasar väntar nytt. Skilda tankar utifrån. Skakar om i bild. Vi rotade natur är. Lista befalla böna. Er tid ska blomma. När inget folk i nytt ler.

 • marlies

  Haiku. Månen vandrar med vår tid. I skuggan vet liv. Vad alltet ska födas i.

 • marlies

  jag kan tänka att utsatta skyddas samtidigt som dessa bygger upp ekonomin i samhället. De är tillgångar för alla bevarade tjänster i ett eget kretslopp. Vi har skadeanmälan för bilar, samt gräns för kostnad i vård, olycksfallsförsäkringar, sociala insatser, bidrar till forskning, utveckling utbildningar. Det är inte demokratiskt att ta genvägar för att ta in pengar, som diagnossystem utan bakgrundsanalys, att ha så mycket stödtjänster som funktionshindrar grupper som sedan får ett meningslöst innehåll och därför medicineras. Det räcker att vara borta från jobbet så tappar man dag och tid. Blir man felbehandlad tappar man aptit, fysik och energi. De får automatiskt sämre hälsa för nya undersökningar, som demens, slutar tänka nutid.,
  depressioner. Eller är detta demokrati hela vägen ? De kanske själva inte har lust, utan tycker de gjort nog.. En motsats i att vi samtidigt ska behålla hälsan, jobba längre om vi vill, se yngre ut än ålder. Är det fult att vara äldre och ha en mängd erfarenhet,
  klokskap. På andra håll är de status, några man respekterar högt. Hela våra liv har vackra stigar i händer, fötter, ansikte. Vem vill vara som bäbis i hög ålder?
  Är det demokratiskt ?

%d bloggare gillar detta: