Senaste nytt

Debatt: Finns det förtryckande litteratur?

Thabo’Muso skriver om vem som ska avgöra vilken kurslitteratur som ska användas i universitetet:
Jag var på ett bra seminarium på Stockholms universitet idag. Jag pluggar historia och kursupplägget är hittills klart bättre än vad jag trodde.

Men efter seminariet fick jag syn på en massa affischer som studentkåren har satt upp. Med stora bokstäver och utropstecken klargörs att en massa ”förtryckande kurslitteratur” skall bekämpas av studenterna, så att den försvinner från kurserna.

Det blir intressant att följa studentkårens hängivna kamp för att få bort böcker och vilka böcker de anses bör läsas istället. Har universitetet kanske minst lika bra förmåga att bedöma den saken än studenterna? Kanske bättre? Eller vet studenterna bättre? Räcker de med att studenterna känner sig förtryckta av vissa böcker?

Nåväl, jag är glad att jag började studera just nu. För om några år med nedskärningar och avskaffande av förtryckande kurslitteratur, vet man ju inte hur det blir med kvalitén på undervisningen.

Och numera tycks även den akademiska världen ha fyllts av kamplystna studenter som ägnar fritiden med att göra klart för studierektorer, professorer, lektorer, doktorer och docenter, vilka böcker som studenterna inte skall behöva stå ut med att läsa, för att få sina betyg.

Själv har jag ju alltid indoktrinerats i tron att universitetet nästintill uteslutande har bäst insikt i lämplig litteratur (ok någon enstaka bok håller låg kvalitet, men jag känner mig inte förtryckt sådana av böcker). Vore det inte bättre med en ödmjukare ton och dialog mellan studenter och universiteten?

Thabo ’Muso är redaktör på den antirasistiska sajten Motargument samt  historiestuderande på Stockholms Univeristet.

%d bloggare gillar detta: