Senaste nytt

Ademir Zilic: Putins misslyckande i Syrien

För en tid sen meddelade Ryssland att man drar sig tillbaka från Syrien. Landets president Vladimir Putin drevs in i Syrien efter att den syriske diktatorn Bashar al-Assad efterfrågat rysk militär intervention för att stoppa Daesh, andra islamistiska grupperingar, samt den demokratiskt sinnade oppositionen.

Den 30 september 2015 inleddes den ryska interventionen som bestod av flygbombningar över norra Syrien där Daesh var som starkast. Med facit i hand kan vi konstatera att Putin misslyckats med sitt uppdrag. Daesh existerar fortfarande. Det han däremot lyckats med är att döda ungefär 1000 civila syrier, däribland 200 syriska barn, enligt det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Olika människorättsorganisationer som finns på plats i det syriska inbördeskriget har rapporterat om grova brott mot krigets lagar från den ryska sidan. I slutändan tvekar man om Putins främsta mål var Daesh överhuvudtaget?

Den ryske säkerhetsanalytikern Pavel Felgenhauer uttalade själv i oktober 2015 att Ryssland bombar de positioner som Assad pekar ut. Strax efter den ryska invasionen 30 september 2015 blev det klart att dessa positioner har väldigt lite att göra med Daesh. Ryssland anlände till Syrien för att hjälpa Assad uttrota den demokratiska oppositionen, vilka Assad ser som ett större hot än de islamistiska terrorgrupperna (däribland Daesh). Med facit i hand har Assad helt enkelt använt den goda vännen Putin som ett vapen mot den demokratiska oppositionen. Daesh/ISIS har inte fått känna av Rysslands närvaro lika hårt.

Vladimir Putin gick in i Syrien ungefär ett år efter att man intagit Ukrainas halvö Krim. 2014 började striderna i östra Ukraina. Många experter anser att Putins intåg i Syrien är till för att vända omvärldens uppmärksamhet från Ukraina till Syrien. En annan faktor som påverkats av Rysslands intåg i Syrien är flyktingkrisen. Den dramatiska ökningen i antalet flyktingar som söker sig till Europa efter sommaren 2015 har inte stannat av direkt på grund av Putins bombningar i Syrien.

Det har framkommit att Putin bombat civila mål, såsom sjukhus och skolor, vilket gjort det svårare för människor att bo kvar på sina ställen. Då söker man sig bort, som exempelvis till friheten i Europa. Migrationskrisen har i sin tur försvagat den europeiska enigheten och har blivit ett riktigt hot mot Europeiska Unionens existens. För att försvaga de sanktioner som EU riktat mot Ryssland efter Ukrainakriget 2014 har Putin ända sedan dess spelat på att försvaga EU:s interna enighet, skapa anledningar till politiska konflikter och delningar. Moskva har till och med gått så långt så att man ”allierat” sig med EU-fientliga krafter från vänster- och högerextrema håll i EU.

Ganska så ofta kunde vi se franska nationalistiska Front Nationals ordförande Le Pen på besök i Moskva där ekonomiskt samarbete diskuterades mellan Le Pens och Putins partier. Därutöver lyckades Putin även charma över Ungerns Orban på sin sida, när Orban uttalade ”att den liberala demokratin är i förfall, för ett bättre statsskick ska vi lära oss av Kina och Ryssland”.Och så nu senast Polens nya politiska nationalkonservativa ledning som vill se mer åt Moskva än åt Bryssel och som tagit till en hel del antidemokratiska reformer på bara 3 månader.

Så har Putin totalt misslyckats i Syrien? Det beror på vad syftet var med interventionen. Var det att utrota Daesh/ISIS, så är svaret självklart ja, Ryssland har misslyckats. Var syftet att hjälpa Assad döda tusentals civila, bidra ännu mer till flyktingkrisen och försvaga relationerna med väst? Ja, då har Putin lyckats alldeles utmärkt. Tyvärr.

%d bloggare gillar detta: