Senaste nytt

Ademir Zilic: Den 24 mars – rättvisans dag

Han greps i juli 2008, och strax därefteråt inleddes hans rättegång i FNs krigsförbrytartribunal för före detta Jugoslavien i Haag (Nederländerna). Rättegångsprocessen har tagit lång tid. Massor av bevismaterial har behandlats, en hel del vittnen har förhörts och en stor del politisk manipulation på hemmaplan i framförallt Bosnien-Hercegovina har utnyttjats i hans namn. Men nu är den länge efterlängtade domedagen här. Radovan Karadzic, före detta president för bosnienserberna under kriget 1992-1995, ska äntligen få sitt straff den 24 mars.

Bosnien-Hercegovinas ”Förbund för överlevande från koncentrationsläger” kommer närvara i Haag när domen offentliggörs. Det är en historisk dag – förbrytaren ska få sitt straff och offret kommer finnas på plats för att höra och se alltihop.

Det handlar om folkmord (Srebrenica som det mest kända för omvärlden, men även städer som Prijedor, Visegrad, Foca och Sarajevo-belägringen). Det handlar om massfördrivning av lokalbefolkningen i de ovannämnda städerna. Det handlar om koncentrationsläger, tortyr, våldtäktsläger etc. Det handlar om Europas största systematiskt utförda slakt sen Andra Världskriget. Och det hände i vår bakgård, i Europa, i modern tid. Pådrivet av nationalistiska krafter, med stark islamofobisk och rasistisk propaganda. Den här människan är ytterst ansvarig för att jag, min familj och närmare en miljon andra bosnier drevs på flykt under åren 1992-1995. 24 mars får Radovan Karadzic sitt straff (förhoppningsvis).

Inget straff i världen kommer ge offren tillbaks det dom egentligen vill ha – sina anhöriga som miste livet under detta tre år långa helvete på jorden. Men straffet kommer vara viktigt som plåster på såret, då man kommer få känna av åtminstone lite rättvisa. Straffet kommer även ha stor betydelse för den politiska utvecklingen i fd Jugoslavien och särskilt i Bosnien-Hercegovina. Idag utnyttjas falsk historiebeskrivning hänsynslöst av framförallt nationalistiska politiska partier. Det är ett av de starkaste redskapen dessa partier har för att hålla sig kvar vid makten och fortsätta förgifta folks åsikter. Det tilltar allt mer inför varje parlamentsval vart fjärde år.

Det hela är oerhört tragiskt och har skadat den bosniska demokratin extremt mycket. Med denna viktiga historiska dom från Haag den 24 april kommer åtminstone en del av detta smutsiga politiska spel att upphöra. En viktig sanning, som hela regionen väntar på, kommer förhoppningsvis komma fram. En stor del i form utav bevismaterial har redan kommit fram under rättegångsprocessen. Nu gäller det att ge bödeln en dom. Det är med stor spänning jag ser fram emot denna dom. Och med ännu större spänning på konsekvenserna och den politiska framtid som väntar Bosnien-Hercegovina efter 24 mars. Framförallt ser jag fram emot en enklare försoningsprocess.

%d bloggare gillar detta: