Senaste nytt

Alina Koltsova: Sluta dra alla poliser över en kam

Även om det finns befogad kritik mot poliskåren samt hur vissa poliser agerar, finns det tyvärr en sorglig attityd som går ut på att hata på alla poliser. Precis som vad gäller allt annat är det fel att dra alla över en kam. Speciellt när det finns hjältar inom poliskåren.

Okej, jag tar det från början. Vi vrider tillbaka klockan till hösten 2015. En viss person som tidigare varit politiskt aktiv hade förtalat en partikamrat till mig framför öronen på mig. Hen ringde mig precis när jag skrev en hemtenta i historia, och så fort jag sade att jag var upptagen i en hemtenta började hen skrika på mig och säga att jag lierar mig med brottslingar och fascister.

Sedan dess har jag slutat tala med hen överhuvudtaget, vilket har gjort att hen börjat ringa mig från hemligt nummer samt lämna röstmeddelanden, vilket hen pysslar med idag. Jag har fått bl.a. höra att jag är en ”politiskt korrekt liten fitta”, att jag ”sysslar med brottslig verksamhet”, att jag ska ”åka in i kvinnofängelse” och hen har också hotat med våld mot mig. Jag spelade in allt, och den 26te februari blev jag kallad på polisförhör för alla grova saker jag fått slängt på mig.

Polismannen som förhörde mig hemma i Arvika hade en ängels tålamod, och var lyhörd, tröstande, stöttande samt djupt engagerad i fallet. Han antecknade ner allt, lyssnade på de inspelningar jag gjort på hatarens röstmeddelanden och gjorde en anmälan. Han var ett med mig. Personen som hatar på mig ska förr eller senare lagföras, då hen begår kriminell verksamhet. Den dagen, då förhöret skedde, kan jag minsann konstatera att denna polisman förgyllde min fredag. Om du läser det här, så vet du vem du är. Du ska ha stort tack för allt!

Jag är självklart medveten om att långtifrån alla poliser är på det sättet. Jag är medveten om att det finns brister inom poliskåren. Jag vet även att det finns poliser som missbrukar sin makt. Men tyvärr finns det en stark attityd hos vissa personer och rörelser, som utmålar alla poliser som totalitära odjur som bara vill förstöra andras liv. Vem kan ha undgått uttrycket ACAB ’All cops are bastards’ t.ex.?

Ofta är det hos just extrema ytterligheter som den attityden finns. Hos utomparlamentariskt aktiva våldsverkare, vänsterextrema som högerextrema. Hos personer som anser att de själva står över lag och ordning. Det är knappast någon överraskning, direkt. Men likförbaskat är det skrämmande. Det
är att övergeneralisera en hel yrkesgrupp, bestående av olika individer. De som högst skriker att alla  poliser är svin är de som allra starkast glömt de individer som sköter sitt yrke med bravur.

Nu vet jag att det exempel jag tar upp nu är högst personligt. Men ack vad det spelar roll. För jag  skulle knappast kalla den polisman jag träffade den sista fredagen i februari för en bastard. Vad  hade det varit för stil av mig? Det skulle rimma väldigt illa med det omsorgsfulla varma bemötandet
han gav mig. Jag är stensäker på att det finns fler poliser därute som sköter sitt jobb som de ska, och
mer därtill.

Det är dags att vi ger eloge till dessa individer inom poliskåren, istället för att svartmåla en  hel yrkesgrupp. De finns där för vårt bästa, för vår trygghet och säkerhet. Och vad kan bli  bättre än en polis som tar sig tid att lyssna på en? Det är dags att jag börjar säga det; all cops are NOT bastards.

%d bloggare gillar detta: