Senaste nytt

Alina Koltsova: Bryr sig vänsterpartiet om miljön och arbetarna?

I Söndags kom beskedet. Regeringen, med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i spetsen, kommer göra göra en utvidgning av RUT-avdraget i sin vårbudget. Detta vill Vänsterpartiet utan pardon stoppa, med slutsatser som är mycket felaktiga.

Det började den 5 oktober år 2003 med en motion i riksdagen skriven av två centerpartister vid namn Birgitta Carlsson och Annika Qarlsson. I denna motion yrkade man på att ett system för att kunna göra avdrag för hushållsnära tjänster (RUT) och renovering/förbättring av befintliga byggnader (ROT).

Vi som är för RUT (och ROT) har olika infallsvinklar i våra argument, avhängigt av politisk kulört. Den borgerlige vurmar varmt för skattereduktion och marknaden i allmänhet. Liberaler likaså. Den som vurmar för arbetslinjen poängterar gärna möjligheterna till fler i arbete.

Vi gröna är, tro det eller ej, också för RUT-avdraget. Men vad är vår största infallsvinkel? Jo, det är såklart klimatet. När man talar om exempelvis grön skatteväxling gäller detta; när man höjer miljöskatten sänker man samtidigt skatt på arbete. Miljöpartiet är inte längre ensamma om denna skattepolitik, utan numera är Centerpartiet och Liberalerna också med på det.

En annan aspekt när det gäller klimatet är att RUT och ROT förhindrar överdriven ohämmad överkonsumtion som bottnar i ett samhälle fullt av slit-och-släng. Jag talar såklart om återanvändning och reparationer. Jag menar såklart inte att vi ska ha någon form av konsumtionslöst samhälle där inget nytt får uppkomma. Däremot talar jag om vikten av balans, för planetens bästa.

Motståndet mot RUT då? Det finns som bekant rätt starkt på vänstersidan. Socialdemokraterna har länge ställt sig tudelade och velande i frågan. Vänsterpartiet däremot säger rakt upp och ner nej. Idag vill de dessutom stoppa utökningen av RUT som ju ingår i regeringens vårbudget.

Under söndagens sändning av Agenda i SVT2 debatterade Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson mot Miljöpartiets motsvarighet Janine Alm Ericsson. Vad som sades från Vänsterpartiets håll var att de enda som blivit gynnade av RUT-avdraget är ”de välbeställda”. Detta är på många sätt en myt.

De som använder sig av RUT är inte bara de rika. Folk från olika socioekonomiska klasser använder sig av RUT och ROT. Men de är inte de enda vinnarna på dessa avdrag. Många har även fått möjligheten att få nya jobb, oftast övergångsjobb eller som extraknäck. De är också vinnare på RUT och ROT-avdragen. En annan vinnare är klimatet. För som sagt, RUT och ROT ger möjligheten att gå ifrån ett överdrivet slit-och-släng-samhälle.

Dessutom är det oftast inget jobb man har hela livet ut. Det handlar om enklare jobb som ger möjlighet för exempelvis unga och nyanlända att få en fot in i arbetsmarknaden. Varvar man också RUT-arbetet med sin SFI-utbildning är det ett perfekt sätt att praktisera sin svenska och komma i kontakt med samhället på ett speciellt sätt. Sedan är det alltid positivt att kunna dryga ut sitt CV.

När man hör Vänsterpartiet basunera ut sitt motstånd är det djupt beklämmande. Det är lätt att få intrycket av att de egentligen inte alls bryr sig om klimatet eller arbetarna, utan bara litar blint på ideologi och sagda ord. För att komma någonstans när det gäller klimatet, arbetsmarknaden och skattepolitiken kan man inte längre endast fästa sig vid ord. Det krävs både handling och pragmatism.

Därför är det helt i linje med Miljöpartiets politik att regeringen utökar RUT-avdraget. För vi har länge talat om skattereduktion på just arbete, och det här är precis vad det är i praktiken. Den största vinnaren av alla är moder jord.

 • marlies

  Jag anser att det ska finnas mer men då behovsanpassat efter levnadsvillkor och inkomst. Idag är de som mest behöver uteslutna. En låginkomsttagare sliter ihjäl sig för att göra ett perfekt utfört jobb under manualer att föla, oftast tidsbegränsat. Arbetsgivare har varit subventionerade i användandet av tjänst, som medelklass och höginkomsttagare tjänat på.. Där ska det bli dyrare. En del idag tror det är farligt att använda egna armar och ben, i ett överviktig egotrippat Sverige. När den låginkomsttagande kommer hem efter en hel dags kroppsarbete uträknat i minuter på olika ställen är det denne som behöver tjänsten. De har också barn, aktiviteter och hemarbete.

 • marlies

  I många arbeten ar personal ett stort ansvar, även risk i ensamarbete, De har tillgång till många nycklar och koder. Samt specialmaterial till allt i miljöbetänkande. De har en proffsutbildning bakom sig. Hur kan de annars jobba snabbt ? Serviceföretag i mängder av namn. an måste vara max pålitlig. Jag vana hemtjänst, service olika. En orienteringsförmåga till adresser överallt. Man måste ha stark bestämd personlighet.
  Har man gjort allt, spelar det ingen roll vad enskilda tycker. Alla är individer, och kan vara speciella., av olika orsak. Tacksamma i övermått till missnöjda med ingenting.

 • marlies

  Miljötänk utan vardagsförankring ingen hit. Förra året eller åretr innan fraktades 25 00 ohämtade cyklar hos Polisen. De fraktades till Afrika.. Cyklar borde finnas att hyra, med kodlås till särskilda larmparkeringar. Utan styren inte roligt. En kortautomat för betalning efter hyrtid, efter det utlösande larm kopplat till cykelns trampor eller något annat hindrande. Andra kan bättre komma på hur. De ska vara speciellt utförda i utseende. Vi köpte in militärcyklar från I4 på ett företag, rödmålade, som alternativ till bil och gå till fots. Efter cirka tjugo år används de än. Idag slit och släng, oftast inte ens slitna, utan nya, i dålig kvalitet. Växlar upp till 23 som om vi kör Maraton. Växlarna känsliga, reparerade själv en Mountinbike förra året med hälften av växlar. 3 växlar använder jag och de flesta.. En bra stadig present, junior. Den står bakom soffan.
  I en del länder hängs de på väggar inne. En hemsk dyr konsumtionsvara, direkt värdelös av dagens generation. Idag finns kända cykelakrobater som visar upp sig
  från Afrika även i Sverige.. De reparerar och bygger om själva. Men skroten växer.
  Antagligen måste man vara arbetare för att begripa hur andra blir rika, desto fler fattiga.

 • marlies

  Iblland finns självklara vinnande företagskoncept som återbetalas snabbt om intresse finns. Allt ska inte vara gratis överallt.

 • marlies

  En sak som blev inpräntat som barn är att vara fokuserad på uppgift och mål. För att överleva ska man inte bry sig om det som finns, för det försvinner och byter plats.
  Jag har upptäckt att jag levt så när något måste göras. Hemstad Sverige, familj, intressen, utbildningar, US, nu. Så är det med precis allt. Att fastna i gamla ideologier
  leder ingenstans. Man måste veta vart man ska i lika gällande planer för alla på alla nivåer. En hållbar grund i tidsintervaller efter förändringar som idag går i snabbare tempo. Vi kan inte ha olika regler för olika kulturer, nationaliteter i arbeten, privat, flyktingmottagning, skolor,inäringsliv, liivsmedel mm. men alternativ efter efterfrågan
  Vi slutar alla under jord. Återkommer genetiskt.

 • marlies

  Arbetslinjen ser jag som ett otal myrsamhällen med olika etiketter.
  Överlevnad grund. Vi ser bara toppen på dom. Stacken har ett otal rum, BB, dagis, förskola. Puppor blir burna matade och får inte gå ut som små. De blir hållna i att gå. Drottningen kan finnas i flera generationen, matas och vårdas. arbetare samlar byggmaterial. De har dörrvakter, drönare. Använder bladlöss som boskap att mjölka.
  Myran är det starkaste djuret på jorden i förhållande till kroppsvikt.
  Inkräktar dödas direkt. En mot alla, alla för en som på vilket företag som helst. Heller man otrevligt på stacken, gemensam protest i . Vattenkanoner sprutar hej vilt. Ingångslön om vänstern prasslar.

 • marlies

  Politiker och andra måste lära sig att befolkning inte är hundar som man visslar efter, så fort andra är utsatta till ett billigt pris. Antingen har vi demokrati eller inte för lika lön och ledighet i samma arbetsuppgift. Därutöver gäller brottsbalken lika för alla, även för intjänade pengar. Har jag pengar på banken får jag inget därutöver.
  Vill någon ge mej pengar ska jag ta emot som andra.
  En ofattbar dubbelmoral råder. ABFs regel om semester säger emot sig själv. Tvång infinna sig inom 48 timmar, som om man har ett privatplan och är egen pilot, med raketmotor. Med läkarintyg kan man ha semester jorden runt. Semester vid köksbordet kan de ha själva.
  Semester i kennelklubben, uppblött torrfoder och vatten, inom stängsel. Det ska dessutom GODKÄNNAS att få semester.
  ROTWEILERS i toppen. Har haft sådan väldresserad som extrainkomst. Där small den !

 • marlies

  Egenmäktigt förfarande över andras egendomar sker ständigt, helt legitimt. Inte konstigt att vanlig befolkning tar för sig. Det måste väl heta demokrati ?

 • marlies

  Själv tycker jnte vänsterpartiet inte hänger med i dagens politik.
  De bildar egna kollektiv utanför demokratin. Självklart har vi nytta av olika system, som Rot och Rut, men granskningen och prissättning är ett problem ibland. En del tjänar snabba pengar i sämre utfört arbete.
  Hantverkare som springer ut och in i längd, flera samtidigt. Ett badrum att fixa kan ta hur många timmar som helst, en del felbedömningar.
  Flera sjuka vid viktig sport. Arbetsmoral saknas ibland särskilt bland svenskar med bra ersättningar som invandrade arbetare, med bra mycket sämre levnadsvillkor, både i hemland och här.
  Vi har även fått in bolag som ger igen, lämnar halvfärdigt arbete,
  i fuskarbete. Idag behöver vi många byggarbetare i en bostadsbrist.
  Svenskar usla på planering. Karolinska nybyggnation kostade 10 gånger mer att bygga här som i Tyskland i exakt samma utförande och storlek. Vår Domkyrka med platt torn i början ritades om och byggdes av tysk. Det tar liksom 100 år för svenskar att tänka.
  US liknande historia i nyinstallation. Vi tänker inte framåt i plats för nyutveckling. Lämnar nytt med stor kostnad. Därför skrot.
  Inte fattar vi att män tjänar mer och varför de därför inte stannar hemma. Att lön inte jämkas vid behov, som vård av barn, pension.
  Familjeekonomi är svaret. Det kommer först. Idag en högst förlegad
  tradition..

 • marlies

  Jag var sist kvar i en, efter chef, med all planering. I slutet en planering ohållbar av lägre chef. Lämnade in allt och gick.
  Man ska inte sätta sig över erfarna anställda, som politiker nu gör i löneutveckling och kunskaper. En konstig tidsuppfattning i bra resultat. Inget anställda står upp för. Man ska gå med stolthet fram.
  Lika för alla ner till lägsta nivå. FÖRSENING står för SVERIGE.
  Priso ett exempel, ett helvete för dem att planera inköp och annat i ovetskap. En flytt med stamkunder historiskt till Hemköp tror jag.
  Vadå hänsyn och förvaltning ?

 • marlies

  Vi har trafikregler. Allt ska passa ihop, även enskilt efter tid. Larm och signaler som varning och skydd. Där gäller tolerans, bedömning, reaktion, fokus. Samma sak i våra kroppar som individer. Feber, smärta, välbefinnande, oro, panik. Som social ledare vad den än heter måste man kunna se individen i grupp, välja ut, ibland bearbeta för rätt inriktning. Passar denne inte in, väljs den bort., för nya utmaningar i bättre planering. Ett demokratiskt mål är att alla ska hamna i rätt uppgift. De som sätter sig emot i motsatt riktning är samhällsfarliga,
  både för sig själva och andra. Idag har vi många forum att yttra oss i,
  därför är jag emot offentliga demonstrationer, där andra vandrar runt oskyddade. Därutöver en onödigt hög samhällskostnad både innan och efter. Insatserna behövs för viktigare ändamål.
  Ursprung är 1800 tal. Då media inte fanns. Idag har alla instanser tillgång för inkommande motioner för samlat tyckande..
  En allmän bristvara för underlag, för nya valda beslut.

 • marlies

  Ofta kan jag tycka att befintligt arbete läggs undan, för kortsiktigt slit och släng. Både tekniskt i apparater inte gjorda för reparation. Samt allt textil som samlas och hängs upp omodernt i handel. Där finns plats för nytillverkning och ändringar. Mängder billigt tyg till olika användning. Förut sändes omodernt över gränser, för ny nytta. Idag monteras allt ner i minsta detalj här, kylar, spisar, bänkar, inredning, badkar, som extra kapital åt oss. Inte till utsatta grupper som tidigare.
  En ofantlig mängd av allt transporteras utanför insamlinsorganisationer till sopor. Därutöver har de höjt priser på sitt innehåll till behövande. Där finns också normalt arbete att transportera och inreda hem. I det stora hela handlar det om sparat kapital samt ny
  tänkande i nya arbeten. Det måste finnas alternativ till normal påfyllning till sådant som är snålt tilltaget i samhället, för lönearbete, skatt. En annan lågprioriterad verklighet är alla dem som har behov av utrensning i sina boeenden. En osanning i dag i allt vad folk sparar,
  och själva inte orkar tag i. Så arbeten normala finns.

 • marlies

  Vad som står nedan är antikhandlarnas paradis. De alltid först på plats. Vi har lagt ner välkända glasbruk, även kända designer är eftertraktade i kläder och porslin. Själv jagar jag ramar, böcker, tyger.
  En handel av detta är nästan obefintlig och svindyr i skitmaterial.
  Vi har världskända böcker, antika som kostar och måste hem beställas speciellt i liten efterfrågan. Böcker, sagor till barnbarn.
  En, med glömd titel om en pojke på månen. Den talar om våra olika personligheter i att tänka i tillgångar och om andra. Med fina bilder, och korta stycken, tänkvärda. Pojken den handlar om dog innan den gavs ut.

%d bloggare gillar detta: