Senaste nytt

Alina Koltsova: Bryr sig vänsterpartiet om miljön och arbetarna?

I Söndags kom beskedet. Regeringen, med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i spetsen, kommer göra göra en utvidgning av RUT-avdraget i sin vårbudget. Detta vill Vänsterpartiet utan pardon stoppa, med slutsatser som är mycket felaktiga.

Det började den 5 oktober år 2003 med en motion i riksdagen skriven av två centerpartister vid namn Birgitta Carlsson och Annika Qarlsson. I denna motion yrkade man på att ett system för att kunna göra avdrag för hushållsnära tjänster (RUT) och renovering/förbättring av befintliga byggnader (ROT).

Vi som är för RUT (och ROT) har olika infallsvinklar i våra argument, avhängigt av politisk kulört. Den borgerlige vurmar varmt för skattereduktion och marknaden i allmänhet. Liberaler likaså. Den som vurmar för arbetslinjen poängterar gärna möjligheterna till fler i arbete.

Vi gröna är, tro det eller ej, också för RUT-avdraget. Men vad är vår största infallsvinkel? Jo, det är såklart klimatet. När man talar om exempelvis grön skatteväxling gäller detta; när man höjer miljöskatten sänker man samtidigt skatt på arbete. Miljöpartiet är inte längre ensamma om denna skattepolitik, utan numera är Centerpartiet och Liberalerna också med på det.

En annan aspekt när det gäller klimatet är att RUT och ROT förhindrar överdriven ohämmad överkonsumtion som bottnar i ett samhälle fullt av slit-och-släng. Jag talar såklart om återanvändning och reparationer. Jag menar såklart inte att vi ska ha någon form av konsumtionslöst samhälle där inget nytt får uppkomma. Däremot talar jag om vikten av balans, för planetens bästa.

Motståndet mot RUT då? Det finns som bekant rätt starkt på vänstersidan. Socialdemokraterna har länge ställt sig tudelade och velande i frågan. Vänsterpartiet däremot säger rakt upp och ner nej. Idag vill de dessutom stoppa utökningen av RUT som ju ingår i regeringens vårbudget.

Under söndagens sändning av Agenda i SVT2 debatterade Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson mot Miljöpartiets motsvarighet Janine Alm Ericsson. Vad som sades från Vänsterpartiets håll var att de enda som blivit gynnade av RUT-avdraget är ”de välbeställda”. Detta är på många sätt en myt.

De som använder sig av RUT är inte bara de rika. Folk från olika socioekonomiska klasser använder sig av RUT och ROT. Men de är inte de enda vinnarna på dessa avdrag. Många har även fått möjligheten att få nya jobb, oftast övergångsjobb eller som extraknäck. De är också vinnare på RUT och ROT-avdragen. En annan vinnare är klimatet. För som sagt, RUT och ROT ger möjligheten att gå ifrån ett överdrivet slit-och-släng-samhälle.

Dessutom är det oftast inget jobb man har hela livet ut. Det handlar om enklare jobb som ger möjlighet för exempelvis unga och nyanlända att få en fot in i arbetsmarknaden. Varvar man också RUT-arbetet med sin SFI-utbildning är det ett perfekt sätt att praktisera sin svenska och komma i kontakt med samhället på ett speciellt sätt. Sedan är det alltid positivt att kunna dryga ut sitt CV.

När man hör Vänsterpartiet basunera ut sitt motstånd är det djupt beklämmande. Det är lätt att få intrycket av att de egentligen inte alls bryr sig om klimatet eller arbetarna, utan bara litar blint på ideologi och sagda ord. För att komma någonstans när det gäller klimatet, arbetsmarknaden och skattepolitiken kan man inte längre endast fästa sig vid ord. Det krävs både handling och pragmatism.

Därför är det helt i linje med Miljöpartiets politik att regeringen utökar RUT-avdraget. För vi har länge talat om skattereduktion på just arbete, och det här är precis vad det är i praktiken. Den största vinnaren av alla är moder jord.

%d bloggare gillar detta: